Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Νικολούδης: Ελέγχθηκαν 28.000 ΑΦΜ και αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή 7 δισ. ευρώ «Θα μπορούσαν να εισπραχθούν 3 δισ. αλλά υπάρχουν προβλήματα»

Ο Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.


Τα στοιχεία από τους ελέγχους 28.000 ΑΦΜ έδωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τονίζοντας ότι «κάποιοι δήλωναν 20-25.000 το χρόνο και είχαν 1 εκατ. καταθέσεις», σύμφωνα με το Έθνος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αποκάλυψε πως εντοπίστηκαν 5.500 παραβάτες και η απόκλιση των δηλωθέντων και αυτών που κατείχαν ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ.
Από αυτά, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει το ποσό των 2,5 - 3 δισ. αλλά σκοντάφτει στα προβλήματα των εφοριών και του ΣΔΟΕ, καθώς «οι εφορίες λένε ότι δεν είχαν κάνει τέτοιο έλεγχο, ενώ και το ΣΔΟΕ είναι αποδυναμωμένο στελεχιακά».

Ακόμα, ο Π. Νικολούδης ανακοίνωσε τη σύσταση και λειτουργία μικτών κλιμακίων των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου -έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Απαρτίζονται το κάθε ένα από τέσσερα άτομα, τα οποία προέρχονται ως εξής: ένα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ένα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ένα από την Οικονομική Αστυνομία και ένα από το Λιμενικό Σώμα.

Όπως επισήμανε, τα κλιμάκια αυτά θα έχουν αρμοδιότητα να ασκούν τελωνειακό έλεγχο παντού, μέσα και έξω από τελωνεία, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου παντός είδους. Τόνισε ότι η επιλογή για τη σύσταση των μικτών κλιμακίων έχει να κάνει με το ότι έτσι υπάρχει καλύτερος έλεγχος και των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις επαφές που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να ελεγχθούν πιθανές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν φορολογηθεί.
Στις 28 Απριλίου θα έχει συνάντηση από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον αρμόδιο Ελβετό υπουργό για το θέμα αυτό.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: