Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Το παρασκήνιο με την επανίδρυση του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και η επιλογή Μηταράκη

Ο Νότης Μηταράκης. Φωτογραφία αρχείου.
- Γιατί ο πρωθυπουργός  αποφάσισε να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. 
- Ποιο ρόλο έπαιξαν οι αντιδράσεις στα κλειστά κέντρα, η κόντρα Χρυσοχοϊδη- Θεοδωρικάκου, αλλά και ο Βρούτσης.

Η χθεσινή ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επανιδρύσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αιφνιδίασε.
Στην επιλογή αυτή του πρωθυπουργού φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο η ανάγκη διαχείρισης των αντιδράσεων στο σχεδιασμό της κυβέρνησης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και ειδικά στα κλειστά κέντρα στα νησιά και στη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα.
Σημειωτέον ότι η νέα ονομασία του υπουργείου είναι Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, καθώς στόχος είναι με εργαλείο το νέο νομοθετικό πλαίσιο, να αυξηθεί ο ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και άρα να επιταχυνθούν και οι επιστροφές μεταναστών.
Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, που ορκίστηκε χθες νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δέχθηκε πριν δυο ημέρες επίθεση με ύβρεις έξω από το δημαρχείο Χίου, από στοιχεία σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής άκρας δεξιάς. Η επιλογή λοιπόν και του προσώπου έχει σημασία, πολλώ δε μάλλον που ο κ.Μηταράκης είναι βουλευτής Χίου.
Επομένως, θα μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα με τους βουλευτές άλλων νησιωτικών περιοχών όπου δημιουργούνται κλειστά κέντρα και περιφερειών στην ενδοχώρα όπου μετεγκαθίστανται πρόσφυγες, με το επιχείρημα πως δεν τους ζητά τίποτε περισσότερο από ό,τι εφαρμόζει και στην ίδια του την περιφέρεια. Ο κ.Μηταράκης, ο οποίος δέχθηκε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού χθες στις 11 το πρωί, μία ώρα πριν ανακοινωθεί η επανίδρυση του υπουργείου, θεωρείται δε ένα μετριοπαθές πρόσωπο, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, που παραμένει στο πόστο του, έχοντας αναλάβει κυρίως τις επαφές σε διεθνές επίπεδο για το ζήτημα. Ο δε υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Στην πραγματικότητα βέβαια η επανίδρυση αποτελεί και μία παραδοχή πως δε λειτούργησε η μεταναστευτική πολιτική ως "παράρτημα" της αστυνομικής πολιτικής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών, γιατί δεν τους ενημέρωνε πριν συμφωνήσει πχ με ξενοδόχους τη μετεγκατάσταση προσφύγων, αλλά ακόμη και συναδέλφων του υπουργών όπως ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που είχε αναλαβει να χειριστεί τις αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών στο σχεδιασμό και ο οποίος επίσης είχε γίνει αποδέκτης παραπόνων. Ήταν δε κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι Χρυσοχοϊδης- Θεοδωρικάκος δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα είχε ασκήσει κριτική στο υπουργικό συμβούλιο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την πυρκαγιά στη Μόρια.
Κοινό μυστικό πάντως ήταν επίσης και ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν είχε καθόλου καλή χημεία με τον κ.Μηταράκη, επομένως παρεμπιπτόντως αποσοβήθηκε και μία ακόμη αιτία τριβής στην κυβέρνηση.
Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να λύσει ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως είναι αυτό της εγκατάστασης του υπουργείου, το οποίο παλιότερα στεγαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος και πλέον απλώς δεν υπήρχε. Μόλις λυθούν τέτοια πρακτικά ζητήματα και ενημερωθεί ο κ.Μηταράκης, μία από τις πρώτες κινήσεις του θα είναι να καλέσει τους συναδέλφους του βουλευτές των νησιωτικών και όχι μονο περιφερειών, για να τους ενημερώσει για το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις. Ενημέρωση είναι για το νέο υπουργό η λέξη κλειδί ώστε να αποφευχθούν τριβές.
Η κυβέρνηση υπόσχεται στους νησιώτες ότι οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν οριστικά εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου. Βεβαίως δε γίνεται να κλείσουν την ίδια ημέρα, καθώς θα πρέπει να γίνει διαλογή και μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών ανάλογα. Διαβεβαιώνουν επίσης ότι θα εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείται συσσώρευση πληθυσμών για να κάμψουν τις αντιδράσεις. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή.
Βεβαίως, η επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στάθηκε αφορμή κόντρας της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ειρωνικά μέσω facebook: “Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη”.
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με δήλωση του ο κ.Πέτσας: “Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.
Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: