Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΔΝΤ: Διαπραγματευόμαστε την αναπροσαρμογή του προγράμματος της Ελλάδας «Δεν θα υπάρξει Grexit"

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρή λαϊκή εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα», δηλώνει ο Τόμσεν.



Το ΔΝΤ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αναπροσαρμογή του υφιστάμενου προγράμματος, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής επί ευρωπαϊκών θεμάτων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Επισήμανε δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει πέραν πάσης αμφιβολίας, ισχυρή, λαϊκή εντολή να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ο Τόμσεν είπε μάλιστα ότι δεν αναμένει Grexit και πως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι το βασικό σενάριο, κάτι που επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμη πως κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο μιας εξόδου αν και όπως είπε οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν τρομερές για την Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν συνυφασμένες με την αντίδραση των πολιτικών της ευρωζώνης.

Πάντως σημείωσε ότι δεν αναμένει συμφωνία ως τις 24 Απριλίου αφού δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ενώ τόνισε πως είναι άγνωστη η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα που δεν είναι βιώσιμο. Επισήμανε επίσης ότι το Ταμείo δεν ζήτησε ποτέ οριζόντιες περικοπές συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: