Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Τα προβλήματα ενός λιμανιού.

01-kimolos
Η αφιλόξενη Κίμωλος και οι ντόπιοι… τσιφλικάδες του λιμανιού.
Συχνές εντάσεις για μια θέση στο λιμάνι.
Τί ισχύει στα λιμάνια...

Όσο όμορφη είναι η Κίμωλος, άλλο τόσο αφιλόξενο λιμάνι διαθέτει, με ορισμένους ντόπιους πολύ συχνά να δημιουργούν εντάσεις, θεωρώντας πως το λιμάνι αποτελεί τσιφλίκι τους.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο, πως στο χώρο του ναυτικού τουρισμού, έχει καθιερωθεί ως ίσως ο TOP 1 αφιλόξενος προορισμός, που καλό θα ήταν να αποφύγεις, εαν δε θες να τσακωθείς με κάποιους θερμόαιμους ντόπιους.
Ένα γεγονός, που και με αυτή την επίσκεψη μου στο νησί, το καλοκαίρι που μας πέρασε, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά.
Το περιστατικό του καλοκαιριού…
Μόλις έχουμε δέσει στο ντόκο, όταν από την απέναντι μεριά του λιμανιού ακούω φασαρία.
Ένα φουσκωτό σκάφος, έχει δέσει στο λιμάνι, όταν επιστρέφει από την απογευματινή του βόλτα, ένας ντόπιος, με μια μικρή ξύλινη βαρκούλα.

Πλησιάζει το φουσκωτό και απαιτεί με χείριστο τρόπο, να λύσει κάβους και να πάει να δέσει αλλού, επειδή λέει εκεί είναι η… θέση του !!!
Φυσικά, ο ιδιοκτήτης του φουσκωτού, απαντάει στον αγενή ντόπιο, πως δεν πρόκειται να φύγει, αφού έχει ήδη δέσει και εάν έχει πρόβλημα, ας καλέσει το λιμεναρχείο…
Τότε λοιπόν άρχισε ο τραμπουκισμός…

«Φύγε διαφορετικά θα σου κάνω ζημιά στο σκάφος» ή «Θα σου σκίσω τα μπαλόνια», ήταν κάποιες από τις απειλές του ντόπιου, ο οποίος θεωρεί τσιφλίκι του λιμάνι.
Από τα διπλανά σκάφη, είχε βγει κόσμος και «χάζευε» το θέαμα, χωρίς κανείς να σπεύσει να υπερασπιστεί τον άνθρωπο που είχε γίνει δέκτης, των απειλών του ντόπιου βαρκάρη - νταβατζή.

Δυστυχώς, αποτελεί φαινόμενο της εποχής μας, να βλέπουμε ανθρώπους να δέχονται βία και εμείς να μένουμε αμέτοχοι, απολαμβάνοντας ίσως το... θέαμα ;


Επειδή όμως, θεωρώ πως οφείλουμε, να είμαστε ενεργοί πολίτες και να υπερασπιζόμαστε τους αδυνάτους ή να αντιδρούμε σε περιπτώσεις bullying, του φώναξα από μακριά: «Tο λιμάνι δεν είναι τσιφλίκι σου».


Μάλιστα, θυμάμαι πως επάνω στην ένταση της στιγμής, τον στόλισα και με ένα κοσμητικό επίθετο, που φανερώνει σεξουαλική διέγερση, με τη βοήθεια παλινδρομικών κινήσεων της παλάμης, ώστε με τον πιο έντονο τρόπο, να συνειδητοποιήσει, πως οι τραμπουκισμοί του δεν είναι αποδεκτοί.


Φυσικά, ο άνθρωπος με το φουσκωτό, παρέμεινε στη θέση του και ο ντόπιος έδεσε τελικά κάπου παραδίπλα...


Βλέπετε δυστυχώς, οι περισσότεροι, σε παρόμοιες περιπτώσεις, με σκοπό να μη χαλάσουν τις διακοπές τους ή να αποφύγουν εντάσεις, υποκύπτουν στις απαιτήσεις του ντόπιου... αγά, με αποτέλεσμα να έχουν αποθρασυνθεί εντελώς οι τελευταίοι, χωρίς να καταλαβαίνουν, πως έτσι, μεταξύ των άλλων, δυσφημούν και τον τόπο τους.


Φυσικά, εάν κάποιος σας ζητήσει ευγενικά, τη στιγμή που προσεγγίζετε να δέσετε στο ντόκο, να πάτε κάπου παραδίπλα, από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερος χώρος, δε βρίσκω το λόγο να μην το πράξετε και να εξυπηρετήσετε.


Εάν όμως το απαιτήσει με άκομψο τρόπο ή δε βλέπετε κάπου κοντά ελεύθερη θέση, τότε τον αγνοείτε και δένετε κανονικά.
Την επόμενη ημέρα μάλιστα το πρωί, ακούστηκαν φωνές από διαφορετικό σημείο του λιμανιού. Πάλι κάποιος "τσιφλικάς" τσακωνόταν για τον ίδιο λόγο...
Στο δρόμο καρέκλες, στο λιμάνι ρεμέντζο...
Το αντίστοιχο μοντέλο συμπεριφοράς, το συναντάμε στη ξηρά, με ορισμένους εξυπνάκηδες, που τοποθετούν στο δρόμο καρέκλες, παλέτες και λοιπά εμπόδια, με σκοπό να βρίσκουν πάντα διαθέσιμη θέση parking.
Οπως λοιπόν στη ξηρά, απαγορεύεται η καρέκλα στο δρόμο, έτσι και στη θάλασσα, απαγορεύονται τα ρεμέντζα. Μάλιστα ο νόμος ορίζει, πως στην περίπτωση που τοποθετηθεί ρεμέντζο, απαιτείται ειδική άδεια από το λιμεναρχείο και φυσικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να δέσει επάνω σε αυτό, εαν βρίσκεται σε δημόσιο λιμάνι, εκτός εαν το λιμεναρχείο, ορίζει διαφορετικά. 

Τί ισχύει στα λιμάνια

Καλό είναι, να ρωτάμε τους ντόπιους για το που μπορούμε να δέσουμε τη βάρκα μας, χωρίς να προξενούμε προβλήματα ή δυσκολίες στους ντόπιους. Σχεδόν πάντα, θα σπεύσουν να μας βοηθήσουν…
Εάν όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις ή δεν είμαστε σε… mood υπερβολικής ευγένειας, τότε δένουμε όπου βρούμε και επιθυμούμε, εκτός εάν το λιμεναρχείο, ορίζει διαφορετικά.
Μη ξεχνάτε, πως τα ρεμέντζα απαγορεύονται στα λιμάνια και πως κανείς ντόπιος ή μη, δε μπορεί να απαιτήσει να… φύγετε.
Σε περιπτώσεις που κάποιος, προσπαθήσει να σας διώξει για να δέσει ο ίδιος ή τρίτος, πείτε του να απευθυνθεί στις λιμενικές αρχές και σε καμία περίπτωση μη λύσετε κάβους. Εάν το κάνετε, θα τον αποθρασύνετε περισσότερο στο μέλλον.
Παναγιώτης Μερεντίτης

1 σχόλιο:

Sakis είπε...

Πάρα πολύ καλό άρθρο. Τι ισχύει όμως σε λιμάνια που είναι στη χερσαία ζώνη και οι δήμαρχοι έχουν δώσει τις θέσεις στους ψηφοφόρους τους δωρεάν και χρεώνουν τους υπόλοιπους?