Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

Ηλεία: Στα πρόθυρα κατάρρευσης η ελαιοπαραγωγή


«Μαύρος» χειμώνας προμηνύεται για την ηλειακή κοινωνία και οικονομία, αφού οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου καθημερινά επαληθεύονται. Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το αρμόδιο τμήμα του Επιμελητηρίου Ηλείας, η φετινή παραγωγή έχει «ταβάνι» τους 13.000 τόνους και δεν αποκλείεται να κυμανθεί και χαμηλότερα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκη, και τον περ/ρχη Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρα, περιγράφει την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, καθώς και τις πολλαπλές επιπτώσεις της.
«Η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί θα είναι 13.000 τόνοι, που υπολείπεται σημαντικά από την αναμενόμενη μέση ετήσια παραγωγή των 25.000 τόνων για την Ηλεία. Επιπλέον τα έλαια έχουν πολύ χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (οξύτητα πάνω από 1) με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στην κατηγορία “Λαμπάντε” (μειονεκτικά) με τιμές κάτω των 2 ευρώ ανά λίτρο. Πέραν τούτου, οι μικρές ποσότητες των θεωρούμενων ως εξαιρετικά παρθένων καίτοι έχουν χαμηλές οξύτητες δεν είναι αποδεκτά στα “πάνελ τεστ” με συνέπεια να μην κατατάσσονται στα εξαιρετικά παρθένα», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Νικολούτσος και κάνει λόγο για οικονομική ζημιά που «αγγίζει» τα 50 εκατ. ευρώ.
«Αντιλαμβάνεσθε τέτοιου ύψους ποσά θα λείψουν από την αγορά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα, ισοδύναμο φυσικής καταστροφής σε μια τοπική οικονομία που στηρίζεται σημαντικά στην παραγωγή ελαιολάδου. Οι δυσμενείς αυτές συνθήκες θα επηρεάσουν όλο το κύκλωμα παραγωγής (παραγωγούς, ελαιοτριβεία, εμπόρους) και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας διεθνών αγορών όπου έχουμε τοποθετηθεί με μεγάλο κόπο», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, ζητώντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας για να μη «βυθιστεί» η οικονομία του νομού.
«Απαιτείται συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (Μπενάκειο Ινστιτούτο) για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τον τρόπο καταπολέμησης ώστε να μην δημιουργηθούν τι επόμενες χρονιές ίδιες καταστροφές. Σας παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα και να αποφασίσετε τρόπους αντιμετώπισης αλλά και στήριξης των παραγωγών και των επιχειρήσεων», καταλήγει στην επιστολή του.
«Χάνεται ο αγώνας για την εξωστρέφεια»
Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Ηλείας, Βασίλης Τσαούσης, ο οποίος διατηρεί εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η ζημιά που θα προκληθεί στην ηλειακή οικονομία θα είναι ανυπολόγιστη, γεγονός που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από πρόπερσι, διότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη μειωμένη παραγωγή, η οποία θα φτάσει μάξιμουμ τους 13.000 τόνους. Η ποιότητα είναι εξίσου χαμηλή, με συνέπεια η τιμή να έχει καταρρεύσει στα δύο ευρώ. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι πολύ ισχυρότερος από όσο φανταζόμαστε, διότι δεν θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την τοπική και περιφερειακή αγορά», ανέφερε ο κ. Τσαούσης, προσθέτοντας ότι θα πάει στράφι και ο αγώνας του Επιμελητηρίου για την εξωστρέφεια των ηλειακών επιχειρήσεων.
«Έχουμε κάνει τιτάνιο αγώνα για να τοποθετηθούμε στα ράφια των διεθνών αγορών και αύριο το πρωί δεν θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε με ελαιόλαδο όσους μας εμπιστεύτηκαν. Άρα καταρρέει σε μια μέρα όλος ο κόπος μας. την απουσία μας θα καρπωθεί η ισπανική παραγωγή», υπογράμμισε ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: