Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Αμυντικό τείχος για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στήνει η Ε.Ε.

Αμυντικό τείχος για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στήνει η Ε.Ε.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελών και της Φρανκφούρτης οι Ευρωπαίοι δουλεύουν ήδη για την επόμενη μέρα προκειμένου-και στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές-να υπάρχουν οι μηχανισμοί που θα κρατήσουν την χώρα στην ζώνη του ευρώ, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα τέτοιο που θα επιτρέψει στην επόμενη κυβέρνηση να βρει τον δρόμος της.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα πηγές που ως τώρα έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αξιόπιστες, θα υπάρξουν κινήσεις στήριξης και σε λεκτικό επίπεδο πριν και μετά τις κάλπες, αλλά και σε επίπεδο αγορών, όπως η δευτερογενή αγορά των Ελληνικών ομολόγων που αποτελεί την βασική ένδειξη της άποψης που διαμορφώνουν οι ξένοι επενδυτές.

Πρόκειται για διαδικασία που στην γλώσσα των επενδυτών ονομάζεται «παρέμβαση», δηλαδή συστηματικές αγορές προκειμένου να διατηρηθεί η απόδοση σε επίπεδα τέτοια που δεν θα παραπέμπουν σε επικείμενη χρεοκοπία.

Με την επισήμανση πως μια τέτοια κίνηση είναι σχετικά εύκολη και χαμηλού κόστους υπόθεση, μια και τα Ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά είναι λίγα, συν του ότι ενδέχεται να επιτραπούν αγορές και από τις εγχώριες τράπεζες που σήμερα είναι εκτός από αυτή την αγορά ένεκα της περιορισμένης τους ρευστότητας.

Εντωμεταξύ στους κόλπους της ΕΕ η ανάλυση των δεδομένων δίνει πιθανότητες 70% έναντι 30% στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα και στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πρόσφατο ρεπορτάζ του reporter.gr σύμφωνα με το οποίο η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει κρυφή ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί ορισμένων κρισίμων παραμέτρων.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει συμφωνήσει στο να υποχωρήσει σε μια σειρά δημοσιονομικού τύπου ζητημάτων, όπως η κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ και στον προαπαιτούμενο χρόνο για πρόωρη συνταξιοδότηση, εξασφαλίζοντας έτσι μικρή επιμήκυνση της παράτασης του μνημονίου και στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Από κει και πέρα βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα ή η υφισταμένη κυβέρνηση, δεδομένου ότι το «μαξιλάρι» της Ε.Ε. θα είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.



Πηγή:reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: