Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Νέα σελίδα γράφει η Κούβα

Ο Ραούλ Κάστρο, επιβεβαίωσε στην ομιλία του στο 8ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι παραδίδει την ηγεσία στη «νέα γενιά».



Ένα ιστορικό κεφάλαιο κλείνει για την Κούβα και ένα άλλο ανοίγει με το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος να σφραγίζει το ιστορικό ραντεβού καθώς ο Ραούλ Κάστρο εξέφρασε την πρόθεση να παραδώσει την ηγεσία στη νέα γενιά.

Το συνέδριο διεξάγεται εν μέσω της πανδημίας, κεκλεισμένων των θυρών και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Ο αδερφός του μεγάλου ηγέτη της Κούβας, Φινέλ Κάστρο, επιβεβαίωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία και παραδίδει στη νεότερη γενιά η οποία, όπως είπε, διέπεται από «πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα» αλλά ταυτόχρονα έχει και «εμπειρία δεκαετιών».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 60χρονος Ντίας-Κανέλ, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2018, θα είναι και ο πρώτος μη στρατιωτικός που θα τεθεί επικεφαλής και του Κόμματος. Αναμένεται ότι θα εκλεγεί νέος πρώτος γραμματέας την Δευτέρα, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι οι «κατευθυντήριες γραμμές» δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, αφού απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ, ο Ραούλ παρουσίασε στους συνέδρους την κεντρική έκθεση του συνεδρίου, στην οποία κατήγγειλε τον «οικονομικό πόλεμο» που διεξήγαν οι ΗΠΑ, ιδίως κατά την τετραετή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενίσχυσε το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που συνεχίζεται από το 1962. Ζήτησε ταυτόχρονα να υπάρξει διάλογος «με σεβασμό» μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, όμως «χωρίς να αποκηρύξουμε τον σοσιαλισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: