Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Πούλησαν επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ.


Φωτό αρχείου: Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος | ΦΩΤΟ EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συντάκτης: efsyn.gr
Τελικά δεν αποτράπηκε η πώληση μιας επιτύμβιας στήλης του 4ου αιώνα π.Χ. και ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ζητούσε την απόσυρση του έργο. Η πώληση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, στη τιμή των 128.020 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή εκκίνηση της ήταν τα 40.000 ευρώ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από του μειοδότες «ήταν αναμενόμενο ένα τόσο σημαντικό αρχαίο αντικείμενο να φτάσει σε αυτή την τιμή. Ειδικά μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα».
Η «Δωριά Ποσειδωνίου», όπως είναι γνωστή η στήλη έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας. Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η δημοπρασία έγινε με κάθε νομιμότητα και σύμφωνα με τον Βρετανικό νόμο καθώς το αντικείμενο ανήκε σε ιδιωτική γαλλική συλλογή.
Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς όπως τονίζουν η εξαγωγή του ήταν παράνομη.
Νωρίτερα, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες ζητούσε την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: