Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Μεγάλη Βρετανία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε η Μέι


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε πρόωρες εκλογές την ώρα που έχουν πάρει φωτιά οι συζητήσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το Brexit ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου.
Η κ. Μέι ζήτησε περισσότερη "ενότητα στο Westminster" και μια ευρεία συναίνεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του Brexit "με αποφασιστικότητα", αποκαλύπτοντας τη στρατηγική της. Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει μιας και η αντιπολίτευση έχει επίσης ζητήσει εκλογές.
Μεταξύ άλλων η Τερέσα Μέι ανέφερε στο διάγγελμα της: "Είναι η στιγμή σας να αποδείξετε πως επιθυμείτε τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Ας αφήσουμε τον κόσμο να αποφασίσει. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και δυνατή ηγεσία για να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας κατά την αποχώρηση από την Ένωση και για το μετέπειτα διάστημα. Είχα δεχθεί κριτική για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, το οποίο επίσης αποφάσισε ο κόσμος.
Κάθε ψήφος για τους Συντηρητικούς θα με κάνει δυνατότερη για να προχωρήσω σε ολοκλήρωση της διαδικασίας. Κάθε ψήφος για τους Συντηρητικούς θα με κάνει δυνατότερη για καλύτερη διαπραγμάτευση για το Brexit. Ήρθε η ώρα να δώσετε στη χώρα τη δυνατή κυβέρνηση που χρειάζεται. Οι επιλογές είναι δύο: Ή μια δυνατή και σταθερή ηγεσία των Συντηρητικών ή μια ασταθής συγκυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν".
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προχώρησε σε διάγγελμα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Downing Street το μεσημέρι της Τρίτης, ανακοινώνοντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Προηγήθηκε τακτική συνάντηση με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της, όπως ανέφερε το γραφείο της Μέι.
"Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit", δήλωσε ακόμη η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.
 Η πρωθυπουργός ανέφερε πως παρά το δημοψήφισμα, η χώρα απέφυγε τους οικονομικούς κινδύνους. Αναλυτικότερα δήλωσε:
"Η κατανάλωση παρέμεινε ψηλά, οι δουλειές δεν μειώθηκαν, η οικονομική ανάπτυξη ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ και δεν υπάρχει επιστροφή. Κοιτάζουμε το μέλλον και η παρούσα κυβέρνηση έχει το σωστό πλάνο για να διαπραγματευτεί με την ηγεσία της Ευρώπης, για τις μελλοντικές μας σχέσεις.
Θέλουμε μια βαθιά και ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε μια δυνατή ΕΕ και ένα Ηνωμένο Βασίλειο που θα είναι ελεύθερο να πορευτεί με τον δικό του τρόπο στον κόσμο.
Αυτό σημαίνει πως θα επανακτήσουμε έλεγχο των χρημάτων μας, των νόμων και των συνόρων μας και θα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε εμπορικές συμφωνίες με παλιούς φίλους και νέους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε ενότητα στη Βουλή, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε διαίρεση. Η χώρα ενότητα, το Westminster όχι.
Πριν λίγες ημέρες οι Εργατικοί απείλησαν να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας που θέλουμε να συνάψουμε με την ΕΕ.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί είπαν ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε αδιέξοδο.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας είπε ότι θα ψηφίσει κατά της νομοθεσίας που επισήμως καταργεί την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αντίπαλοι μας πιστεύουν πως η δύναμη μας φθίνει. Κάνουν λάθος.
Υποτιμούν την αφοσίωση μας στη δουλειά που πρέπει να γίνει και είμαι προετοιμασμένη να μην τους αφήσω να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλη τη χώρα".
 Την προκήρυξη εκλογών προέβλεψαν πολλοί πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, μιας και είναι ασυνήθιστο οι ηγέτες της χώρας να κάνουν δηλώσεις έξω από την Downing Street αν δεν πρόκειται για κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό.
Οι επόμενες εκλογές ήταν κανονικά προγραμματισμένες για το 2020. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, πάντως, η οποία βρίσκεται εν μέσω δύσκολων συνομιλιών για την διαδικασία του Brexit, είχε στο παρελθόν διαμηνύσει ότι δεν είχε σκοπό να προκηρύξει εκλογές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Θέλει να πάρει το "πράσινο φως"

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση ωστόσο φέρνει τη Μέι μπροστά έναντι του Κόρμπιν, κάτι που δείχνει πως χρονικά, έχει το μομέντουμ για να πάει στις κάλπες.
Και οι Συντηρητικοί προηγούνται έναντι των Εργατικών. Πολύ πιο χαμηλά το UKIP:
Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε διαμηνύσει ότι η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ θα προχωρήσει κανονικά, όπως και έγινε με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Ωστόσο, οι αντίπαλοί της αλλά και μέλη του ίδιου της του κόμματος της, αμφισβητούσαν τη δικαιοδοσία της Μέι να διαπραγματευτεί την ιστορική απόφαση του Brexit, εφόσον δεν είναι εκλεγμένη από το λαό. Φαίνεται λοιπόν πως τώρα η Μέι θέλει να πάρει και το επίσημο "ΟΚ" από τον λαό της χώρας, για να προχωρήσει με το ζήτημα της Εξόδου, αλλά και με το ζήτημα της Σκωτίας που ζητάει νέο δημοψήφισμα μιας και τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
The PM has signed the letter which will trigger Article 50 tomorrow, starting negotiations for the UK to leave the EU.
 

"Το σχέδιο μου δεν είναι απλά ένα σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά ένα σχέδιο για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη οικονομία και μια πιο δίκαιη κοινωνία που θα στηρίζεται σε μια πραγματική οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση. Που θα καταστήσει τη Βρετανία μια χώρα που λειτουργεί για όλους, όχι μόνο για λίγους προνομιούχους", είχε δηλώσει η Μέι στις 29 Μαρτίου, υπογράφοντας την επιστολή για ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς: "Οι εκλογές θα καθορίσουν τη μοίρα της χώρας για να μην έχουμε ένα "σκληρό" Brexit και για να παραμείνουμε στην ενιαία αγορά. Αν θέλετε μια Βρετανία ανοιχτή, ενωμένη και ανεκτική, αυτή είναι η ευκαιρία σας, για να επιλέξετε τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς", δήλωσε ο Τιμ Φάρον.
Από τη δική του μεριά, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπινανέφερε ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Υποχώρησε η στερλίνα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μετά την αρχική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την επικείμενη δήλωση - διάγγελμα της Μέι. Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Υπευθυνότητα ζητά η Γερμανία

Η Γερμανία ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσδώσει μεγαλύτερη "σαφήνεια" στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
"Κάθε παρατεταμένη μορφή αβεβαιότητας δεν θα ήταν θετική για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βρετανία. Ας ελπίσουμε ότι οι νέες εκλογές που προκήρυξε σήμερα η πρωθυπουργός (Τερέζα) Μέι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σαφήνεια, μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ" ανέφερε.
"Η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία είναι πιο σημαντικές από ποτέ, μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit", είπε εξάλλου ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke Mediengruppe. Νωρίτερα σήμερα η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου.
(Φωτογραφίες: Associated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια: