Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Φιλότιμο! λέξη με νόημα που δεν μπορεί να αποδοθεί ακριβώς σε καμία άλλη γλώσσα !

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΙΛΟΤΙΜΟ

Είναι χιλιοειπωμένο πιθανώς ότι η ελληνική λέξη “φιλότιμο” δεν έχει αντίστοιχό της σε καμιά άλλη γλώσσα του κόσμου. Ωστόσο, η ουσία αυτής της λέξης αποτελεί τη συμπύκνωση των αρετών των Ελλήνων. Είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστεί επαρκώς σε άλλη γλώσσα, δεδομένου ότι περιγράφει μια σύνθετη σειρά αρετών. Στην απλούστερη μορφή του ουσιαστικού θα λέγαμε ότι σημαίνει την ιδιότητα του "φίλου της τιμής", αυτού που "κάνει καλό".
Παρ' όλα αυτά το φιλότιμο εμπερικλείει πάρα πολλές έννοιες. Είναι η αξιοπρέπεια, η τιμή, η περηφάνια, ο καλώς εννοούμενος εγωισμός, το χαρακτηριστικό εκείνου που είναι συχνά υπέρ το δέον συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, που πρόθυμα εκτελεί τα καθήκοντά του με ευσυνειδησία, εκείνου που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του (αυτός που αγαπά δηλαδή να είναι φίλος με την τιμή, με τις αξίες του, με την τιμιότητά του και άρα προσπαθεί να είναι συνεπής με ό,τι τιμά).
Φιλότιμο είναι η αίσθηση του να θέλεις να προσφέρεις αρκετά για την οικογένειά σου και την κοινωνία. Εκφράζεται με πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας, χωρίς να αναμένεται τίποτα για αντάλλαγμα. Με άλλα λόγια φιλότιμο είναι η ικανοποίηση του να δίνεις, χωρίς να παίρνεις.
Το φιλότιμο θεωρείται και είναι η υψηλότερη και ευγενέστερη από όλες τις ελληνικές αρετές, που καθορίζει και ρυθμίζει το πώς κάποιος θα πρέπει να συμπεριφέρεται στις κοινωνικές του υποχρεώσεις και συναναστροφές.
Στο βίντεο που ακολουθεί, 29 Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της φιλανθρωπίας, της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης, εξηγούν στο διεθνές κοινό τι σημαίνει η λέξη «Φιλότιμο» και κάνουν μία προσπάθεια να εξηγηθούν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πέρασμα των αιώνων βάσει του... φιλότιμου.
Αξίζει να το παρακολουθήσουμε και να μας προβληματίσει το γεγονός ότι, σαν λαός, δεν δίνουμε πια τόση σημασία στο να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την αξία -όχι με λόγια, αλλά με το παράδειγμά μας- στις επόμενες γενιές. Υπάρχει μία φράση προς το τέλος του βίντεο που πρέπει να προβληματίσει όλους όσους έχουμε να κάνουμε με την αγωγή της νέας γενιάς, γονείς και παιδαγωγούς: «Προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά μας όλα αυτά που εμείς δεν είχαμε. Κάποιες φορές, θα έπρεπε να σκεφτούμε να τους δώσουμε αυτά που είχαμε».
Το φιλότιμο βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής και της αγωγής του πολίτη και ίσως, αν καταφέρουμε να το κάνουμε και πάλι την κεντρική αξία της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, να ξεπεράσουμε τα δεινά που μας ταλανίζουν...

(Αν δεν εμφανίζονται οι υπότιτλοι, μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε στην μπάρα των ρυθμίσεων κάτω δεξιά)



Δεν υπάρχουν σχόλια: