Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Oι... φύλακες των αυθαιρέτων ζητάνε και τα ρέστα

Βασίλης Οικόνομου
Σε κοινοβουλευτικές ασπίδες για την αυθαίρετη δόμηση είχαν αναδειχτεί «γαλάζιοι» βουλευτές, που σήμερα καταγγέλλουν την κυβέρνηση.



Το έγκλημα στην Ελλάδα που αφορά τις «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων είναι διαχρονικό. Αποτελεί ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τον τόπο, είτε γιατί υπέθαλψαν στα κρυφά την παρανομία είτε γιατί δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την καταπολέμησή της.
Η τραγωδία στην ανατολική Αττική ανέδειξε, μεταξύ άλλων, το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, δηλώνει αποφασισμένη να λύσει τον γόρδιο δεσμό της κατάστασης, εξαγγέλλοντας σειρά γενναίων μέτρων που αφορούν τα αυθαίρετα. Ο χρόνος θα αποδείξει αν οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη και δεν θα χαθούν στη λήθη, όπως ανάλογες εξαγγελίες στο παρελθόν.
Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει το αφήγημα του υπέρμαχου της νομιμότητας, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης από το 2008 είχε ζητήσει οτιδήποτε φυτρώνει σε αναδασωτέα περιοχή να γκρεμίζεται», έλεγε με στόμφο η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρία Σπυράκη. Λίγες μέρες αργότερα, ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., ο τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ξέφυγε εντελώς, λέγοντας πως Τσίπρας και Δούρου «θέλουν κλοτσιές και δρόμο». Ξεχείλισε από οργή ο γυρολόγος πολιτικός (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ν.Δ.) με την ανομία, τον έπνιξε το δίκιο σαν να λέμε και, όντας αγανακτισμένος, ξέφυγε από τα όρια του λεγόμενου πολιτικού πολιτισμού.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. στο υπόλοιπο Αττικής κ. Βλάχος | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Δεν ήταν βέβαια το ίδιο λαλίστατος και αγανακτισμένος όταν πριν από δύο μέρες η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, τον Αύγουστο του 2016, να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες 23 περιοχές του Μαραθώνα, μεταξύ των οποίων και το Μάτι.
Τυχαίο; Καθόλου. Οπως αποκάλυψε χθες η efsyn.gr, ο ίδιος βουλευτής, τον Δεκέμβριο του 2014 (όντας ανεξάρτητος τότε), μαζί με 2 βουλευτές της Ν.Δ. (Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας), με κοινό χαρακτηριστικό ότι εκλέγονταν στο υπόλοιπο Αττικής, είχαν καταθέσει μια καθαρά προεκλογικού τύπου τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ζητούσαν «να ανασταλεί η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη προστίμων και εκδοθεισών διοικητικών πράξεων βάσει του νόμου 998/1979 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών».
Σε απλά ελληνικά, ζητούσαν «πάγωμα» των προστίμων που είχαν ήδη επιβληθεί για αυθαίρετα κτίσματα και αναστολή τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης! Η εν λόγω τροπολογία συμπεριλήφθηκε τότε στο νόμο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε στις 19-20 Δεκεμβρίου 2014, έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015!
Οι υπογράφοντες βουλευτές στην αιτιολογία της τροπολογίας ανέφεραν πως έχει στόχο «τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για τους διοικούμενους και τη διατήρηση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικούμενων προς τη Διοίκηση»!
Ο ίδιος ο κ. Μπούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, είχε πει πως «εμείς δεν λέμε να διαγραφούν, δεν λέμε να καταργηθούν, αλλά να ανασταλούν όλες αυτές οι διαδικασίες μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, όπου πλέον με σύγχρονα μέσα, με χάρτες ακριβείς και όχι με μουτζούρες του 1935 και 1940, να φαίνεται τι είναι δάσος πραγματικά και τι δεν είναι. Αυτό θέλουμε να υπερασπιστούμε με αυτήν την τροπολογία, η οποία είναι μια χρήσιμη τροπολογία και για την πολιτεία και για τους πολίτες».
Η μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως τότε, οι δασικοί χάρτες που επικαλούνταν οι βουλευτές, είχαν χαρτογραφηθεί και αναρτηθεί σε ποσοστό... 0,56%. Με απλά λόγια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η... δέσμευση των βουλευτών για εφαρμογή της νομοθεσίας μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, άφηνε για το... απώτερο και αόριστο μέλλον την εκτέλεση των προστίμων και των βεβαιωμένων πράξεων κατεδαφίσεων! Για την Ιστορία, να πούμε ότι σήμερα το ποσοστό καταγραφής των χαρτών βρίσκεται στο 48,6%!
Εκθετος ο Οικονόμου
Περισσότερο έκθετος από τους 3 βουλευτές που κατέθεσαν εκείνη την τροπολογία είναι ο νυν τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου. Και είναι έκθετος γιατί, το 2014, ζητούσε την αναστολή των προστίμων και των κατεδαφίσεων «μέχρι να αναρτηθούν οι χάρτες» και δύο χρόνια αργότερα -το 2016- ζητούσε την εξαίρεση 23 περιοχών του Μαραθώνα από τους δασικούς χάρτες! Η πολιτική υποκρισία και ρουσφετολογική αντίληψη του πελατειακού κράτους σε όλο τους το μεγαλείο!
Αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος που έλαβε χώρα τότε στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» (19 Δεκεμβρίου 2014).
Τον λόγο είχε η βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ, κ. Φούντα: «Η κατάρτιση των δασικών χαρτών γίνεται από το 1896 -120 χρόνια τώρα- και έχει ολοκληρωθεί το 9% αυτών των χαρτών. Πόση απαξίωση πια στη Δικαιοσύνη και στο Σύνταγμα! Σε πόσες ψήφους μεταφράζονται τέτοιου είδους τροπολογίες; Από ποιον εκπροσωπούνται οι νόμιμοι πολίτες μέσα σε αυτή την αίθουσα και ώς πότε θα επιβραβεύονται οι παράνομοι;».
Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Γιώργος Βλάχος, με αφορμή όμως τοποθέτηση της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη: «Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες περιοχές, αλλά ξέρω καλά την Αττική και δεν θα με τρομάξει κανείς, όσες καταγγελίες κι αν κάνει», και συνέχισε καταφερόμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Τι αντιπροτείνετε εσείς; Να πάμε να γκρεμίσουμε αυτά τα σπίτια, όπου είναι χτισμένα; Αν είχατε αυτή την προσέγγιση, έστω και αν διαφωνώ, θα έλεγα ότι προτείνετε κάτι. Αλλά δεν μπορείτε να πηγαίνετε στις περιοχές εκείνες και να λέτε “φτωχοί άνθρωποι”, να μας κατηγορείτε για κοινωνικά ανάλγητους. Δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και ξαφνικά μέσα στο κοινοβούλιο να μας λέτε ότι δεν ξέρετε και δεν ακούσατε», ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ.
«Λέμε για το Δημόσιο. Βεβαίως, να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Αλλά εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος, τι θα κάνουμε; Θα αλλάξουμε τα φώτα στην ιδιωτική περιουσία; ‘Η είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος και ως Δημόσιο να βάλουμε κανόνες και πλαίσια στο ποιος έχει, πώς το έχει και να τα ξεκαθαρίσουμε;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ, Ν. Τάγαρης.
Ηξεις-αφήξεις
«Είναι άλλο πράγμα ο καταπατητής και άλλο αυτός που έχει ιδιωτική περιουσία. Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα, νομίζω, σε αυτή την αίθουσα σήμερα», επανήλθε αργότερα η Νίκη Φούντα. «Είναι άλλο πράγμα η αναγνώριση μιας πραγματικότητας για τους οικισμούς που έχουν ήδη λάβει νερό και ρεύμα και άλλο πράγμα πράξεις που νομιμοποιούν τη διάσπαρτη παρανομία. Σας προτείναμε να τα οριοθετήσουμε. Γιατί δεν το κάνετε;», ανέφερε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ.
Η τροπολογία είχε προκαλέσει τότε σωρεία αντιδράσεων, καθώς όλοι θεωρούσαν ότι αποτελεί πρώτης τάξης προεκλογικό ρουσφέτι στους καταπατητές των δασικών εκτάσεων, ειδικά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά διεκδικούσε σοβαρά από τη Ν.Δ. την εξουσία.
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος βιάζεται -χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση- να περάσει τον συγκεκριμένο νόμο στη Βουλή, με τον οποίο εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα και καταστρέφονται τα λιγοστά δάση που έχουν απομείνει.
Χαρακτηριστική ήταν η θέση που είχε δημοσιεύσει εκείνες τις μέρες το στέλεχος του Ποταμιού, Χαρίδημος Τσούκας, στην ιστοσελίδα του πολιτικού φορέα του Στ. Θεοδωράκη, με τίτλο «Με τέτοιους πολιτικούς η Ελλάδα είναι καταδικασμένη». Εγραφε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Προσέξτε την εμετικά υποκριτική ρητορική των βλαχοπολιτικών: η τροπολογία τους “έχει ως σκοπό”, λένε, “τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για τους διοικούμενους και τη διατήρηση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς τη Διοίκηση”. Δεν φτάνει που επιβραβεύουν την παρανομία, μας δουλεύουν κι από πάνω! Η υποκρισία (το δούλεμα) είναι απαραίτητο στοιχείο συγκάλυψης της ποταπότητας: η υψηλόφρων ρητορική επενδύει λεκτικά τη χυδαία πράξη, για να της προσδώσει ηθική νομιμοποίηση».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή το δημοσίευμά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής:
«Η σημερινή αποκάλυψη της “Εφημερίδας των Συντακτών” σχετικά με τροπολογία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την οποία “πάγωναν” τα πρόστιμα και οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων, επιβεβαιώνει πως η Ν.Δ. δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το κόμμα της αυθαιρεσίας.
Η επίμαχη τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, υπογραφόταν από τους βουλευτές της περιφέρειας υπολοίπου Αττικής της Ν.Δ. Γιώργο Βλάχο και Θανάση Μπούρα, αλλά και από τον γνωστό και μη εξαιρετέο για τις... κλοτσιές του ανεξάρτητο, τότε, βουλευτή της ίδιας περιφέρειας, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος είναι πλέον βουλευτής του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη. Με την τροπολογία αυτή, οι 3 βουλευτές ζητούσαν να ανασταλεί “η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη προστίμων και εκδοθεισών διοικητικών πράξεων βάσει του νόμου 998/1979 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών”.
Ο κ. Οικονόμου, άλλωστε, είναι ο ίδιος που, δύο χρόνια πριν, είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση, με την οποία ζητούσε την εξαίρεση της περιοχής του Ματιού από τους δασικούς χάρτες!
Τα παραπάνω αναδεικνύουν πως το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη έχει διαχρονική σχέση τόσο με την οικοδόμηση πελατειακών δικτύων όσο και με την οικοδόμηση αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, ακυρώνουν τις υποκριτικές αιτιάσεις της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ., σύμφωνα με τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητούσε κατεδαφίσεις από το 2007».

Το βίντεο του κ. Μπούρα

Υπόσχεται αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης οn-camera | 
Το 2007 η εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου παρουσίαζε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο αυθαίρετα είχαν χτιστεί στη δασική έκταση της Αγ. Κυριακής στην Αττική, η οποία είχε καεί τον Ιούλιο του 2005 και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα. Συνεργάτιδα του Ν. Ευαγγελάτου είχε μπει τότε με κρυφή κάμερα στο γραφείο του τοπικού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιου Μπούρα.
Ο Αθ. Μπούρας, χωρίς να γνωρίζει ότι βιντεοσκοπείται, δήλωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποχαρακτηριστεί η δασική έκταση της Αγ. Κυριακής, λέγοντας ότι «έχουμε δάση να αναδασώσουμε» και ότι δεν είναι ανάγκη να αναδασωθεί το χτισμένο κομμάτι. Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτήθηκε σχετικά με το βίντεο στο στούντιο, αλλά αρνήθηκε ότι υποσχέθηκε πως θα αποχαρακτηρίσει καμένη δασική έκταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: