Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ρουμελιώτικο Πάσχα στην Ιτέα όπως παλιά


Εδώ στην πόλη αυτή το Πάσχα γιορτάζετε όπως παλιά. Εικόνες έθιμα συνήθειες, δεν τα έχει αλλάξει ο χρόνος...

Όποιος το έχει δει καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε. Η πόλη πρωί πρωί είναι σκεπασμένη με καπνούς από το άναμμα των φωτιών.

Οι λάκκοι που ψήνονται τα αρνιά και τα κατσίκια είναι ομαδικοί, αφού κάθε γειτονιά «συνεργάζεται»από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας στο ψήσιμο, στην παρέα και στο γλέντι.

Κλείνουν δρόμοι,πεζοδρόμια, αυλές και όλα ειναι υπό κατάληψη για το έθιμο του ψησίματος που τηρείται ευλαβικά.

Η τοποθεσία της Ιτέας, ανάμεσα στο γραφικό Γαλαξίδι και τους ιστορικούς Δελφούς, πλεονεκτεί.Ένα τοπίο,

θαλασσινό, σ’ απόσταση αναπνοής τη διάσημη Αράχοβα, το χιονοδρομικό κέντρο και τους παρθένους οικισμούς του Παρνασσού και της Γκιώνας…

Για να φτάσεις στην Ιτέα πρώτα διασχίζεις τους απέραντους ασημένιους ελαιώνες. Παράκτιες πόλεις και λιμάνια κοσμοπολίτικα σε υποδέχονται, σε ταξιδεύουν στις ανοιξιάτικες θάλασσες του Κορινθιακού.

Ανταμώνεις την αρχαία σοφία των Δελφών κι ύστερα χάνεσαι στην πλούσια λαογραφία του τόπου με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τις τέχνες, τα ρετρό καφενεία.

Τσουγκρίζεις τα ποτήρια στα ταβερνάκια δίπλα στο μόλο, το λιμάνι, τις ακτές, ανηφορίζεις για τις κατάλευκες κορυφές του Παρνασσού κι έπειτα αγγίζεις το κόκκινο του βωξίτη σε μια βόλτα 200 μέτρα κάτω απ' τη γη...

Μια πόλη σύγχρονη, ζωντανή και νεανική δένει το τοπίο και τον ιστορικό πλούτο της ορεινής Φωκίδας με τις θαλασσινές της ομορφιές.

Τις παραλίες, τα μπαράκια, τις ψαροταβέρνες και τα ψαροκάικα… Την πανέμορφη θέα του όρμου, ιδιαίτερα κατά τη δύση. Πίσω από την πόλη ο απέραντος ελαιώνας ακολουθεί κάθε εξόρμηση, για να μας χαρίζει την υπέροχη θέα του, τα χρώματά του, σαν ζωντανός πίνακας ζωγραφικής που δεν χορταίνεις όσες φορές κι αν αντικρίσεις…



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: