Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Συναγερμός για τις τσούχτρες στον Κορινθιακό!

Το καλοκαίρι του 2016 εκατοντάδες λουόμενοι δέχθηκαν τα επώδυνα τσιμπήματα των θαλάσσιων ασπόνδυλων που έσπερναν τον... τρόμο στις παραλίες της περιοχής 
Συναγερμός για τις τσούχτρες στον Κορινθιακό!

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Αίγιο από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς με αφορμή την εξέλιξη του φαινομένου της παρουσίας των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο. 


Είναι γνωστό ότι πέρυσι, σε δημοφιλείς κοντινούς προορισμούς, όπως το Λουτράκι, το φαινόμενο της παρουσίας μεδουσών ήταν κάτι παραπάνω από έντονο. 


Εκατοντάδες λουόμενοι δέχθηκαν τα επώδυνα τσιμπήματα των θαλάσσιων ασπόνδυλων που έσπερναν τον τρόμο στις παραλίες της περιοχής, ενώ τοπικοί παράγοντες, όπως ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταστηματάρχες εξέφραζαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του φαινομένου που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις τους. 


Στην ημερίδα του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου ( Σ.Π.Ο.Α.Κ) «Ο Αρίων» προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα και επιστημονικές παρατηρήσεις, όπως : Το φαινόμενο είναι διαχρονικό και ο μέσος κύκλος εμφάνισής του στη περιοχή μας, συναντάται κάθε 8-10 χρόνια. 


Η περίοδος διατήρησης του φαινομένου έχει διάρκεια 1-2 έτη. 


Η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται κυρίως στα φαινόμενα της υπεραλίευσης και της μόλυνσης, με συνέπεια την διατάραξη της “πελαγικής τροφικής αλυσίδας” που ευνοεί την ανάπτυξη υπερπληθυσμού του είδους. 


Η μετακίνηση των μεδουσών στις περιοχές εμφάνισης είναι θέμα κατεύθυνσης του ανέμου και μόνο, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν από μόνες τους. 
Συνιστώμενα μέτρα άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε γενική κλίμακα δεν υπάρχουν, πέρα από την πρόληψη των συνθηκών υπεραλίευσης, μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά. που προκαλούν αύξηση του αριθμού και παράταση της διάρκειας του φαινομένου σε βάθος χρόνου. 



Τοπικού χαρακτήρα μέτρα άμεσης παρέμβασης μικρής κλίμακας, μπορούν να διερευνηθούν από τους κατά τόπους φορείς, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. 


Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είναι ευθύνη των δημάρχων και των υπόλοιπων τοπικών φορέων να βρουν τον τρόπο- εφόσον χρειαστεί- για να περιορίσουν το φαινόμενο χωρίς όμως να αναφέρουν κάποιες ενδεδειγμένες μεθόδους που θα μπορούσαν να έχουν άμεσο και επιτυχημένο αποτέλεσμα. 


Το μόνο ενθαρρυντικό είναι, όπως αναφέρει στο protothema.gr o αντιπρόεδρος ΣΠΟΑΚ «ΑΡΙΩΝ», Σταμάτης Χαλβατζής, ότι πέρυσι τέτοια εποχή ένα αλιευτικό σκάφος εντόπισε εκατομμύρια μέδουσες στη μέση του Κορινθιακού κόλπου, ενώ φέτος ο αριθμός τους είναι λιγότερος. 
«Ελπίζουμε στην ύφεση του φαινομένου το οποίο παρακολουθούμε στενά», προσθέτει ο κ. Χαλβατζής. 



Τις επιστημονικές αναλύσεις για το θέμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο: 


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: