Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Ανοικτή επιστολή προς τον βουλευτή Φωκίδας για θέματα προστασίας περιβάλλοντος μέσω της απάντησης στον κ Βασίλη Τραχανά ( άρθρο του κ.Νίκου Φωτακόπουλου , προέδρου Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος )

Κύριε Τραχανά αντιλαμβάνομαι και έως ενός σημείου σέβομαι την αντικυνηγετική σας θέση, έστω και ατεκμηρίωτη, όπως αντιλαμβάνομαι και τα στενά προσωπικά σας οικονομικά συμφέροντα τα όποια καθορίζουν και την στάση σας απέναντι στο μέγα θέμα της ανενεργής Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδος. 
Όμως αυτή σας η ιδιότητα δεν σας δίνει το δικαίωμα ούτε να προβάλετε ψευδείς ισχυρισμούς ούτε να ισχυρίζεστε ότι ΄΄παραχωρώντας την (περιοχή) στην ικανοποίηση της κυνηγητικής ευχαρίστησης που στόχο έχει να καταναλώσει και να εξαντλήσει ένα μοναδικό φυσικό κεφάλαιο΄΄
-- Η άγνοια σας για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της κυνηγετικής δραστηριότητας είναι προφανής. Ίσως δεν γνωρίζετε καν ότι η νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) ως φυσικός, τουριστικός και οικονομικός πόρος  και κυρίως ως μέσο διαχείρισης επιστημονικά επιβεβλημένο.
Για αυτό τον λόγο κύριε Τραχανά η θήρα δεν απαγορεύεται σε καμιά χώρα του κόσμου ενώ αντίθετα ενισχύεται και επιδοτείται ως ένας σημαντικός οικονομικός κλάδος σε όλες τις χώρες. Η άγνοια σας λοιπόν είναι προφανής...
-Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Φτάνετε στο σημείο να μιλάτε για μικροκομματικά οφέλη όταν εσείς προτάσσετε χωρίς προσχήματα, αλλά καλυμμένα, το προσωπικό σας όφελος  αποφεύγετε όμως να αναφέρετε την επαγγελματική σας ιδιότητα και το περιβαλλοντικό κόστος της δικής σας επιχείρησης στην περιοχή μας...
--  Ανησυχείτε για μια έκταση 240.000 στρεμμάτων που επιτέλους θα αποδοθεί στην κυνηγετική δραστηριότητα. Όμως δεν  ανησυχείτε για τις  δεκάδες  μικροεπιχειρήσεις, ξενώνες, ταβέρνες κ.λ.π που περιμένουν την χειμερινή περίοδο μόνο από την κυνηγετική δραστηριότητα έσοδα. Έσοδα που έχουν στερηθεί επί χρόνια εξ αιτίας της ανενεργής κυνηγετικής περιοχής...
Τώρα που ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ  ο βουλευτής του νομού και οι δασικές υπηρεσίες προσπαθούν να δώσουν μια λύση μην βάζετε εμπόδια και μην επικαλείστε ανύπαρκτες απειλές εκεί που δεν υπάρχουν. Να είστε σίγουρους ότι οι ειδικοί (δασολόγοι, θηραματολόγοι κ.λ.π) γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εσάς πόσο σημαντική είναι η νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα που διέπεται από κανόνες περιορισμούς και θηροφύλαξη και πόσο θετική επίδραση μπορεί να έχει στην αειφορία της περιοχής .
-Δεν είστε μόνο εσείς ευαίσθητος κύριε Τραχανά για το τόπο μας και το περιβάλλον γενικότερο. Την ίδια ευαισθησία έχουμε όλοι όσοι ζούμε στην Γκιώνα και την Παρνασσίδα και ας μην έχουμε  οικονομικά οφέλη... Αρκεί που την βιώνουμε είτε ως κάτοικοι, είτε ως τροφοσυλλέκτες, είτε ως κυνηγοί, είτε ως περιπατητές ή επισκέπτες  Κάποιοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι ....ανιδιοτελώς!
Και κάτι ακόμα κύριε Τραχανά. Μην μπερδεύεται  το κυνήγι με το λαθροκυνήγι. Έχουν  την ίδια ακριβώς διαφορά που έχει το εμπόριο με το λαθρεμπόριο. Την ίδια διαφορά που έχει ο επιβάτης με τον λαθρεπιβάτη και ο λαθροεισαγωγέας από τον εισαγωγέα.
--Κατά τα άλλα εδώ, στην Καλοσκοπή, τα αγριογούρουνα μπαίνουν μέσα στο χωριό και λεηλατούν ότι μπορούν να λεηλατήσουν ενώ ακόμα και τα κανονάκια γκαζιού που προκαλούν ΄΄εκπυρσοκροτήσεις΄΄ ανά τακτά διαστήματα δεν μπορούν πλέον να τα απωθήσουν. Είναι προφανές ότι η βιοχωρητικότητα τους έχει εξαντληθεί προ πολλού...
Με (συμ)πατριωτικούς χαιρετισμούς
Νίκος Φωτακόπουλος
Πρόεδρος Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος
------


ΥΓ. Και ενώ εμείς εδώ στην Φωκίδα ...μιζεριάζουμε  , οι κρατικές ΄΄ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές΄΄ των ορεινών όγκων του Κόζιακα, των Σερρών, της Όσσας, της Σαπιέντζας  κ.λ.π προσελκύουν χιλιάδες κυνηγούς και τις οικογένειες τους δημιουργώντας και συντηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ορεινές περιοχές τη νεκρή τουριστική περίοδο.

2 σχόλια:

τραχανας βασιλης είπε...

Κυριε Φωτακοπουλε ,σας πληροφορώ ότι
θα ειχα μεγαλο οικονομικο οφελος με το κυνηγι ,
αλλα ισως δεν εχετε κατανοησει την θεση μου στο θεμα .
Επιθυμω να παραμεινει σε λειτουργια η ελεγχομενη ζωνη κυνηγιου,
όπως χαρακτηριστικα αναφέρατε στις περιοχες
Κόζιακα, των Σερρών, της Όσσας, της Σαπιέντζας.

Επισης η πιθανη αγνοια μου δεν προερχεται από την ελλειψη επιστημονοσηνης που πιθανον εσεις κατέχετε αλλα από την μη κατανοηση της φιλοσοφιας σας στο θεμα του κυνηγιου.

Ελπιζω την επομενη φορα να τα πουμε και κατ΄ιδιαν προκειμενου,να μας βοηθήσετε στην διατηρηση της ελεγχομενης περιοχης κυνηγιου.
.

Yiannis Garyf είπε...

Η ευαισθησία σας είναι ευθέως ανάλογη με το αίμα που στάζει από τα καπό των navara όταν τα περιφέρετε στις πλατείες των χωριών.
Ό,τι χειρότερο έχουν αντικρύσει τα μάτια μου.
Κατά τα λοιπά απαντάτε προσπαθώντας να υπονομεύσετε τον εγκαλούντα για ιδιοτέλεια και άγνοια.
Δεν με πείθετε κύριε