Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Παρά τις κυρώσεις υπάρχουν δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, λέει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ...

Δεν αμφισβητεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία , αλλά θεωρεί ότι και μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων υπάρχει χώρος για ελιγμούς ώστε να αναπτυχθεί η οικονομική συνεργασία.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, στην εκτενή συνέντευξη του που παραχώρησε στην εφημερίδα Vedomosti, υπόσχεται να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη ρωσική αγορά, δηλώνει ότι η Γαλλία δεν αμφισβητεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία , αλλά θεωρεί ότι και μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων υπάρχει χώρος για ελιγμούς ώστε να αναπτυχθεί η οικονομική συνεργασία.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, καθιστά σαφές ότι η Γαλλία δεν αμφισβητεί τις κυρώσεις που υιοθετούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτε μπορεί να αγνοήσει τον μηχανισμό αυτό λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Ταυτόχρονα όμως εκτιμά ότι στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού υπάρχουν περιθώρια οικονομικής συνεργασίας. "Είμαστε 100% υπέρ των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γαλλία είναι μια από τις βασικές χώρες της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν θέτουμε καν υπό αμφισβήτηση το ζήτημα αυτό. Όμως στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού υπάρχει χώρος για να ελιχθούμε και θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε για την οικονομική συνεργασία" λέει χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός στη συνέντευξη του.
Ο Μπρούνο Λεμέρ αναφέρει ως παράδειγμα την άρση των περιορισμών που αφορούσαν τις εισαγωγές γαλλικής πατάτας το 2017, οι οποίοι ωστόσο είχαν επιβληθεί το 2013 (έναν χρόνο δηλαδή πριν από την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας) λέγοντας ότι η απόφαση αυτή "είχε ευεργετικές συνέπειες".
Σε άλλο σημείο μάλιστα της συνέντευξης του, ο Γάλλος υπουργός λέει ότι " είναι σημαντικό να διακρίνει κανείς την πολιτική απόφαση που αφορά τις κυρώσεις και τις οικονομικές δυνατότητες", καθώς όπως λέει "ακόμη και παρά το ότι υπάρχει αυτός ο πολιτικός περιορισμός , οι δυνατότητες να βελτιώσουμε την συνεργασία με την Ρωσία, ιδιαίτερα στην οικονομία υπάρχουν" και " στην περίπτωση αυτή δεν βλέπουμε να υπάρχει κανέναν πρόβλημα"
Ο Λεμέρ εκφράζει επίσης στην συνέντευξη του την άποψη ότι η πολιτική ενίσχυσης της παραγωγής στον αγροτοδιατροφικό τομέα που ακολουθεί η ρωσική κυβέρνηση, όπως και ο αναγκαστικός προστατευτισμός , "δεν μπορεί να είναι μια μακροπρόθεσμη επιλογή " , ενώ θεωρεί ότι η συνεργασία με τη Γαλλία μπορεί να αποβεί αποδοτική για τις δύο πλευρές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: