Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Με λιγοστά κενά η έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Φωκίδα




Το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήχησε το πρωί της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου, με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς να είναι στη θέση τους για τον καθιερωμένο αγιασμό. Η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού αποτελεί πλέον μία όμορφη ανάμνηση για όλους, καθώς η έναρξη της σχολικής σεζόν συνεπάγεται και δουλειά, πολύ δουλειά για όλους, ανεξάρτητα από το μετερίζι που ο καθένας στέκει.
Τα σχολεία του δήμου Δελφών γέμισαν και πάλι με παιδικές φωνές, στην έναρξη μιας νέας χρονιάς, όπου οι απαιτήσεις είναι πολλές, όμως η διάθεση των συμμετεχόντων φαίνεται να είναι σε πολύ καλό επίπεδο. «Γιατί χωρίς διάθεση, η δουλειά δεν βγαίνει πέρα», όπως μας έλεγε εκπαιδευτικός στη διάρκεια της εβδομάδας, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο καλούνται ο ίδιος και οι συνάδελφοί του να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες, οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, όμως ακόμα και έτσι το παραγόμενο έργο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ικανοποίηση στην πρωτοβάθμια
Σε δηλώσεις του στην Εν Δελφοίς ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Φωκίδας Π. Κατρίτης σημείωσε αρχικά πως η νέα χρονιά ξεκινά υπό καλές προϋποθέσεις, δεδομένων πάντα των συνθηκών. Όπως μας είπε όλες οι σχολικές μονάδες είναι ανοιχτές, συμπληρώνοντας μάλιστα πως το σύνολο των προσχολικών λειτουργούν με ολοήμερο ωράριο, με εξαίρεση δύο, της Επταλόφου και του Χρισσού, όπου και εκεί σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Ως προς τις ελλείψεις που υπάρχεις μας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ένα κενό 34 ωρών στα αγγλικά, όπου όμως άμεσα αναμένεται να βρεθεί λύση, τονίζοντας ακόμα πως πλήρως στελεχωμένα είναι και το σχολείο της ειδικής αγωγής, αλλά και τα τμήματα ένταξης. Ο κ. Καστρίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πολύ καλό βαθμός συνεργασίας που υπάρχει με τη δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, η οποία οδηγεί και στην εξεύρεση λύσεων όπου απαιτούνται παρεμβάσεις για τη συμπλήρωση διδακτικών ωρών.
Ένα ακόμα θέμα στο οποίο εστίασε ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας είναι και αυτό των λιγότερων μετακινήσεων των εκπαιδευτικών, κάτι που μειώνει τα έξοδα, προσθέτει στην ασφάλεια του προσωπικού, ενώ τέλος βοηθά και στην καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία. Φέτος επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως λειτουργεί κανονικά το νήπιο και το δημοτικό στο Μαραθιά, με το τελευταίο μάλιστα, όπως και όλα τα μονοθέσια του νομού, να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν γνώσεις και τριών απαραίτητων ειδικοτήτων, οι οποίες μπορεί να είναι αυτονόητες, όμως στις δύσκολες συνθήκες της Φωκίδας, χρειάστηκε δουλειά για να καθιερωθούν από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος για τη γυμναστική, τα αγγλικά και τη μουσική, όπου όπως μας είπε ο κ. Καστρίτης, με τον πολύ καλό προγραμματισμό που έγινε, και με τη βοήθεια της δευτεροβάθμιας, επετεύχθη τελικά όλα τα σχολεία να τις έχουν.
Σύντομα πλήρεις στην δευτεροβάθμια
Αντίστοιχο κλίμα μας μετέφερε και ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φωκίδα, όπου επίσης μας επισήμανε πως η σχολική χρονιά ξεκινά με πολύ καλό επίπεδο πληρότητας, σε σχέση πάντα και με τις προηγούμενες χρονιές. Όπως μας είπε ο κ. Αλωνάρης οι πολλές ελλείψεις που εντοπίζονται στους μουσικούς σύντομα θα καλυφθούν, μετά και τις διαβεβαιώσεις της Περιφερειακής διοίκησης, ενώ έως τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει βρεθεί λύσεις και στις ελλείψεις λίγων (2-3) εκπαιδευτικών στις ειδικότητες φιλολόγων, φυσικών και οικονομολόγων. Και αυτός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύ καλή συνεργασία που έχει υπάρξει με την πρωτοβάθμια, η οποία απέφερε και το αποτέλεσμα των λίγων για την ώρα κενών, ευχόμενος παράλληλα η χρονιά να κυλήσει ομαλά, όπως άλλωστε φαίνεται πως ξεκινά.

1 σχόλιο:

Δασκαλος είπε...

Ρε παιδιά ρίξτε μια ματιά στα siteτων διευθύνσεων εκλαίδευσης Φωκίδας πριν γρά τε τα άρθρα σας. Μόνο στην δσυφεροβάθμια τα κενά είναι τουλάχιστον 29 και με τη πρώτη φάση τοποθλετησης αναπληρωτών (οι οπολιοι ήταν και πέρσι, δηλαδή αναπληρώνουν τον εαυτό τους) παραμένουν 14 τα κενά. Πράξη ΠΥΣΔΕ 20/13-09-2018