Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Σπάνιο ψάρι-κουπί με ζελατινώδες κρέας θυμίζει θαλάσσιο τέρας


Ένα ψάρι με τρομακτική όψη που πιθανότατα έχει αποτελέσει αφορμή για διάφορους μύθους περί θαλάσσιων τεράτων εκβράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας προτού εξαφανιστεί ξανά.
Το ψάρι-κουπί (oarfish) μήκους τριών μέτρων βρέθηκε κοντά σε αλυκή στην περιοχή Οτάγκο Χάρμπορ της νοτιοανατολικής Νέας Ζηλανδίας.
Ο ψαράς που ανακάλυψε το φολιδωτό πλάσμα επικοινώνησε με τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές λέγοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε ένα παρόμοιο πλάσμα.
Ερευνηττές του Μουσείου του Οτάγκο έλαβαν δείγματα από το ψάρι, αλλά δεν μπόρεσαν να αφαιρέσουν και να διατηρήσουν όλο το σώμα. Ούτε κατάφεραν να προσδιορίσουν το φύλο και την ηλικία του ψαριού, αλλά υποστηρίζουν ότι το παράξενο πλάσμα τρεφόταν με κριλ.
Μια μέρα αργότερα, το ψάρι εξαφανίστηκε, αλλά δεν είναι γνωστό εάν το απομάκρυνε η παλίρροια ή κάποιος άνθρωπος. Οι αρχές προειδοποιούν ότι το ψάρι δεν πρέπει να καταναλωθεί, καθώς δεν είναι γνωστή η αιτία του θανάτου ενώ συν τοις άλλοις το ζελατινώδες κρέας του δεν πρέπει να έχει και πολύ ωραία γεύση.
Mε τον όρο “ψάρι-κουπί” νοείται μια ομάδα ψαριών που περιλαμβάνει τέσσερα είδη. Το γιγάντιο ψάρι-κουπί μπορεί να φτάσει σε μήκος και τα δέκα μέτρα.
Τα ψάρια-κουπιά δεν έχουν δόντια και κατά τη διάρκεια της ζωής του αυτοακρωτηριάζονται αρκετές φορές κόβοντας μικρά κομμάτια από το πίσω μέρος του σώματός τους. Ωστόσο, δεν είναι γνωστά τα αίτια αυτής της συνήθειας.
psari-koupi-121882 (2)
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: