Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Κακοφορμίζει η «πληγή» της Folli Follie

Άμεσες ενέργειες των αρχών και παραίτηση της διοίκησης ζητούν νομικοί και παράγοντες της αγοράς, μετά και τις αποκαλύψεις του Euro2day.gr. Η στάση της Fosun και η έως τώρα αθέατη πλευρά της υπόθεσης. Ο κίνδυνος για την αγορά.







Διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση στην αγορά ότι η υπόθεση Folli Follie κινδυνεύει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο εταιρικό/χρηματιστηριακό σκάνδαλο από την εποχή της Μαγρίζος, μιας υπόθεσης της δεκαετίας του '90, για την οποία είχε κλείσει για μια μέρα ολόκληρο το Χρηματιστήριο!
H χθεσινή αποκάλυψη του Euro2day.gr ότι δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση επανελέγχου των οικονομικών της καταστάσεων με την Ernst&Young αποτέλεσε το… κερασάκι στην πικρή «τούρτα» των εξελίξεων.
Πλήθος νομικών αλλά και παραγόντων της αγοράς υποστηρίζει πλέον ότι μετά την ομολογία της διοικήσεως της Folli Follie ότι «αδυνατεί» να παράσχει στοιχεία, στις 25 Μαΐου, οι αρχές έπρεπε να έχουν αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Οχι μόνο παραπέμποντας την υπόθεση στον εισαγγελέα (όπως έγινε), αλλά και καταθέτοντας δικαστικό αίτημα για κατεπείγοντα Διαχειριστικό Έλεγχο της εταιρείας, καθώς γνώριζαν ότι δεν είχε ακόμη υπογραφεί η σύμβαση με την EY, όταν η «ανάθεση» του ελέγχου είχε ανακοινωθεί επίσημα από τις 14 Μαΐου.
«Ανεξήγητο» θεωρούν επίσης το γεγονός ότι η Ε.Κ. δεν προχώρησε εξαρχής και σε επιτόπιο έλεγχο με δικά της στελέχη, όπως δικαιούται, βάσει του νόμου 1969. Κι αυτό διότι η τροπή των εξελίξεων και ο μήνας που έχει μεσολαβήσει από τις καταγγελίες του QCM, εκτός των άλλων, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι στο μεσοδιάστημα έως ότου γίνει κάποιος επίσημος έλεγχος, ενδέχεται να έχουν προκύψει σημαντικές αλλοιώσεις ή και καταστροφές αποδεικτικών στοιχείων.
Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία, σημειώνουν «καυστικά» οι ίδιες πηγές, ότι εάν η Folli Follie δεν ήταν μια «οικογενειοκρατούμενη» εταιρία, στην οποία οι βασικοί μέτοχοι του 39% έχουν και όλα σχεδόν τα πόστα (σ.σ. εκτελεστικός πρόεδρος ο πατήρ Δημήτρης Κουτσολιούτσος, εκτελεστική αντιπρόεδρος η μητέρα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, διευθύνων σύμβουλος ο υιός Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και πρόεδρος της «ανεξάρτητης» Επιτροπής Ελέγχου ο… πεθερός του τελευταίου Ζαχαρίας Μαντζαβίνος), κατόπιν της δήλωσης αδυναμίας παροχής στοιχείων, η διοίκηση ή τουλάχιστον κάποια βασικά μέλη της «θα είχαν παυθεί με συνοπτικές διαδικασίες, είτε ως "απατεώνες" στη χειρότερη περίπτωση, είτε ως "ανίκανοι" στην καλύτερη».

Η «ενδιαφέρουσα» συνάντηση Κουτσολιούτσου-τραπεζιτών

Ακόμη και οι πληροφορίες ότι η διοίκηση της εταιρίας επικαλείται την ύπαρξη «σκευωρίας» εναντίον της, δεν αλλάζει τα δεδομένα, υποστηρίζουν. Από τη στιγμή που η διοίκηση μιας διεθνούς εισηγμένης, με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλώνει αδυναμία παροχής στοιχείων στην εποπτεύουσα αρχή και μάλιστα σε βασικά θέματα όπως το ταμείο της, η παραίτηση είναι κανονικά μονόδρομος. Πολύ δε περισσότερο εάν ισχύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, κατά τη συνάντησή του με τραπεζικά στελέχη, με θέμα την αύξηση των εγγυήσεων, εμφανίστηκε ατάραχος, αρχικά εγκάλεσε τους τραπεζίτες διότι με τις ενέργειές τους δημιουργούν «bad publicity» για την εταιρεία κι εν συνεχεία φέρεται να δήλωσε ότι δεν έχει «εικόνα» της κατάστασης στην Ασία (όπου έχουν προκύψει και οι έντονες αμφισβητήσεις των στοιχείων), διότι δεν την επιβλέπει ο ίδιος! Παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στον… πατέρα του Δημήτρη, που φέρεται να έχει την εποπτεία του συγκεκριμένου χώρου.
Εάν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, τότε ίσως ενισχύονται και τα όσα κυκλοφορούν στην αγορά για «ρήξη» μεταξύ πατρός και υιού Κουτσολιούτσου, αν και οι πλέον κακεντρεχείς «θυμίζουν» με νόημα ότι ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ήδη 74 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση που προκύψουν ποινικές διώξεις.

Οι πιέσεις για παραίτηση της διοίκησης και η Fosun

Συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ήδη ασκούνται αφόρητες πιέσεις για παραίτηση της υφιστάμενης διοίκησης, κατόπιν των όσων έχουν συμβεί, χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφές πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, εάν και εφόσον οι βασικοί μέτοχοι δεν υποχωρήσουν.
Νομικοί με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr σημείωναν ότι ο τρόπος να συμβεί κάτι τέτοιο περνά μόνον από τους μετόχους της εταιρείας, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης, είτε μέσω της δικαστικής οδού.
Στο πλαίσιο αυτό, εντυπώσεις δημιουργεί και η στάση του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου, δηλαδή της κινεζικής Fosun. Η οποία, ενώ ξεκίνησε με αγορές μετοχών (αμέσως μετά τις καταγγελίες της QCM), δίνοντας σήμα «στήριξης» προς τη διοίκηση, στη συνέχεια φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση της, στέλνοντας μάλιστα ως μέτοχος μειοψηφίας, επιστολή με ερωτήματα προς τη διοίκηση της εταιρίας.
Εκπρόσωποι της Fosun διαρρέουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη απαντήσεις στη συγκεκριμένη επιστολή. Εν τούτοις, παρά την επίσημη δήλωση «αδυναμίας» της διοίκησης να παράσχει στοιχεία, έκτοτε o κινεζικός όμιλος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα. Ούτε έχει καταθέσει, όπως θα μπορούσε (και θα ήταν κατά πολλούς απολύτως αναμενόμενο και επιβεβλημένο), αίτημα για Εκτακτη Γενική Συνέλευση.
Η στάση της Fosun αποκτά ευρύτερη σημασία για την ελληνική αγορά, καθώς μεγάλο μέρος των μετοχών της Folli Follie έχει μεταβιβαστεί σε θυγατρική ασφαλιστική εταιρία στην Πορτογαλία, την οποία είχε εξαγοράσει πρόσφατα, ενώ η ίδια η Fosun αυτή την περίοδο διεκδικεί τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, την Eθνική Ασφαλιστική!
Οι πληροφορίες λένε ότι κάποια «παρέμβαση» από την πλευρά της Fosun είναι θέμα ημερών, αυτό όμως μέλλει να επιβεβαιωθεί.

Η ως τώρα «αθέατη» πλευρά της υπόθεσης

Τα όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση της Folli Follie προϊδεάζουν, αφενός, για πλήθος αγωγών από την πλευρά επενδυτών, ενώ υπάρχουν ήδη ενδείξεις συσπείρωσης από την πλευρά των κατόχων ομολόγων, θέμα που φέρεται να ενδιαφέρει πλέον και μια σειρά από Hedge Funds, τα οποία «ειδικεύονται» σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Ήδη η εταιρία απέφυγε να δημοσιεύσει αποτελέσματα τριμήνου, για πρώτη φορά, γεγονός που όμως δεν συνιστά «παράβαση», καθώς η δημοσίευση τριμήνων έχει πάψει να είναι υποχρεωτική. Ωστόσο και αυτό το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο στους ξένους επενδυτές.
Η μοναδική «εταιρική εξέλιξη» που κυκλοφορεί στην αγορά χωρίς να έχει διαψευστεί, αλλά και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική επίσημη ενημέρωση από τη Folli Follie, αφορά την παραίτηση στο τέλος Μαΐου του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους Ευάγγελου Κουμανάκου, επίκουρου καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στελέχους της Eθνικής Tράπεζας. Ο ίδιος, όμως, κατείχε επιπρόσθετα και την εξαιρετικά ευαίσθητη θέση του μέλους στην τριμελή Επιτροπή Ελέγχου της εταιρίας. Κι ένα ερώτημα, εφόσον αποχώρησε, είναι εάν και από ποιον έχει αντικατασταθεί.
Προς το παρόν στο site της εταιρίας δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή. Γεγονός που δεν προκαλεί αφεαυτού εντύπωση, καθώς στη σελίδα του ΔΣ δεν καταγράφεται ούτε η προηγηθείσα παραίτηση του μέλους Ηλία Κούκουτσα(γενικού διευθυντή της Αττικά Πολυκαταστήματα), που ανακοινώθηκε επισήμως!
Η συνεχιζόμενη «αδυναμία» παροχής στοιχείων από την πλευρά της διοίκησης και η ανυπαρξία επίσημου ελέγχου έως τώρα, σε συνδυασμό και με τη στάση των προμηθευτών αλλά και των εταιριών ασφάλισης πιστώσεων, προκαλούν επίσης σοβαρά ερωτήματα, διοικητικά και λειτουργικά, για το εγγύς μέλλον.
Πότε και πώς θα προχωρήσει (εάν δεν υπάρξει στο μεταξύ αίτημα των μετόχων για έκτακτη συνέλευση) σε Τακτική Γενική Συνέλευση η Folli Follie;
Με ποια στοιχεία θα γίνει η -εκ του νόμου υποχρεωτική- δημοσίευση εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων;
Στη μεν πρώτη περίπτωση, το περιθώριο μπορεί να φτάσει με τις νέες διατάξεις έως τον Σεπτέμβρη, ενώ στη δεύτερη, η διορία λήγει στο τέλος του Αυγούστου. Το γεγονός όμως ότι βρισκόμαστε ήδη κοντά στα μέσα Ιουνίου χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση και χωρίς επίσημο έλεγχο στοιχείων δεν προϊδεάζει θετικά.

Βαρύ πλήγμα για την αγορά

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι όσο η υπόθεση διαιωνίζεται κι όσο προκύπτουν υπόνοιες για ελλιπή αντίδραση και έλεγχο των αρχών, είτε λόγω ανεπάρκειάς τους, είτε λόγω ανεπάρκειας του θεσμικού πλαισίου, τόσο μεγαλώνει το πλήγμα για την ελληνική αγορά στα μάτια των ξένων επενδυτών.
«Η υπόθεση έφερε στο φως σοβαρές ενδείξεις ανεπάρκειας τόσο στην αξιοπιστία των λογιστικών στοιχείων, όσο και ευρύτερα σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, στα οποία ομολογουμένως η ύπαρξη σοβαρών κενών δεν ήταν άγνωστη, ούτε σε μας ούτε και στους ξένους επενδυτές, για να λέμε όλη την αλήθεια. Εάν προκύψει "φιάσκο¨" και στο στάδιο της εξακρίβωσης του τι συνέβη -και της ενδεχόμενης απόδοσης ευθυνών-, το κακό θα τριτώσει. Δυστυχώς και το timing είναι πολύ άσχημο, καθώς όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κάπως πιο ελπιδοφόρα περίοδο για την προσέλκυση νέων τοποθετήσεων στην ελληνική αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος ελληνικής επενδυτικής εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: