Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Novartis: Αλληλογραφία με Σαμαρά και προτάσεις νόμων (!) σε Αδωνι

Novartis: Αλληλογραφία με Σαμαρά και προτάσεις νόμων(!) σε Αδωνι


«Λάδι στη φωτιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης για το σκάνδαλο Novartis ρίχνουν τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Στα στοιχεία περιλαμβάνονται σημείωμα του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς τον επικεφαλής της Novartis Κων. Φρουζή, δύο επιστολές της ελβετικής πολυεθνικής Novartis μεπροτάσεις για ζητήματα φαρμακευτικής δαπάνης και CD με 165 αρχεία που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στελεχών της Novartis.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείωμα του τότε πρωθυπουργού αναγράφονται το όνομα και δύο αριθμοί τηλεφώνων του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τις πληρωμές και τις δαπάνες του κράτους
Το σημείωμα προσκόμισε στους εισαγγελείς η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», δηλώνοντας ότι το πήγε στην εταιρεία ο κ. Φρουζής, την επομένη της συνάντησής του με τον Α. Σαμαρά.
Με την κατάθεση αυτή αμφισβητείται και ο ισχυρισμός του πρώην πρωθυπουργού ότι ουδέποτε συνάντησε τον επικεφαλής της Novartis.
Η πρώτη επιστολή της εταιρίας προς τον κ. Σαμαρά εστάλη το 2013 και έχει κοινοποιηθεί στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέτζο, στον βουλευτή της ΝΔ Θανάση Μπούρα και στον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τότε υπουργό Οικονομικών.
Η δεύτερη εστάλη το 2014 και κοινοποιήθηκε στον τότε υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη.
Στα 165 αρχεία που βρέθηκαν σε υπολογιστές στελεχών της Novartis, υπάρχει σειρά εγγράφων με τίτλο«Proposal Novartis for Adonis», όπου η ελβετική πολυεθνική διατυπώνει προτάσεις για νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις(!) σχετικά με  τις κυκλοφορίες φαρμάκων και την τιμολόγηση τους.
 ΝΔ: «Γελοιότητες»
Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει ως μη σημαντικά τα νέα στοιχεία. Βουλευτές του κόμματος και μέλη της ειδικής επιτροπής υποστήριξαν ότι πρόκειται για επιστολές που εστάλησαν παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, προκειμένου να γίνει συνάντηση στελεχών της  Novartis με τον τότε πρωθυπουργό. Όμως ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός ούτε το 2013 ούτε το 2014.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σχολίασαν σχετικά ότι «συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία». Επισήμαιναν δε ότι ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από την προστατευόμενη ότι χρηματίστηκε το 2013 με τροχήλατη βαλίτσα που πήγε στο Μαξίμου, η επιστολή από τη Novartis για συνάντηση μαζί του πήγε στον Αντώνη Σαμαρά το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: