Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Ο Σουλτάνος είναι γυμνός


Στα δύο η τουρκική κοινωνία με το δημοψήφισμα. 
Ο Ερντογάν φαίνεται να παίρνει το αποτέλεσμα που ήθελε, με ένα ποσοστό ωστόσο που δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. 
Αμφισβητούν το αποτέλεσμα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε στο νήμα. 
Δύσκολη η επόμενη μέρα στην Τουρκία


Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, σε ένα δημοψήφισμα που αναμένεται να αλλάξει άρδην το τουρκικό κράτος. Το αποτέλεσμα αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη και προκαλεί παγωμάρα στο στρατόπεδο του Ερντογάν που έριξε όλο το βάρος της τελευταίας περιόδου στην επικράτηση σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη τα τελευταία χρόνια, στην οποία η πολιτική του "δυσκολεύεται τόσο" να διαπεράσει την τουρκική κοινωνία.
AdTech Ad

Ο Ερντογάν φαίνεται λοιπόν ότι κερδίζει οριακά, έχοντας διώξει και φυλακίσει εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα. Το χέρι της εξουσίας του έφτασε μέχρι και τον τουρκικό Τύπο που κυνηγήθηκε ανηλεώς το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, η τουρκική προπαγάνδα της κυβέρνησης επιχειρεί πλέον να κάνει λόγο για το "θαύμα της Ανατολίας" και τους φτωχούς πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον Ερντογάν, την ώρα που τα μεγάλα αστικά κέντρα του γύρισαν την πλάτη.
Σε αυτό το κλίμα και εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή κάτι που δεν μπορεί να προμηνύει θετικές εξελίξεις και για την Ελλάδα. Μήπως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της παντοκρατορίας του;
 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε από νωρίς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
 
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

Τα αστικά κέντρα λένε ΟΧΙ

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".
 
Την ίδια στιγμή Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα στις πολιτικές επιδιώξεις του Ερντογάν. Στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το ΟΧΙ επικράτησε τελικά, αλλού οριακά και στη Σμύρνη με θεαματικά μεγάλη διαφορά (το τελευταία ήταν ίσως και το μόνο αναμενόμενο αποτέλεσμα).

Για "έκνομες ενέργειες" κάνει λόγο το CHP

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εφορευτική επιτροπή να κάνει δεκτές ως έγκυρες ψήφους, ασφράγιστα ψηφοδέλτια, θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. Το CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.
Το Κουρδικό Κόμμα HDP από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως αμφισβητεί το αποτέλεσμα και εξηγεί πως υπήρξε νοθεία 3 με 4 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που φυσικά θα ανέτρεπε ξεκάθαρα τα δεδομένα. Το πρόβλημα φαίνεται πως ξεκίνησε από την αποδοχή του εκλογικού ανώτατου συμβουλίου, ψηφοδελτίων του ΝΑΙ που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα του κράτους, ως έγκυρα.

Πρώτη επίσημη ευρωπαϊκή αντίδραση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, την ώρα που το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".

Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι

"Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο" επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση.
"Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει" υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
 Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Φωτο AP

Δεν υπάρχουν σχόλια: