Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν 50 στελέχη της ΑΤΕ bank και Εθνικής να δώσουν εξηγήσεις για τα δάνεια στα κόμματα

Σε εξηγήσεις για τα δάνεια κομμάτων καλούνται 50 στελέχη της πρώην Αγροτικής και της Εθνικής από τους οικονομικούς εισαγγελείς


Σε εξηγήσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στα πολιτικά κόμματα καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς στελέχη της Αγροτικής τράπεζας και της Εθνικής τράπεζας καθώς και τους 
υπεύθυνους των κομματικών ταμείων στη δεκαετία του 2000 έως το 2012. 


Ωστόσο με βάση τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των κομμάτων και τις εγγυήσεις που λάμβαναν οι τράπεζες με επίκεντρο τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις...τα τραπεζικά στελέχη διαθέτουν ισχυρή νομική κάλυψη.Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η απιστία σε βαθμό κακουργήματος ειδικά μάλιστα όταν τα δάνεια των κομμάτων εγκρίνονταν και από την ΤτΕ. 

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα καλέσουν τα τραπεζικά στελέχη ωστόσο οι περισσότερες υποθέσεις έχουν ελεγχθεί και στο παρελθόν και είχαν καταλήξει στο αρχείο. 
Ανασύρθηκε όμως το 2017 με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 είχε ψηφιστεί νόμος που απάλλασε τα τραπεζικά στελέχη για δανειοδοτήσεις κομμάτων η ιδρυμάτων. 
Η κατηγορία για την οποία πρόκειται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τα τραπεζικά στελέχη είναι απιστία σε βαθμό κακουργήματος ενώ οι υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Ποια είναι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στα πολιτικά κόμματα 

Τα 284 εκατ που είναι τα δάνεια στα κόμματα έχουν φθάσει στα 420 εκατ ευρώ με τους τόκους υπερημερίας.  
Από τα 284 εκατ τα 240 εκατ είναι καταγγελμένα ωστόσο εάν προσμετρήσουν και οι τόκοι υπερημερίας φθάνουν τα 420 εκατ.
Από αυτά περίπου 17 εκατ θεωρούνται και είναι εξυπηρετούμενα.


Με βάση την δομή των δανείων ανά κόμμαΗ ΝΔ έχει πάρει δάνεια 142 εκατ και εξυπηρετούνται μόλις 5 εκατ τα υπόλοιπα 137 εκατ είναι μη εξυπηρετούμενα.Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει δάνεια 127 εκατ εκ των οποίων εξυπηρετούμενα είναι τα 8,5 εκατ ευρώ και τα 118 εκατ μη εξυπηρετούμενα.Το ΚΚΕ έχει λάβει δάνειο 7 εκατ το οποίο μερικώς εξυπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5 εκατ το οποίο ακόμη εξυπηρετείται.



Με βάση την διάρθρωση των τραπεζών ανά τράπεζα η Εθνική έχει χορηγήσει περίπου 30 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς εμφανίζεται με 248 εκατ προς τα κόμματα αλλά από αυτά τα 220 εκατ προήλθαν από την Αγροτική τράπεζα που εξαγοράστηκε.  


Η Αγροτική τράπεζα με βάση τον κανονισμό πιστοδοτήσεων που είχε εγκριθεί από την ΤτΕ ρητά αναφερόταν ότι επιτρέπεται η χρηματοδότηση των κομμάτων.
Για να τεθεί απλά ο κανονισμός πιστοδοτήσεων της Αγροτικής προέβλεπε ρητά την δανειοδότηση των κομμάτων.


Με βάση το ιστορικό πρότυπο τα 2 μεγάλα κόμματα λάμβαναν εκλογικά ποσοστά περί το 80% των ψήφων και πάντα μέσα στα όρια της 4ετίας.
Επί εποχής Λάμπρου στην ΑΤΕ ζήτησε να πάρει τα δάνεια προς τα κόμματα της Εθνικής και έτσι η ΑΤΕ....βρέθηκε με 100 εκατ τα οποία επί θητείας Μηλιάκου έγιναν 200 εκατ ευρώ.


Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν εισπραχθεί 35 εκατ ευρώ και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις των εγκριτικών οργάνων.
Η Αγροτική χορηγούσε δάνεια στα κόμματα και για τις διαδικασίες που ακολουθούσε δεν είχε ουδέποτε καμία όχληση ή παρατήρηση από την ΤτΕ.
Τα πολιτικά κόμματα ως εγγύηση για τα δάνεια κατέθεταν τις επιχορηγήσεις από το κράτος.


Μάλιστα οι επιχορηγήσεις συνδέονταν με την πορεία του ΑΕΠ και όταν αυξανόταν όπως συνέβη εκείνη την περίοδο αυξάνονταν και οι επιχορηγήσεις. 

 
Η Attica bank χορήγησε στα πολιτικά κόμματα 7,5 εκατ. 5 εκατ στο ΠΑΣΟΚ και 2,5 εκατ στην ΝΔ.
Η Eurobank είχε χορηγήσει περίπου 8,5 εκατ δάνεια στα πολιτικά κόμματα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: