Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΔΕΣΦΙΝΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ: ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΑΤΗ; - ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΔΕΣΦΙΝΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ  ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ: ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΑ»  ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΑΤΗ;
Τα αιολικά πάρκα αφορούν θεωρητικά μία μορφή «πράσινης ενέργειας». Δηλαδή  παράγουν ενέργεια χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον  σε αντίθεση με τα  εργοστάσια που καίνε λιγνίτη, λιθάνθρακα, πυρηνικά  κ.λ.π., κ.λ.π.. Πόσο  σίγουροι είμαστε όμως   για αυτό; Ισχύει σε κάθε περίπτωση;  Πλούσια διεθνή αρθρογραφία έχει αναδείξει  ότι   τα αιολικά πάρκα κρύβουν  μεγάλα οικονομικά συμφέροντα , απάτες, διαπλοκή και διαφθορά.   Δεν είναι τυχαίο πως στις «προηγμένες» βορειοευρωπαϊκές χώρες  τα αιολικά πάρκα έχουν εξοριστεί αυστηρά πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές και ευαίσθητα οικοσυστήματα,  ακόμη και στις χώρες που απέχουν πολύ ακόμα από τους στόχους των διεθνών συμφωνιών για παραγωγή «πράσινης» ενέργειας.  Σύμφωνα με πολλούς η μορφή της «επένδυσης» είναι τέτοια που το «λάδωμα»  αποτελεί συνήθως όχι μια άπαξ αμοιβή προκειμένου να παρθεί η απόφαση να εγκατασταθεί ένα αιολικό πάρκο (εκεί που κάποιοι ισχυρίζονται ότι ζημιώνει το περιβάλλον ή και το δημόσιο συμφέρον)  αλλά μία  αμοιβή σε μηνιαία βάση όσο το πάρκο θα είναι εκεί και θα αποδίδει κέρδη στον επενδυτή. Αυτοί δηλαδή που ξεπουλάνε το δημόσιο συμφέρον και λένε ΝΑΙ όταν θα έπρεπε να πούνε ΟΧΙ, έχουν κίνητρο ένα παχυλό «μαύρο» μισθό για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Γι’ αυτό και οι υποστηρικτές τους πολλές φορές, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τα Υπουργεία, εμφανίζονται  «βασιλικότεροι του βασιλέως», φανατικοί και επίμονοι και ας μην μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.  Εάν τελικά τα αιολικά πάρκα είναι τόσο «σωτήρια» για το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον ,  όπως λένε οι «ειδικοί» στην Ελλάδα, γιατί εμπλέκεται στην υπόθεση τόση διαπλοκή και διαφθορά;
Η υπόθεση έχει δύο μεγάλες διαφορετικές διαστάσεις που μπορεί κάποιος να τις δει αρχικά και ως ανεξάρτητες μεταξύ τους. Την περιβαλλοντική και την οικονομική.
Για να κατανοήσει κάποιος καλά την οικονομική, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει την περιβαλλοντική μιας και τα μεγαλύτερα εγκλήματα και απάτες εις βάρος πανανθρώπινων αξιών έχουν γίνει στο όνομα των αξιών αυτών. Και οι «βασιλικότεροι του βασιλέως» υποστηρικτές του εγκλήματος έχουν πάντα την κατάλληλη εκπαίδευση  ώστε να εξαπατούν τα αδαή θύματά τους. Ας ξεκινήσουμε από την περιβαλλοντική διάσταση, χωρίς καν να περιλαμβάνουμε σε αυτή την αξία ενός τοπίου ή τις άμεσες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: Τι σημαίνει  «πράσινη ενέργεια;  Μια ανεμογεννήτρια παράγει πάντα «πράσινη ενέργεια»;
 Μια προσπάθεια αναλυτικής αλλά όσο πιο απλής απάντησης των ερωτήσεων  πιθανά να βοηθήσει:  
Κάθε ανεμογεννήτρια για να φτιαχτεί χρειάζεται πρώτες ύλες που θα μορφοποιηθούν σε καλώδια, σε πηνία, σε λαμαρίνες, σε πλαστικά περιβλήματα, χρώματα κ.λ.π.  και θα συναρμολογηθούν μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.   Για να γίνουν  όλα αυτά  πρέπει να καταναλώσουμε ηλεκτρική ενέργεια που αρχικά θα παράγουμε καίγοντας  λιγνίτη  και καίγοντας και άλλα ορυκτά καύσιμα (βενζίνα, πετρέλαιο, λιθάνθρακα, πυρηνικά κ.λ.π.) που κάνουν  κακό όπως ο λιγνίτης και θέλουμε να τα καταργήσουμε. Για να παραχθούν  οι πρώτες ύλες,  από το καύσιμο του φορτωτή που θα φορτώσει το μετάλλευμα σε κάποιο ορυχείο μέχρι να γίνει το ορυκτό μέταλλο κ.λ.π., κ.λ.π. χρειάζεται επίσης ενέργεια από λιγνίτη κ.λ.π.. Για να παραχθεί το τσιμέντο και να ανοιχτούν οι δρόμοι και να μεταφερθούν όλα αυτά χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να τοποθετηθούν και να αρχίσει η έλικα να γυρίζει χρειάζεται επίσης ενέργεια από λιγνίτη κ.λ.π..
Ηλεκτρικό ρεύμα παράγουμε κατευθείαν και από το εργοστάσιο που καίει λιγνίτη. Εάν για να φτάσει μια ανεμογεννήτρια να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί ώστε να παράγει ρεύμα χρειαστεί να κάψουμε π.χ. 100 μονάδες βάρους    λιγνίτη  και αυτή στην διάρκεια της ζωής της μας δώσει ηλεκτρικό ρεύμα  από τον άνεμο που θα μας γλυτώσει από το να κάψουμε περισσότερες από 100 μονάδες λιγνίτη, τότε το περιβάλλον έχει  κερδίσει.  Τότε μία ανεμογεννήτρια παράγει «πράσινη ενέργεια».  Αν όμως    ο λιγνίτης που θα γλυτώσουμε να κάψουμε εξαιτίας της είναι λιγότερο από τις 100 μονάδες  που κάψαμε για να την φτιάξουμε,   τότε   το «πράσινη ενέργεια» είναι απάτη. Από τι εξαρτάται το «περισσότερο ή το λιγότερο από 100 μονάδες λιγνίτη»; Από το ότι η ενέργεια που παράγει μία ανεμογεννήτρια δεν φτάνει πάντα  στην πρίζα κάποιου σπιτιού ώστε να πιάσει τόπο. Κάποιες φορές την ενέργεια που παράγει μία ανεμογεννήτρια την πετάμε!


ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Το αιολικό πάρκο παράγει ενέργεια μόνο όταν φυσάει. Επιλέγουμε μέρη με πολύ αέρα για να βάλουμε ανεμογεννήτριες αλλά και πάλι δεν φυσάει πάντα και δεν ξέρουμε   ποτέ με ακρίβεια  λεπτών της ώρας πότε  θα φυσήξει   στην περιοχή του πάρκου και με ποια ένταση. Ακόμα και εάν για την ευρύτερη περιοχή   έχουμε καλή μετεωρολογική πρόβλεψη, ακόμα και  τις μέρες που επικρατούν πολύ ισχυροί  άνεμοι σε μεγάλη έκταση, τοπικά υπάρχουν σημαντικές συνεχόμενες αυξομειώσεις οι οποίες είναι ακόμη μεγαλύτερες και απρόβλεπτές τις πολλές μέρες του χρόνου που οι άνεμοι είναι μικρής και μεσαίας έντασης.
Τα εργοστάσια που παράγουν ρεύμα με κάψιμο λιγνίτη (λιθάνθρακα κ.λ.π.) αλλά και τα υδροηλεκτρικά δεν έχουν «γκάζι ποδιού»  όπως το αυτοκίνητο να αυξομειώνουμε άμεσα και εύκολα τις στροφές του κινητήρα που καίει  «κακό» καύσιμο για να παράγει ρεύμα. Οι μεταβολές που πρέπει να συμβούν στην λειτουργία τους για να αυξήσουν  ή να μειώσουν την παραγωγή ρεύματος κάθε φορά,  διαρκεί ώρες.
Από την άλλη οι πόλεις και γενικότερα οι ανθρώπινες δραστηριότητες (εργοστάσια κ.λ.π.) θέλουν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε περίπτωση, φυσάει δεν φυσάει. Η ποσότητα ρεύματος  που ζητάει το δίκτυο  έχει μία αναμενόμενη περιοδικότητα ανάλογα την ώρα την μέρα και την εποχή και οι εργαζόμενοι στο σύστημα διανομής ρεύματος  έχουν δεδομένα για την πιθανή ζήτηση. Σε καμία περίπτωση όμως  δεν ρισκάρουν     το δίκτυο να ξεμένει από ρεύμα   έστω και για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά που κόβει για λίγο ο αέρας .
 Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες  δίνουν μία πρόβλεψη ανέμων. Τα εργοστάσια λιγνίτη λειτουργούν με τόσο «γκάζι»   ώστε ότι αυξομειώσεις και να έχει ο αέρας και το ρεύμα από τα αιολικά,  οι πόλεις να μην  ξεμείνουν από ρεύμα ούτε δευτερόλεπτο. Τα εργοστάσια λιγνίτη παράγουν σταθερά περισσότερο ρεύμα από όσο χρειάζεται ώστε ακόμη και όταν κόβει για λίγα δευτερόλεπτα ο αέρας   και ξανάρχεται μετά, αυτό να μην προκαλεί διακοπές στο δίκτυο της πόλης.  Δηλαδή αμέσως αμέσως ένα μέρος του ρεύματος που παράγει το αιολικό πάρκο είναι  σταθερά παραπανίσιο και παρότι παράγεται    από τον αέρα, δεν μας επιτρέπει να μην καίμε στην θέση του λιγνίτη. Όταν φυσάει παραπάνω από το μέσο αναμενόμενο, τότε το παραπανίσιο ρεύμα από το αιολικό πάρκο είναι  ακόμη περισσότερο.
Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος   είναι ενωμένα σε όσο μεγαλύτερη έκταση στο εσωτερικό κάθε χώρας και πολλές φορές  και με τα δίκτυα γειτονικών χωρών. Η κάθε χώρα πουλά ή αγοράζει ρεύμα από κάποια γειτονική μόνιμα  ή  ανάλογα και με το εάν περισσεύει ή δεν της φτάνει το δικό της. Και αυτή η διαδικασία αλλαγής ρυθμίσεων  όμως είναι χρονοβόρα  και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση  συνεχείς βραχυχρόνιες ρυθμίσεις ώστε να μην είναι παραπανίσιο μέρος από το ρεύμα από τα αιολικά πάρκα.  Έτσι φτάνουμε στην κατάσταση  που το αιολικό πάρκο αρχίζει να «ξεπρασινίζει».
Το παραπανίσιο ρεύμα που παράγεται από μία ανεμογεννήτρια μπαίνει στο δίκτυο ακόμα και όταν το δίκτυο δεν το χρειάζεται. Ο μετρητής   του επενδυτή μετράει κανονικά τις κιλοβατώρες και ο επενδυτής πληρώνεται με τις τεράστιες «πράσινες τιμές» σε κάθε περίπτωση.  Ο επενδυτής δεν έχει κανένα ρίσκο να περισσέψει το προϊόν του γι’ αυτό τα αιολικά πάρκα είναι από τις πιο κερδοφόρες και σίγουρες επενδύσεις αρκεί να βρεις κοινωνίες θύματα να τα δεχτούν ακόμα και πάνω από τα σπίτια τους, εξού και ο λόγος ύπαρξης μεγάλης διαπλοκής και διαφθοράς.  Το παραπανίσιο ρεύμα που μπαίνει στο δίκτυο όμως προκαλεί πρόβλημα. Ανεβάζει την τάση του δικτύου η οποία αν αυξηθεί πάνω από μία μικρή διακύμανση που οι ηλεκτρικές μας συσκευές μπορούν να αντέξουν (230 volt+-, 360 volt+-), εάν αφεθεί χωρίς παρέμβαση θα καούν τα πάντα. Αυτό το αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής οι οποίοι ξέρουν την δουλειά τους και όταν δημιουργείται τέτοιος κίνδυνος, ρίχνουν μέσω κατάλληλων διακοπτών και κυκλωμάτων το παραπανίσιο ρεύμα στην γη ώστε η τάση του δικτύου να κρατηθεί στα volt  που πρέπει. Δεν μπορούν να γνωρίζουν γιατί και από ποιο αιολικό της περιοχής  ανεβαίνει επικίνδυνα η τάση, απλά κάνουν αυτό που πρέπει. Κυριολεκτικά πετάνε στα σκουπίδια το ακριβοπληρωμένο ρεύμα των αιολικών πάρκων το οποίο το μετράει ο μετρητής του επενδυτή αλλά ποτέ δεν φτάνει στην πρίζα του σπιτιού μας για να μας γλυτώσει να μην χρειαστεί να κάψουμε λιγνίτη.
Τα χρήματα που πήρε ο επενδυτής για το ρεύμα που πετάξαμε τελικά τα πληρώνουν    οι απλοί  πολίτες συνήθη κορόιδα, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα του «πράσινου». Αν κάποιος μετρήσει  την  ενέργεια που  παρήγαγε το αιολικό πάρκο από τον μετρητή του επενδυτή θα έχει ψεύτικα στοιχεία για το ποια ενέργεια γλυτώσαμε  και δεν χρειάστηκε να κάψουμε λιγνίτη. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε το ρεύμα που πετάξαμε. Έχουμε αναλυτικά  στοιχεία για το πόσο ρεύμα πετάμε στην Ελλάδα; Η αρχική απάντηση είναι ΟΧΙ. Τουλάχιστον τίποτα τέτοιο δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα για να αποδείξει ότι «η γυναίκα του Καίσαρα είναι τίμια».


Μία   ισχυρή  ένδειξη  για το πόσο εύκολα ένα αιολικό πάρκο μπορεί να είναι απάτη αντί για «πράσινο» είναι πως  η  εμπειρία των πρώτων δεκαετιών χρήσης αιολικών πάρκων έχει οδηγήσει διεθνώς  η έρευνα να έχει σταματήσει να αφορά κυρίως την εξέλιξη των  ανεμογεννητριών. Ζητούμενο πλέον είναι να βρεθεί τρόπος να αποθηκεύεται η παραπανίσια ενέργεια που παράγουν τα αιολικά πάρκα   και αυτό ίσως αποδεικνύει από μόνο του ότι  όχι κάποια , αλλά πολλά αιολικά πάρκα δεν είναι καθόλου «πράσινα». 
Σε ποιες περιοχές  τα αιολικά πάρκα ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Αυτό θα μπορούσε να το απαντήσει μόνο μία στοιχειωδώς τίμια Κυβέρνηση που θα επέβαλε τις ανάλογες μετρήσεις και παρακολούθηση. Για ποια Κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσαμε να μιλάμε;
Στην Ελλάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δήθεν ελέγχει πού δίνει άδειες για αιολικά πάρκα  για να μην συμβαίνει να πετάμε ρεύμα; Έχει ψάξει κανείς Εισαγγελέας εάν εκεί που ήδη πετάμε ρεύμα έχουν δοθεί άδειες  και φτιάχνονται  νέα αιολικά πάρκα; Όχι. Με τι στοιχεία να το ελέγξει; Έκανε   έλεγχο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ στις εγκρίσεις που έδωσε η ΡΑΕ την εποχή που οργίαζε η διαπλοκή και η διαφθορά στην Ελλάδα; ΟΧΙ. Καμία.  Δίνει και αυτή κανονικά νέες άδειες ,  μπίζνες γίνονται, κέρδη γεμίζουν λογαριασμούς στην αλλοδαπή. Ενώ στην «πολιτισμένη Ευρώπη» τα αιολικά πάρκα   απαγορεύονται σε απόσταση όλο και περισσότερων – δεκάδων χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές, στην Ελλάδα εξακολουθούμε ως «Μπανανία»  να τα βάζουμε παντού.  Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στην κορυφή των χωρών με διαπλοκή και διαφθορά παγκοσμίως. Αναπόφευκτα από ελέγχους της δικαιοσύνης σε διακίνηση μαύρου χρήματος προέκυψε πρόσφατα ότι ο Κος Μυτιληναίος είχε  δώσει το 2003   250.000 ευρώ σε  στέλεχος της ΔΕΗ. Η υπεράσπιση   ισχυρίζεται ότι τα έδωσε μεν ενώ το πρόσωπο αυτό είχε γίνει  στέλεχος της ΔΕΗ, αλλά για υπηρεσίες που είχε προσφέρει στον Κο Μυτιληναίο παλαιότερα. Ακόμα και να έτσι να είναι, πόσο πιστευτό είναι   ο οποιοσδήποτε κύριος  που το υπόλοιπο αμοιβής παλιότερων υπηρεσιών ελεύθερου επαγγελματία είναι 250.000 ευρώ,  να τον  ενδιαφέρει να γίνει στέλεχος της ΔΕΗ για  ένα μισθό;   Ακόμα και έτσι να είναι, ποιος πιστεύει ότι αυτός ο κύριος, από την θέση ευθύνης στην ΔΕΗ, την ΡΑΕ ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία εξασφάλισης  του δημοσίου συμφέροντος, δεν θα κάνει τα στραβά μάτια χάριν του παλιού γενναιόδωρου εργοδότη;
Το ότι στην Ελλάδα σήμερα, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ,  με σημαία την πάταξη της διαφθοράς,  κατασκευάζεται δεύτερο αιολικό πάρκο  στο  Δελφικό Τοπίο,  στο Τοπίο που έχει  χαρακτηριστεί από την οργανισμό ICOMOS ως ένα από τα σημαντικότερα τοπία παγκοσμίως και το οποίο θα έπρεπε να  προστατεύεται  σύμφωνα με ένα  πλήθος θεσμικών αποφάσεων και νόμων, ίσως να λέει όλη την αλήθεια μαζεμένη. Ιδίως αν  αγγίξουμε και την οικονομική ζημιά στο δημόσιο συμφέρον από την «λάθος» εγκατάσταση αιολικών πάρκων και τις άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 
(συνεχίζεται)


Α.Γ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που θέλει όμως να καταλήξει ο ποιητής;
1. Στο ότι το πλαίσιο στο οποίο αγοράζουμε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να βελτιωθεί για να μήν πληρώνουμε στους επενδυτές ρεύμα που πετάμε; Αν ναί λογικό και συμφωνούμε.
2. Στο οτι οι ανεμογεννήτριες είναι γενικά του διαβόλου επειδή για την κατασκευή τους απαιτείται σημαντικό αποτύπωμα ανθρακα; Αν ναί σας έχω άσχημα νέα καθώς σε μια κατάστασή στην οποία η πιο αφθονη και διαθέσιμη ενέργεια είναι τα ορυκτά καύσιμα η κατασκευή οποιασδήποτε υποδομής θα έχει μεγάλο αποτύπωμα, και εάν δεν φτιάξεις με την βρώμική ενέργεια ένα δίκτυο που παράγει καθαρή απλά διαιωνίζεις το πρόβλημα, αγνοεί ο ποιητής οτι το αυτοκίνητό του τα ρουχα του, το σπίτι του και γενικά ότι αντικείμενο χρησιμοποιεί έχει ενα αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον;
3. Οτι η τωρινή κατάσταση ενός γραφικού μαυσωλείου της περιοχής θα επιδεινωθεί επείδή θα υπάρχουν μερικοι ανεμόμυλοι στην κορυφογραμμή της Δεσφίνας; Οι Δανοί ας πούμε που είναι πρωτοπόροι στον τομέα και έχουν γεμίσει τη χώρα τους με αιολικά πάρκα είναι κουτόφραγγοι και καταστρέφουν τον τόπο τους; Αγνοεί ο ποιητής περιπτώσεις τύπου Ανάβρας οπου τα αντισταθμιστικά οφέλη απο αιολικά πάρκα υπήρξαν εναυσμα ανάπτυξης της περιοχής σε πρότυπο χωριό με μηδενική ανεργία;
4. Οτι η διακοπτόμενη φύση της αιολικής ενέργειας την καθιστά άχρηστη στο δίκτυο γενικά; Αγνοεί ο ποιητής την άμεση συσχέτιση που δείχνουν μελέτες στο δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας στην μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων όταν αυξάνεται η παροχή απο τα εγκατεστημένα αιολικά πάρκα;
Καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσει τη θέση του με προτάσεις ο αρθρογράφος για να ξέρουμε αν θα πρέπει να τον υποστηρίξουμε στον αγώνα για μία βέλτιστη διανομή και οικονομική διαχείρηση της ενέργειας στη χώρα η αν θα τον αφήσουμε να εξισώνει τα ορυχεία λιθάνθρακα με πολυ πιο ήπιες μορφές ενέργειας και να κυνηγάει ανεμόμυλους-γίγαντες μόνος του .

Ανώνυμος είπε...

Δεν πατάει σε μπερντέ...

Ανώνυμος είπε...

τι έγινε ρε παιδια εσεις που εχετε γεμισει τον τοπο αιολικα παρκα. Καλά τα λέει ή πού κάνει λάθος;

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΉΘΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ 4:05 ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΜΠΕΡΝΤΕ. ΛΈΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ , ΤΟΣΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕΙΣ. ΜΠΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ; ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ Ή ΤΟ ΜΑΓΚΙΑ ΚΛΑΝΙΑ ΚΑΙ ...... ΦΙΝΙΣΤΡΙΝΙ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΧΕΣΗ ΕΣΥ ΜΕ ΤΑΚΟΥΝΟΜΑΓΚΕΣ. ΕΧΕΙΣ; ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ. ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. ΚΑΝΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΖΩΗ.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ
https://www.slang.gr/lemma/5327-magkia-klania-kai-kolo-finistrini#

Ανώνυμος είπε...

12:32 εγώ κατάλαβα ότι θέλει να πει πως τα αιολικά πάρκα δεν είναι πάντα κερδος για το περιβαλλον αλλα υπο ορους. Τίποτα παραπάνω ή παρακάτω. Δηλαδή δεν αποτελουν πανακεια βαλτε οσα μπορειτε οπου μπορειτε για να σωσουμε την γη. Λέει ότι μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις και μόνο στο περι πράσινης ενέργειας. Έχει αφήσει εντελώς απ΄έξω την οικονομική διάσταση και τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον με συνεχίζεται στο τέλος οπότε περιμένουμε και τα υπόλοιπα. Δεν κατάλαβα να λέει οτιδήποτε σχετικά με όσα θα έδιναν σε κάποιον την λογική αφορμή να λέει όσα λες εσύ. Μήπως να το ξαναδιαβάσεις γιατί αφήνεις πολύ περιθώριο για βασιλικότερο του βασιλέως; Νομίζω πως αυτά που λές είναι εντελώς εκτός θέματος. Μου δίνει την εντύπωση πως κάτι φοβάσαι και σε έπιασε πανικός και δεν ξερεις τι λες. Ίσως προσπαθεί να εξηγήσει υπερβολικά αναλυτικά και απλά για να καταλάβουν και οι πιο άσχετοι. Κάποιο λόγο έχει να θεωρεί ότι αυτό χρειάζεται. Ίσως επειδή πολλοί κύριοι της αυτοδιοίκησης στην Φωκίδα προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάνουν μόνο καλό και πρέπει να βάλουμε παντού. Θες ονόματα. Έχουν μιλήσει δημόσια για τις πεποιθήσεις τους. Κακό είναι να καταλάβουμε όλοι; Σε αυτά που λεει συγκεκριμενα μπορεις να διαψευσεις κάτι ή να ξεκαθαρίσεις λάθος εντυπώσεις να μαθουμε και εμεις ποια είναι η αληθεια. Πάντα και μόνο καλό κάνουν αυτά τα ρημάδια; Να συμφωνήσουμε να βάλουμε παντού; Σε αυτό λέει ξεκαθαρά οχι. Λέει υπο όρους. Το διάβασες αυτό ή στο έσβησαν πρίν σου δώσουν το άρθρο για να γράψεις απάντηση; Αυτό είναι όλο. Για αυτό έχει κάτι να πείς; Όλα τα άλλα που λές είναι στον αέρα.
Και κάτι πιό συγκεκριμένο για αυτά που λές. Ποιό είναι το γραφικό μαυσωλείο; Εξήγησέ το αυτό σε παρακαλώ να μην νομίζει ο κόσμος ότι έχεις καταδικάσει τον τόπο βολικά όπως και αυτοί που υποστηρίζουν την εξόρυξη βωξίτη και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Και όσο για τους Δανούς, αυτοί συμφωνούν απόλυτα με το άρθρο. Έχουν πάθει και γι' αυτό δεν ξανακάνουν το λάθος να τα βάζουν στην θέα των πόλεών τους. Ανοιχτά στη θάλασσα και εκεί μελετάνε προσεκτικά τις επιπτώσεις μπας και κάτι τους έχει ξεφύγει.