Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Στήριξη του τουρισμού με κονδύλια του ΕΣΠΑ κι όχι μόνο με λόγια


Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιερ Μοσκοβισί στις αρχές του μήνα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ζήτησε την στήριξη του ώστε ο τουρισμός να συμπεριληφθεί ως μία από τις προτεραιότητες στον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετά το 2020 (νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο).

Η υπουργός μάλιστα αναφέρθηκε στην πάγια ελληνική θέση ότι ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Για την Ελλάδα», τόνισε, «ο τουρισμός αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη της εθνικής οικονομίας, που συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η εστίαση και η κτηματαγορά, και κυρίως δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θα είναι ο τουρισμός πρωταγωνιστής στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ και Βουλευτής Α΄ Αθηνών, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος της ΝΔ και Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον περιορισμένο προϋπολογισμό της δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι διαθέσιμοι πόροι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι μόλις 120 εκ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις που κατατέθηκαν ξεπερνούν τα 2,3 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τα 7.300 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, είναι ζήτημα αν εγκριθεί το ένα δέκατο από αυτά, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία θα μείνει εκτός χρηματοδότησης ακόμα και αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Τονίζουν, επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο, για αυτές τις επιχειρήσεις, να αντλήσουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές για να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οι βουλευτές ζητούν την αύξηση του προϋπολογισμού για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία, όμως, θα πρέπει να γίνει και ενεργοποιηθεί άμεσα αφού σε ανάλογες περιπτώσεις, κατά το παρελθόν, η κυβέρνηση χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να αυξήσει τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν ή να ματαιωθούν επιχειρηματικά σχέδια.

Είναι σημαντικό λοιπόν το ότι, επιτέλους, οι πολιτικοί της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην χώρα μας συμφωνούν ότι ο Τουρισμός χρειάζεται συνεχή στήριξη με έργα και κονδύλια, κι όχι μόνο με λόγια, καθώς αποτελεί τν κατ' εξοχήν αιμοδότη κλάδο της εθνικής οικονομίας.

Ας ευχηθούμε λοιπόν σύντομα να ακούσουμε σύντομα τα ευχάριστα νέα για την γενναία αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία άλλωστε τόσο πολύ χρειάζεται και περιμένει η αγορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: