Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ι.Τέντες: Σχεδόν «γονιδιακή» η σχέση του Έλληνα με τη διαφθορά!



«Οι Έλληνες έχουν μια ιδιότυπη κουλτούρα ανοχής της διαφθοράς»



«Η σχέση του Έλληνα με τη διαφθορά κινδυνεύει να γίνει γονιδιακή», τόνισε ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά της διαφθοράς με θέμα: «Τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας στη διαχείριση της διαφθοράς».

Ο κ. Τέντες, μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι «οι Έλληνες έχουν μια ιδιότυπη κουλτούρα ανοχής της διαφθοράς» και προσέθεσε ότι  «δεν φταίει ο πολίτης, ο οποίος αισθάνεται ανυπεράσπιστος και αντιμετωπίζει το φαινόμενο μοιρολατρικά».

Ακόμη, ο  Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπογράμμισε  την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας αλλά και συμπεριφοράς ως προς τα φαινόμενο της διαφθοράς, προσθέτοντας: «Πρέπει να πιστέψουν οι πολίτες ότι υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να αλλάξουμε και να μετατρέψουμε την παθητική στάση σε ενεργητική. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες και να τους ενθαρρύνουμε να καταγγέλλουν τη διαφθορά».

Ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της διαφθοράς από την πλευρά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Τεντες ανέφερε ότι τα ΜΜΕ  θα πρέπει «να πληροφορούν τον πολίτη για τη διαφθορά, να συντελέσουν στην αλλαγή κουλτούρας του, να αφυπνίσουν τους πολίτες αλλά και να αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να «τεθεί τέρμα στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης», όπως διαπιστώνει στο πόρισμά της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ακόμη, ο κ. Σούρλας έδωσε ειδικό βάρος στο ζήτημα της παράνομης αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών αλλά και στην μη λειτουργία του τμήματος ελέγχου και διαφάνειας των ΜΜΕ του ΕΣΡ.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης  Πανούσης, ο λέκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Ζιούβας, ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ  Μανώλης Σφακιανάκης  καθώς και ο αστυνόμος ειδικών καθηκόντων στην διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Ιωάννης Μακρυπούλιας.

Μ.Δήμα
www.efsyn.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.