Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Κ. Ρέλλος: Το Ελληνικό μέλι έχει μεγάλες προοπτικές στις εξαγωγές.


Κ. Ρέλλος: Το Ελληνικό μέλι έχει μεγάλες προοπτικές στις εξαγωγές.



  1. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μελισσοκομία;



Είμαι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ειδικότητα Αγρονόμος Τοπογράφος – Μηχανικός. Παράλληλα, είμαι και τρίτης (3ης) γενιάς μελισσοκόμος . Η αγάπη μου για τη φύση και τη μέλισσα με οδήγησε να κάνω το αντικείμενο αυτό επάγγελμα. Οι γνώσεις μου πάνω στο σχεδιασμό και στα μαθηματικά, με οδήγησαν στο να σχεδιάσω το λογότυπο «ΜΕΛΛΗΝ» καθώς και ολόκληρη τη συσκευασία, εφαρμόζοντας μαθηματικές αναλογίες και κατά βάση τη χρυσή τομή των αρχαίων Ελλήνων.

  • ενασχόληση της οικογένειας μας με την μελισσοκομία ξεκίνησε το 1953 από τον παππού μου, ο οποίος ήταν πυροσβέστης και ράφτης στο επάγγελμα. Αργότερα με την βοήθεια του πατέρα μου με την ειδικότητα του γεωπόνου κατάφεραν να εξελίξουν την μελισσοκομική επιχείρηση. Από μικρά παιδιά, με τον αδερφό μου, ακολουθούσαμε τον πατέρα μου και τον παππού μου στο μελισσοκομείο, το οποίο
παραμένει ακόμα και τώρα στην ίδια τοποθεσία, στο όρος Γκιώνα του Δήμου Δελφών.
Έτσι το 2014 ιδρύσαμε το Επαγγελματικό Εργαστήριο Παραγωγής & Τυποποίησης Μελιού «ΜΕΛΛΗΝ»,στο Μαλανδρίνο Δωρίδος.


 Ρέλλος Κωνσταντίνος

  1. Τι διακρίσεις, πιστοποιήσεις ή έρευνα απολαμβάνουν τα προϊόντα και η επιχείρησή σας;


Το μόνιμο μελισσοκομείο βρίσκεται στην τοποθεσία «Ράχες», στους πρόποδες του όρους Γκιώνα, του Δήμου Δελφών. Η ευρύτερη περιοχή καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από ελατοδάση καθώς επίσης ευδοκιμούν πολλά είδη άγριων λουλουδιών και θυμάρι.

Το όρος Γκιώνα καθώς και η παραλιακή ζώνη από Ιτέα , Γαλαξίδι μέχρι και Ναύπακτο ανήκουν στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών Natura 2000, οπότε μέσα στο πεδίο κίνησης των μελισσών δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις άρα και η πιθανότητα πρόσβασής τους σε φυτοφάρμακα.

Έτσι τα προϊόντα μας καθώς και το τυποποιητήριο μας είναι βιολογικά πιστοποιημένα από τον Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων COSMOCERT.

Από το 2014 έως και σήμερα τα προϊόντα μας έχουν λάβει συνολικά 10 παγκόσμιες διακρίσεις στους πιο έγκυρους διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας και γεύσης όπως τα Great Taste Awards και τον διαγωνισμό Biolmiel, το μοναδικό διαγωνισμό ποιότητας για βιολογικά μέλια που διεξάγεται στην Ιταλία.

Μάλιστα το 2017, η εταιρία μας κατέκτησε την υψηλότερη διάκριση στον διαγωνισμό Great Taste Awards, στο Λονδίνο, κατατάσσοντας τα προϊόντα μας στην ελίτ του 1% μεταξύ 12.366 συμμετοχών απ’ όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι, έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με διάφορους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα πρώτα αποτελέσματα σε μελέτη που έγινε για την εκτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης μέσω της ικανότητας δέσμευσης της ρίζας 1,1-διφαινυλ-2-πικρυλυδραζύλιο (DPPH), έδειξε ότι η δράση των μελιών «ΜΕΛΛΗΝ» είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του πολυφημισμένου μελιού manuka της Νέας Ζηλανδίας, που θεωρείται ίσως το πιο θεραπευτικό μέλι στον κόσμο. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω έρευνες για την διατροφική αξία και θεραπευτική δράση των μελιών μας.




 Ρέλλος Κωνσταντίνος
  1. Είναι κορεσμένο το επάγγελμα του μελισσοκόμου;


  • Η μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι σε άνθηση και χρόνο με το χρόνο ασχολούνται όλο και περισσότεροι με τον κλάδο. Η τάση για κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας συνεχώς αυξάνεται και επειδή το ελληνικό μέλι έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μελιών παγκοσμίως έχει μεγάλες προοπτικές στις εξαγωγές, οπότε υπάρχει θέση για όλους.

  1. Ποια η εικόνα της ελληνικής µελισσοκοµίας σήµερα;


Αρκετοί νέοι σήμερα αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία ως διέξοδο για ένα επιπλέον εισόδημα χωρίς όμως να υπάρχει η κατάλληλη γνώση και διάθεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλάδου καθώς δεν υπάρχει συντονισμός κινήσεων και σεβασμός στο αντικείμενο και πολλές φορές σκοπός γίνεται μόνο το κέρδος.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα έτσι ώστε οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο να δουν τη μελισσοκομία επαγγελματικά και πάνω απ’ όλα η απαραίτητη γνώση προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος σεβασμός απέναντι στη φύση και σε αυτό το νοήμον έντομο που λέγεται μέλισσα.



 mellin.gr
  1. Η Πολιτεία και οι αρµόδιοι φορείς είναι αρωγοί στην προσπάθεια των ελλήνων µελισσοκόµων;


  • ενημέρωση των νέων στη χώρα μας σχετικά με τον πρωτογενή τομέα είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα οι νέοι παραγωγοί και επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας τους. Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα ένταξης σε διάφορα προγράμματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αλλά συνήθως με χαμηλό ποσοστό επιδότησης.

  • προώθηση του ελληνικού μελιού πρέπει να βασιστεί στην έρευνα και με το κατάλληλο μάρκετινγκ να επιτευχθεί υψηλή προστιθέμενη αξία στις χώρες του εξωτερικού. Αυτό είναι δουλειά της πολιτείας σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς διότι τα κόστη είναι υπέρογκα και δεν μπορούν να υποστηριχθούν από μεμονωμένους μελισσοκόμους και μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς.

Τονίζω ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη φωτιά, παρά μόνο να πάρουμε σαν παράδειγμα πετυχημένες ενέργειες όπως της Νέας Ζηλανδίας για το μέλι manuka όπου έχουν καταφέρει να δώσουν τεράστια προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους με τον κατάλληλο στρατηγικό κρατικό σχεδιασμό.



  1. Ποια είναι τα προϊόντα σας και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους;



Μετά από 63 χρόνια προϋπηρεσίας στη μελισσοκομία, η εταιρία «ΜΕΛΛΗΝ» με έδρα το Μαλανδρίνο Δωρίδος, έρχεται το 2014 να παρουσιάσει στην παγκόσμια αγορά, την premium σειρά βιολογικών μελιών από το όρος Γκιώνα και το Γαλαξίδι του Δήμου Δελφών, περιοχές Natura 2000. Φιλοσοφία της εταιρίας η ύψιστη ποιότητα και η καινοτομία κλεισμένα σε αριθμημένα πολυτελή τεμάχια που φέρουν τα δελφικά Ε, εξασφαλίζοντας παγκόσμιες διακρίσεις τόσο για την ποιότητα όσο και για την γεύση τους.

Παράγουμε τρία (3) είδη βιολογικού μελιού:

Το βιολογικό μέλι Ελάτης με Θυμάρι “ΜΕΛΛΗΝ” είναι μια σπάνια φυσική συνύπαρξη ελάτου με άγριο θυμάρι το οποίο αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Για να παραχθεί αυτό το μέλι πρέπει να επικρατούν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και γι’ αυτό το λόγο δεν παράγεται κάθε χρόνο.

Το βιολογικό μέλι ελάτης “ΜΕΛΛΗΝ” παράγεται ανάμεσα στις ψηλές κορυφές και τα πυκνά ελατοδάση του όρους Γκιώνα του δήμου Δελφών∙ σε ύψος που φτάνει τα 2.508 μ. Περιέχει πάνω από 90 άγρια βότανα, μέντα, τριφόλιουμ, κ.α.

Το βιολογικό θυμαρίσιο μέλι “ΜΕΛΛΗΝ”, παράγεται σε μια περιοχή με θέα το Δελφικό τοπίο και τη θάλασσα, στους θυμαρότοπους του Γαλαξιδίου του Δήμου Δελφών. Περιέχει πάνω από 50 βότανα και δέντρα.



 mellin.gr
  1. Σε ποια σημεία πώλησης μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;


Τα προϊόντα μας στην Αθήνα πωλούνται στο πολυτελές ξενοδοχείο HILTON καθώς και στο

Graffito Concept Store στο Κολωνάκι.

Στην Αράχωβα στο O Tea Pineis Cafe Wine Bar καθώς επίσης σε Boutique Hotels σε Δελφούς, Σαντορίνη και Μύκονο.

Επίσης τα προϊόντα μας είναι τοποθετημένα σε πολυτελή καταστήματα στο Χόνγκ Κόνγκ, Παρίσι, Βερολίνο και Κύπρο.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κ. Κωνσταντίνο Ρέλλο για την συνέντευξη.
Για να προμηθευτείτε τα προϊόντα ΜΕΛΛΗΝ πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο -->ΜΕΛΛΗΝ

http://agrokosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: