Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ο θρησκευτικός χάρτης αλλάζει

Ο θρησκευτικός χάρτης αλλάζει


Ο παγκόσμιος θρησκευτικός χάρτης είναι πλέον ένα στοιχείο γεωπολιτικής. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι στις επόμενες δεκαετίες οι αλλαγές που θα επέλθουν σε σχέση με σήμερα θα είναι σημαντικές. Αποκαλυπτική άλλωστε είναι  έρευνα που είχε κάνει το Pew Research Center,  σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των μουσουλμάνων στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050, ακουμπώντας το 10% του συνολικού πληθυσμού, ενώ στις ΗΠΑ το μουσουλμανικό θρήσκευμα θα γίνει το δεύτερο δημοφιλέστερο με ποσοστό 2,1%.
Μέχρι το 2050, ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται να διπλασιαστεί, από 43 εκατ. σε περισσότερο από 71 εκατ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης έχει αυξηθεί  τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς το ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών από τις εμπόλεμες και ασταθείς περιοχές της Αφρικής και του Αραβικού κόσμου, έχει αναγκάσει εκατομμύρια οικογένειες να μεταναστεύσουν στη Δύση. Το μουσουλμανικό θρήσκευμα, θα είναι η πρώτη στη σειρά θρησκευτική μειονότητα της χώρας, ξεπερνώντας την εβραϊκή μειονότητα.  
Εκτιμάται, ότι μουσουλμάνοι και χριστιανοί θα αποτελούν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050, κυρίως εξαιτίας των υψηλών επιπέδων γονιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες και την αντίστοιχη μείωση στις χριστιανικές χώρες της Δύσης.
Στη Βόρεια Αμερική, οι άθεοι, οι αγνωστικιστές και όσοι δεν αναγνωρίζουν καμία θρησκεία, θα αυξηθούν από το 17% στο 26% του συνολικού πληθυσμού. 
Στη Μεγάλη Βρετανία, παρότι οι χριστιανοί θα αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα της χώρας, η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας δεν θα πιστεύει στο χριστιανισμό. Η Γαλλία θα είναι η πρώτη δυτική χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν θα πιστεύει σε κανένα θεό.
Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί αναμένεται να αυξηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, ιδίως στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την υποσαχάρια Αφρική.
Ερωτηματικό αποτελεί ο πληθυσμός της Κίνας που ανέρχεται σε 1,3 δις. . Στη Κίνα συνυπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ομάδες, εκατοντάδες θρησκευτικό-λαϊκές παραδόσεις, ενώ ο αριθμός των χριστιανών δεν είναι ακριβής. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, περισσότερο από το 50% του κινεζικού πληθυσμού δεν συνδέεται με κάποιο θρήσκευμα. Ωστόσο, ανεπισήμως δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που έχουν εντοπίσει μια αυξητική τάση της επιρροής διαφόρων θρησκευτικών ρευμάτων. 
 premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: