Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Αγωνιώδης διάσωση ασθενών με ελικόπτερο στην αποκλεισμένη Κύμη

Eλικόπτερο του πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk) μετέφερε σήμερα 2 ασθενείς που είχαν αποκλεισθεί στην περιοχή της Κύμης Ευβοίας στην Αθήνα, μετά από αίτημα του ενιαίου κέντρου συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). 

Αγωνιώδης διάσωση ασθενών με ελικόπτερο στην αποκλεισμένη Κύμη



Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ελικοδρόμιο Κοτρωνίου Μαραθώνα της διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, απ' όπου παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ, προστίθεται στην ανακοίνωση του γενικού επιτελείου Ναυτικού.





Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις είναι αξεπέραστα για την Εύβοια, που χτυπήθηκε από νέο κύμα κακοκαιρίας. 

Ήδη, από σήμερα το πρωί υπάρχουν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. 

Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο υπάρχει στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, έχει αποκτήσει δραματικές διαστάσεις. Από χθες το βράδυ, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων, του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση. Ήδη, από σήμερα το πρωί, ένα ειδικό όχημα της πυροσβεστικής παρεμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα υγείας.   

Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ούτε με ειδικά πέδιλα που περπατούν πάνω στο χιόνι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω του ύψους του χιονιού, αφού άλλωστε σε περιοχές που είχε 1 μέτρο χιόνι, προστέθηκε και νέο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι τους στάβλους. 

Ήδη, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων. 

Στην υπόλοιπη Στερεά, από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού. Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς μέσα στην πόλη της Λαμίας η θερμοκρασία διατηρείται στους -5 βαθμούς Κελσίου. 

Η αστυνομία προληπτικά σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς στο Δομοκό. Από τις 10 το πρωί επέτρεπε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, μόνο στην περίπτωση που είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο, από το 14ο χιλιόμετρο του δρόμου από Δομοκό προς Καρδίτσα και Τρίκαλα έως το 22ο χλμ, όπου το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω παγετού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: