Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Εκατοντάδες μαυροδέλφινα σφαγιάστηκαν για ακόμη μια χρονιά στα Νησιά Φερόες

Το βάναυσο έθιμο έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώνονται κάθε χρόνο σχεδόν 1.000 ζώα με απάνθρωπο και βασανιστικό τρόπο 






Κόκκινη από το αίμα έγινε ξανά η θάλασσα στα Νησιά Φερόες αποτυπώνοντας για ακόμη μια χρονιά την θλιβερή και απάνθρωπη παράδοση του σφαγιασμού εκατοντάδων μαυροδέλφινων, μια πρακτική που έχουν καταδικάσει έντονα δεκάδες οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, χαρακτηρίζοντας την πρακτική «φρικτή και περιττή».   


Κάθε χρόνο, όταν τα τροπικά και μη μαυροδέλφινα κολυμπούν κοντά τις ακτές κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, δεκάδες ψαράδες τα περικυκλώνουν με βάρκες και φουσκωτά σκάφη ώστε να τα οδηγήσουν προς την ακτή. Τα μαυροδέλφινα εγκλωβίζονται και οι ψαράδες εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, τα σύρουν προς την ακτή όπου τα σφαγιάζουν είτε στα ρηχά είτε στην παραλία.



Το έθιμο, ευρύτερα γνωστό ως grindadrap, προσελκύει πλήθη κόσμου, που είτε το παρακολουθούν είτε συμμετέχουν οι ίδιοι, μπαίνοντας στο νερό για να βοηθήσουν τους ψαράδες να βγάλουν τα ζώα στην ακτή. Το λυπηρό είναι πως αν και κατακριτέα, πρόκειται για μια εντελώς νόμιμη πρακτική, θεσμοθετημένη δια νόμου στη Δανία. Βέβαια, οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ανάμεσά τους και η PETA, έχουν εκφράσει επανειλημμένα την διαφωνία τους με όλο αυτό, το οποίο προσπαθούν εδώ και χρόνια να τερματίσουν μια για πάντα μέσα από σχετικές καμπάνιες.   



Κατά καιρούς έχουν έρθει στη δημοσιότητα διάφορα βίντεο που καταγράφουν την αποτρόπαια διαδικασία με την οποία σφαγιάζονται τα μαυροδέλφινα, με τους ψαράδες να τους περνούν αγκίστρια, ενώ είναι ακόμη ζωντανά, για να τα σύρουν ως την ακτή, πριν τους κόψουν την ραχοκοκαλιά. Πολλοί άντρες μαζί τραβούν με βία τα ζώα, που παλεύουν τρομοκρατημένα να ξεφύγουν, βιώνοντας ταυτόχρονα φρικτούς πόνους. Τα μαυροδέλφινα στην ακτή πεθαίνουν αργά και βασανιστικά, συνήθως από ακατάσχετη αιμορραγία, με τα υπόλοιπα να κολυμπούν για ώρες στο αίμα μελών της οικογένειάς τους μέχρι να έρθει η σειρά τους να οδηγηθούν εξίσου βίαια στον θάνατο. «Οι φάλαινες και τα δελφίνια είναι εξαιρετικά ιδιοφυή πλάσματα και νιώθουν τον πόνο και τον φόβο όσο ακριβώς και ο άνθρωπος», αναφέρει η PETA.  



Παρόλο που τα μαυροδέλφινα δεν συγκαταλέγονται στα είδη προς εξαφάνιση, οι ακτιβιστές επισημαίνουν πως αν συνεχίσουν αυτές οι ανεξέλεγκτες παράδοσεις θανάτωσής τους, όπως αυτή στα νησιά Φερόες, πολύ σύντομα θα αρχίσει να παρατηρείται αισθητή μείωση στον πληθυσμό τους. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 1 εκατομμύριο μαυροδέλφινα και 200.000 περίπου, που είναι τροπικά.    







Σύμφωνα με την οργάνωση Sea Shepherd, κάθε χρόνο περίπου 1.000 μαυροδέλφινα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρόλο που το κρέας τους τρώγεται από τους ντόπιους, μια μεγάλη ποσότητα απλώς καταλήγει να σαπίσει. Ακτιβιστικές οργανώσεις στέλνουν κάθε καλοκαίρι αποστολές στα νησιά Φερόες ώστε να εμποδίσουν τους ντόπιους από το να κατευθύνουν αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά στις ακτές, αλλά συνήθως αποτυγχάνουν.Πέρυσι χαρακτηριστικά, πέντε μέλη μια τέτοια αποστολής συνελήφθησαν και οι αρχές κατάσχεσαν τις βάρκες τους. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: