Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΙΚ ΛΟΓΩ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ 5,8 ΔΙΣ

Φωτογραφία για ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΙΚ ΛΟΓΩ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ 5,8 ΔΙΣ

Η υστέρηση των δημοσίων εσόδων 5,8 δισ. ευρώ που αποτελούν φορολογικά έσοδα τα οποία πρέπει να εισπραχθούν τον τελευταίο μήνα του έτους, οδηγεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε σπασμωδικές κινήσεις, εγκλωβίζοντας τους φορολογουμένους που ήδη αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι ήδη καταγράφεται κόπωση στην αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και στην είσπραξη φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων «μπλοκάρει» τις προσφυγές των φορολογουμένων, ενώ την ίδια στιγμή με προφορική εντολή στις εφορίες όλης της χώρας δεν δίνεται καμία φορολογική ενημερότητα εάν πρώτα δεν εξοφληθεί η δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας καταργεί την εύκολη διαδικασία για την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών (σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 90.000 προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ) και επαναφέρει σε ισχύ εγκύκλιο της 4ης Μαρτίου του 2014 που προβλέπει απίστευτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για όσους αποφασίσουν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, αποθαρρύνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο να καταθέσουν προσφυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη θα παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους που επιθυμούν να υποβάλουν προσφυγή να το πράξουν μέσω του Διαδικτύου για να αποφύγουν τον «Γολγοθά» που προβλέπει η απόφαση της ΓΓΔΕ.
Ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή σε όλες τις εφορίες να ζητούν παρατύπως να καταβληθεί αρχικά η δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει τον Δεκέμβριο και μετά να εκδίδεται φορολογική ενημερότητα. Ακόμη και οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου, διαφορετικά δεν θα λάβουν φορολογική ενημερότητα. Η εντολή αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης εντολής για πάγωμα των επιστροφών φόρων, ασχέτως εάν οι φορολογούμενοι έχουν ή όχι οφειλές προς το Δημόσιο. Ο λόγος είναι προφανής και έγκειται στην πτωτική πορεία των δημοσίων εσόδων, που φαίνεται να συνεχίζεται και τον Δεκέμβριο.
''The New Daily Mail''
με πληροφορίες από την kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: