Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΤΕΑ: Πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική παρουσίαση ντοκιμαντέρ!

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης» προβλήθηκε το απόγευμα χθες Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο της Ιτέας στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε Η Ι' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το ντοκιμαντέρ ήταν αφιερωμένο στην απόλυση υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι οποίοι έχουν δώσει σημαντικό αγώνα στο πλευρό των Ελλήνων Αρχαιολόγων και αναφέρεται στο υποδειγματικό έργο ανάδειξης της αρχαίας Μεσσήνης από τον καθηγητή και επίτιμο Έφορο Δελφών κον Πέτρο Θέμελη.

Μετά από 10 χρόνια συστηματική δουλειά, αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων και λοιπές ειδικότητες, μετέτρεψαν σε υπόδειγμα μνημείου ένα αρχαιολογικό χώρο ξεχασμένο και αγνοημένο επί αρκετές δεκαετίες. Εκτός όμως από την επαφή με το πάθος και την αγάπη των αρχαιολόγων για την δουλειά τους, το δέος και το σεβασμό προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, το ντοκιμαντέρ προσφέρει την ευκαιρία για πλήθος άλλων επίκαιρων προβληματισμών. Γενικών και τοπικών.

Μεταξύ των άλλων ο κύριος Πέτρος Θέμελης αναφέρει πως ένα μνημείο για να αναδεχθεί πρέπει να δένει αρμονικά με το περιβάλλον του, κάτι που είχε αναφέρει και ο κος Πάνος Βαλαβάνης στην παρουσίαση για το αρχαίο ιπποδρόμιο των Δελφών στις 12 Μαΐου στην Ιτέα. Κάτι που δεν αποτελεί αυτονόητο για την Δημοτική αρχή του Δήμου Δελφών. Αυτή και άλλες παρόμοιες Αρχές που αναδεικνύονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι από αυτές που αγνοούν, ή και αδυνατούν να αντιληφτούν (στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση) κάποιοι αιρετοί του Δήμου Δελφών (σε δυστυχώς υπεύθυνες θέσεις) εκθέτοντας τα εδώ μνημεία αλλά και την εδώ οικονομία σε σοβαρούς κινδύνους. Η οικονομική διάσταση αφορά φυσικά και την τρέχουσα Εθνική οικονομική κατάσταση και τις απολύσεις των εργαζομένων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ψάχνοντας κάποιος πέρα από το ντοκιμαντέρ θα ανακαλύψει ότι στην Ελλάδα του 2013, αντί τα έσοδα από τα μνημεία της Ελλάδας να επανεπενδύονται πρώτα απ’ όλα σε κάθε μνημείο μέχρι να εξαντληθεί η δυνατότητα περεταίρω ανάπτυξης (επέκτασης και προβολής μνημείων και πέριξ οικονομικών δραστηριοτήτων) στέλνονται ανεπίστρεπτα στο Μνημονιακό ταμείο του Λουξεμβούργου. Τα μνημεία καλούνται να συντηρηθούν και να επιβιώσουν με ότι ψίχουλα περισσεύουν από το χρεωκοπημένο Εθνικό μας Ταμείο. Ο χώρος αντιμετωπίζεται σήμερα με απολύσεις και περικοπές σαν ένας ακόμα «ασθενής» του Δημοσίου (που οι ίδιοι οι σημερινοί Κυβερνόντες ευθύνονται για όποια «ασθένεια» έχει). Επειδή δε οι ίδιοι είναι ανίκανοι να πράξουν τα αυτονόητα, οδηγούν «συμπτωματικά» την υπόθεση στον μονόδρομο της τελικής εκχώρησης της εκμετάλλευσης της Ακρόπολης των Δελφών και όλων των Ελληνικών Μνημείων ,αμύθητης οικονομικής παραγωγικής δυνατότητας, στους «καλούς» φίλους τους και δανειστές μας. Σε αυτούς που κάποιοι αποκαλούν και αφεντικά τους.

Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να εμπλακούν στις σκέψεις όποιου έχει την ανάλογη διάθεση. Σε κάθε περίπτωση όμως η παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ είναι πολύ ευχάριστη εκτός από διδακτική και ο καθένας μπορεί να έχει μέρος από αυτή την εμπειρία (δεν θα είναι δυστυχώς στην μεγάλη οθόνη) στις διευθύνσεις που ακολουθούν.

Δείτε το ντοκιμαντέρ
 

Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης (1o μέρος) από KRASODAD


Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης (2o μέρος) από KRASODAD

Να διδαχθούμε επιτέλους!

20130116-2030του Χρήστου Σακαρίκα

Όταν χρειάστηκαν ειδικές γνώσεις για θέματα ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, τότε επιλέχτηκα για εκπαίδευση και πήγα στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
 
Τέτοιες μέρες ήταν, μέρες Χριστουγέννων του ‘82 που τελείωσε η εκπαίδευσή μου και ο εκπαιδευτής μου, ένας νεαρός μηχανικός, πρότεινε αποχαιρετιστήριο δείπνο σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης. Εκεί κουβεντιάσαμε χαλαρά για τον τρόπο ζωής στις δύο χώρες. Στην ερώτησή μου, πώς βλέπει εκείνος τη ζωή στη χώρα του, μου είπε:
«Ξέρεις, αύριο θα πάω να δω τον πατέρα μου, μένει στην ξύλινη καλύβα του στα βουνά. Λίγο πιο κάτω από αυτόν η περιοχή κατοικείται από Έλληνες. Εκεί να δεις βίλες! Εκεί να δεις σαλέ! Θα νόμιζε κάποιος πως η χώρα σου η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου. Εμείς στην περιοχή μου είμαστε παρίες μπροστά στους πατριώτες σου!»
«Τόσοι πολλοί είναι;», ρώτησα.
«Τόσοι πολλοί και τόσο πλούσιοι», μου απάντησε.
«Δυστυχώς δε συμβαίνει το ίδιο και με τις δικές μας ορεινές περιοχές», είπα, «τα δικά μας βουνά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από τις κυβερνήσεις μας.
Αυτές τις κυβερνήσεις, που χάριζαν το χρήμα του λαού μας, στους γείτονες του πατέρα σου».
«Όμως η Ελλάδα έπρεπε να είναι ο Παράδεισος στη γη», μου ξανάπε.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

Οριστικό τέλος και για τα Sprider Stores. Στο δρόμο 2.051 εργαζόμενοι!

Εμπρησμός στα Sprider Stores, κατηγορούνται οι Χατζηιωάννου-και για απάτη


Αναστέλλεται από την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, η λειτουργία των καταστημάτων της Sprider Stores. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών, να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση.
 
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα ότι "η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει πλήξει σημαντικότατα και τον κλάδο μας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να μας αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores, επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση και οδήγησαν την εταιρεία στην συγκεκριμένη απόφαση".
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας η προαναφερθείσα εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος μιας γόνιμης και επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας 30 και πλέον ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία, βασισμένη σε ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης, επεκτάθηκε σημαντικά στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, καλύπτοντας αποτελεσματικά τις ανάγκες ένδυσής και υπόδησης των νοικοκυριών κάθε χώρας.
"Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής της διαδρομής, η Sprider Stores υπήρξε υπεύθυνο μέλος της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και δυναμικό κομμάτι της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας. Δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας, επένδυσε εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές και καταστήματα, πλήρωσε φόρους και συνεισέφερε ευρύτερα στην οικονομία τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο" αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και η ανακοίνωση συνεχίζει: "Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, προχώρησαν στη διεξοδική μελέτη και διερεύνηση κάθε πιθανής λύσης που θα μπορούσε να αποτρέψει την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Πραγματοποιήθηκαν επαφές με επενδυτές και τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ωστόσο το ευρύτερο περιβάλλον ύφεσης, οι ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας αλλά και η ουσιαστική άρνηση στήριξης από την πλευρά των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κατέστησαν όλες τις προσπάθειες άγονες".
"Έχοντας καταφέρει να αναδιαρθρώσουμε ουσιαστικά το δίκτυο πωλήσεων μας, αλλά και το κόστος λειτουργίας μας, διαθέταμε όλα τα εχέγγυα ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης. Δυστυχώς η ταμειακή ασφυξία στην οποία καταδικαστήκαμε δεν κατέστησε δυνατή την ομαλή τροφοδότηση των καταστημάτων μας με εμπόρευμα και έθεσε τα θεμέλια για την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους" σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα ότι "σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την ευρύτερη εταιρική οικογένεια της Sprider Stores, η εταιρεία θα εστιάσει όλες της τις προσπάθειες και θα συμπράξει με κάθε τρόπο, στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς το προσωπικό".
Παρά τις αντίξοες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας, η Sprider Stores θα παραμείνει  ένας υπεύθυνος φορέας και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται στα πρότυπα υψηλής αξιοπιστίας και επιχειρηματικής ηθικής που την χαρακτήρισαν όλα αυτά τα χρόνια, τιμώντας όσο είναι εφικτό τις υποχρεώσεις της.  Προς το σκοπό αυτό, θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η καθ’ όλα σημαντική πάγια περιουσία της εταιρείας με βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των εργαζομένων και των λοιπών πιστωτών όπως ο νόμος ορίζει.
"Έχοντας συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για πάνω από 3 δεκαετίες, το Διοικητικό Συμβούλιο, τα ανώτατα και ανώτερα διοικητικά στελέχη αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της Sprider Stores, αισθάνονται υπερήφανοι για την πορεία της εταιρείας και για την ανάδειξή της στην μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική αλυσίδα λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης. Ανεξάρτητα από τους συγκυριακούς παράγοντες που στάθηκαν εμπόδιο στη λειτουργία της, τα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που εμπιστεύτηκαν το όνομα Sprider Stores όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση της επιτυχίας της εταιρείας." καταλήγει η ανακοίνωση.
Με βάση την ανακοίνωση της εταιρείας για τα μεγέθη α΄ εξαμήνου, την 31η Αυγούστου 2013 ο Όμιλος λειτουργούσε ένα δίκτυο πωλήσεων που απαρτιζόταν από 48 σημεία πώλησης, εκ των οποίων 44 στην Ελλάδα, 3 στην Ρουμανία και 1 στην Βουλγαρία.
Για το α΄ εξάμηνο ο όμιλος ανακοίνωσε  ζημιές (σε επίπεδο μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας 25,227 εκατ. ευρώ) και κάμψη 45,8% στις πωλήσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 22,36 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 96,8 εκατ. ευρώ.

Τιμωρία... δίψας για τους θεατές της αφής Ολυμπιακής φλόγας- Επτά λιποθυμίες - ΦΩΤΟ

timwria-dipsas-gia-toys-theates-ths-afhs-olympiakhs-flogas-epta-lipothymiesΑυτό που συνέβη το πρωί της Κυριακής στο αρχαίο στάδιο δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των τελετών αφής φλόγας για τις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Οι αστυνομικοί στη μια και μοναδική πύλη εισόδου στο αρχαίο στάδιο, απαγόρευσαν στους θεατές να πάρουν μαζί τους νερό και τροφή, μετά από έλεγχο που τους έκαναν και σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά λιποθυμίας ανάμεσα στο πλήθος.
 
Ένα δίωρο μέσα στον καυτό ήλιο, περίπου 1500 με 2000 πολίτες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με τίποτα τη μεγάλη ζέστη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εφτά άτομα λιποθύμησαν και ένας ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
 
Ο φωτογραφικός φακός του ilialive.gr κατέγραψε τις προσπάθειες των διασωστών του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΚΑΒ καθώς και γιατρού, να επαναφέρουν έναν ηλικιωμένο που έχασε τις αισθήσεις του.

 
 
 
 

Υποκριτέα: Έναρξη θεατρικής περιόδου την Τρίτη 1η Οκτώβρη


Ξεκινάει η νέα θεατρική περίοδος για την Υποκριτέα Θεατρική Συντεχνία.
Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2013 μαζευόμαστε στο  Δημαρχείο Ιτέας στις 7:30 μμ για να σχεδιάσουμε τις παραστάσεις της νέας χρονιάς .
Καλούμε παλιούς και νεότερους φίλους με αγάπη προς το θέατρο να συμμετέχουν σε αυτό το πρώτο μάζεμα.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα καθορίσουν τον αριθμό και το είδος των παραστάσεων που θα επιλεγούν για την φετινή θεατρική χρονιά.

Ήταν μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ 6-8% και η χρυσή αυγή σε συνεχή άνοδο ΠΡΙΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑ ; ΤΙ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ;;;

Εμβρόντητους άφησε σήμερα το πρωϊ τους ακροατές του realfm ο δημοσιογράφος Γ. Τράγκας.Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως, πριν τα γεγονότα με τη ΧΑ, σύμφωνα με κρυφές δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ...

ήταν μπροστά από τη ΝΔ 6-8%. Επίσης σημαντική άνοδο παρουσίαζε και η ΧΑ. Ειδικότερα είπε κατά λέξη:

«Τα κόμματα καταργούνται στις κάλπες. Αυτό βέβαια που έγινε εδώ συμβαίνει όταν οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μνημονιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά 6 – 8 μονάδες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η ΧΑ ανεβαίνει συνεχώς…».

Ακούστε το ηχητικό (εδώ) και ειδικότερα από το 13 λεπτό και μετά.

Αν αυτό πράγματι ισχύει, δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη τόσο πολύ μπροστά, όπως και αν η ΧΑ ήταν σε συνεχή άνοδο, τότε γεννώνται εκρηκτικά ερωτηματικά για όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που βλέπουμε να συμβαίνουν.

Φυσικά, μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί τόσο η ξαφνική επικίνδυνη θεωρία του «μνημονιακού τόξου» περί των δύο άκρων (ουσιαστικά ΧΑ και ΣΥΡΙΖΑ), όσο και η ανησυχία Σαμαρά και Βενιζέλου στο ενδεχόμενο ακόμα και τοπικών βουλευτικών εκλογών, όπως επιβάλει ρητά το Σύνταγμα, σε περίπτωση παραίτησης βουλευτή. Η ανησυχία αυτή είναι προφανής, γιατί σε περίπτωση αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης, θα φανεί στην πραγματικότητα η λαϊκή γύμνια των υποστηρικτών του μνημονίου.

Ποιος όμως επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο; ο λαός ή το μνημόνιο;

 

Ποιά ανάπτυξη; Εντυπωσιακή πτώση 14,4% κατέγραψε τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο

katastima_499534684

Πτώση 14,4% κατέγραψε τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα κατά το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2012, σημείωσε μείωση 14,4%, έναντι μείωσης 8,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2012, σημείωσε μείωση 14,2%, έναντι μείωσης 8,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
 
Ο Δείκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2012, σημείωσε μείωση 14,3%, έναντι μείωσης 9,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011. Ο Δείκτης Όγκου, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2012, σημείωσε μείωση 14,0%, έναντι μείωσης 9,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
 
Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 14,2%, το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2012, προήλθε κυρίως από τις παρακάτω μεταβολές:
- Βιβλία-Χαρτικά–Λοιπά είδη -4,1
- Καύσιμα και Λιπαντικά Αυτοκινήτων -12,0
- Μεγάλα καταστήματα τροφίμων -13,1
- Φαρμακευτικά-Καλλυντικά -18,3
- Έπιπλα-Ηλεκτρικά είδη-Οικιακός εξοπλισμός -22,9
 
Η μείωση του Δείκτη Όγκου κατά 14,0%, το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2012, προήλθε κυρίως από τις παρακάτω μεταβολές:
- Βιβλία-Χαρτικά –Λοιπά είδη -1,9
- Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων -11,4
- Μεγάλα καταστήματα τροφίμων -14,1
- Φαρμακευτικά- Καλλυντικά -15,0
- Έπιπλα-Ηλεκτρικά είδη-Οικιακός εξοπλισμός -19,2
 

Η πιο τρομακτική προσγείωση - ΒΙΝΤΕΟ από Σκιάθο!


Είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο τρομακτικές προσγειώσεις που έχουμε δει. Και το χειρότερο είναι ότι φαίνεται πως οι πιλότοι του αεροπλάνου δεν είχαν καταλάβει ότι βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στο λάθος που θα ήταν φυσικά μοιραίο. Ούτε οι επιβάτες προφανώς κατάλαβαν τον μεγάλο κίνδυνο που τους απείλησε.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο σ΄ ένα Eλληνικό νησί τη Σκιάθο. Κι όπως θα δείτε οι επιβάτες είχαν πραγματικά Άγιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 


www.onalert.gr

Νέα μείωση κατά 9,1% στους μισθούς


Νέα μείωση μισθών 9,1%Νέα μείωση κατά 9,1% στους μισθούς για το β΄τρίμηνο του έτους κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία. Οπως ανακοινώθηκε ο δείκτης Μισθών (σ.σ. αυτός που μετρά την κατρακύλα των αποδοχών) του Β΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει την ίδια μείωση με αυτή που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011, δηλαδή 7,5%.

Μετά την εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών ο δείκτης Μισθών του Β΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει μείωση κατά 9,1% έναντι μείωσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

www.imerisia.gr

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από σήμερα σε όλη τη χώρα

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη Δευτέρα, με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία καταιγίδες στα δυτικά.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως 6 μποφόρ.
Συγκεκριμένα, αραιές νεφώσεις θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και στη συνέχεια θα σημειωθούν βροχές ή ισχυρές καταιγίδες.
 
Σε νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Στην Αττική, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν το βράδυ της Δευτέρας τοπικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα. Εξασθένηση των φαινόμενων στα δυτικά από το βραδυ. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές.
 
Την Τετάρτη, στην ανατολική νησιωτική χώρα θα παρατηρηθούν αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αλλά γρήγορα θα υπάρξει βελτίωση του καιρού. Στην υπόλοιπη χωρά νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη.
 
Την Πέμπτη θα εκδηλωθούν στη δυτική Ελλάδα και την ανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα ανατολικά.
Βελτίωση του καιρού θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή.
 

Παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων και Πανελλήνια ημέρα προβληματισμού για την Ελλάδα των μνημονίων.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Η.Ε., όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη. Η Ελλάδα γερνάει, με το ποσοστό των ηλικιωμένων στη χώρα μας να είναι σήμερα άνω του 17% και να αναμένεται να φτάσει το 24% το 2020. Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες νόσους. Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι τα επιπλέον χρόνια ζωής να είναι χρόνια με ποιότητα και όχι χρόνια αναπηρίας.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

Χρεώστε τους (προσωπικά) τη ζημιά!


Του Θανάση Νικολαΐδη
ΣΥΝΕΒΗ σε ελληνικό λύκειο του Ντύσελντροφ. «Άγνωστοι» μπήκαν στα γραφεία τα’ καναν λίμπα και εξαφανίστηκαν. Εξαφάνισαν και απουσιολόγια, αχρήστεψαν το φωτοτυπικό (με καφέ…). Ήξερε (τους δράστες-μαθητές) ο σύλλογος, αλλά…”δεν καλούμε την αστυνομία, δεν πάμε τα παιδιά μας στα δικαστήρια”. Έρανο οι γονείς (μετανάστες στη Γερμανία για μια καλύτερη ζωή), ξανά φωτοτυπικά κλπ απ’ το υστέρημά τους κι όλα πήγαν μια…χαρά.
ΣΥΝΕΒΗ το ίδιο σε ελληνικό σχολείο (υπό γερμανική διεύθυνση). Κατέφθασε η Αστυνομία, επεσήμανε τους δράστες, κατέγραψε τη ζημιά και χρέωσε τους γονείς.
-Εμείς, φτωχοί μετανάστες…πώς θα τα πληρώσουμε;
-Καμιά έγνοια. Θα τα ξοφλήσετε με δόσεις(!).
Διαλέγεις (πρακτική) και παίρνεις.
ΚΙ ερχόμαστε στη μητέρα-Ελλάδα των απεργιών και των καταλήψεων. Με τους (μεγαλο)συνδικαλιστές των «αγώνων» να κατεβάζουν διακόπτες (ΔΕΗ) και να μας χρεώνουν τη ζημιά. Να μην πληρώνουν δεκάρα οι ίδιοι ως ηθικοί (και φυσικοί) αυτουργοί, να μη τους χρεώνει δραχμή η Πολιτεία και η…δημοτικότητά τους να…ανεβαίνει. Έτσι το «πιάσαμε» περί δημοκρατίας δημοκρατία, κι ύστερα…δανεικά!
ΝΑ ‘ρθουμε στα πιο φρέσκα και…εκπαιδευτικά. Σε πανεπιστημιακούς λειτουργούς που συμπαρίστανται στους διοικητικούς. Καλά κάνουν από άποψη αλληλεγγύης, ωστόσο, τα πανεπιστήμια κλειστά! Το αποφάσισαν οι πρυτάνεις, το δέχτηκε η κοινότητα και ο «αγώνας συνεχίζεται». Τι κι αν δεν είδαμε κανέναν αγώνα πανεπιστημιακών για το μορφωτικό επίπεδο φοιτητών με τα 2/άρια και 3/άρια στις εισαγωγικές, διαμαρτυρία για καταχραστές (πετρέλαιο), αξίωση για εκκαθάριση των χώρων απ’ το χαρτομάνι για κομματική προπαγάνδα. Αντίθετα, καθηγητές συνεργάστηκαν κομματικά με φοιτητές για όφελος αμοιβαίο και ανταποδοτικό.
ΤΟ θέμα μας είναι «ποιος πληρώνει». Αλλού, θα χρέωναν τη ζημιά (των κλειστών πανεπιστημίων) στους ίδιους. Εδώ δεν τρέχει τίποτα- έτσι μας έμαθαν και μάθαμε. Να πληρώνει το κοινωνικό σύνολο (φορολογούμενοι) για πρωτοβουλίες και «έργα» που αναδεικνύουν ήρωες (τους δράστες) και τους χρωστάμε αντί να μας χρωστούν.
ΑΝ κάποτε μάθουμε να χρεώνουμε τη ζημιά στους πραγματικούς φταίχτες «αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», κάτι θα’ χει ξεκινήσει. Ωστόσο, για  ν’ αλλάξεις ρότα (αφού αλλάξεις νοοτροπία) και να μη ζητάς…δανεικά, θέλει δουλειά πολλή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΦΩΚΙΚΗΣ ΓΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας για πρώτη φορά διοργανώνει την Έκθεση με την ονομασία «1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ  ΦΩΚΙΚΗΣ ΓΗΣ»  από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2013 στο κλειστό γυμναστήριο Άμφισσας «ΧΡΗΣΤΟΛΙΑΣ ΚΑΜΠΕΡΑΚΗΣ».

     Στην Έκθεση θα μπορούν να συμμετάσχουν, τόσο τα εγγεγραμμένα μέλη του Επιμελητηρίου Φωκίδας, όσο και αγρότες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων. Ενδεικτικά, οι κατηγορίες παραγωγών- επαγγελματιών που μπορούν να συμμετάσχουν, είναι όσοι ασχολούνται με  ΕΛΙΕΣ, ΛΑΔΙ, ΚΡΑΣΙ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΕΛΙ, ΕΙΔΗ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΦΥΤΩΡΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, κλπ. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν έμποροι, ή κατασκευαστές, που έχουν είδη συσκευασίας, αγροτικά εργαλεία και εξοπλισμό, επιχειρήσεις κέτερινγκ και εστιατορίων που θα αναδεικνύουν τις τοπικές παραδοσιακές  γεύσεις με βάση τοπικά προϊόντα, καθώς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με γεωπονικές, κτηνιατρικές, κ.α υπηρεσίες.

     Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, γνωρίζοντας ότι, ο χρόνος μας πιέζει, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην Έκθεση με γνώμονα την ανάδειξη όλων αυτών των προϊόντων  που παράγει η Φωκίδα,  ώστε όλοι μας να επωφεληθούμε από την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και να αποκομίσουμε το ανάλογο όφελος,  εφόσον θα έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε τα προϊόντα μας, τόσο στη χώρα μας , όσο και στο εξωτερικό.

Αιτήσεις Συμμετοχής έως Δευτέρα 07/10/2013


OΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜ/ΡΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ. ΓΑΖΗΣ

ΙΤΕΑ: Ανακοίνωση από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι "Ομάδα Φίλων Τέχνης"

Από τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στον Παύλο Φύσσα

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


Γράφει ο Γρηγοριάδης Κωνσταντίνος
Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2008,όταν αστυνομικός στα Εξάρχεια πυροβόλησε θανάσιμα τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Πάγωσε και οργίστηκε η κοινή γνώμη.Το θέμα του τραγικού συμβάντος για ένα χρονικό διάστημα συζητιόταν πολύ στα Μέσα Ενημέρωσης,καθώς ακολούθησαν άλογες εκρήξεις οργής «αναρχικών».Μετά από αυτό το γεγονός στη χώρα επικράτησε κοινωνική κρίση,οι συγκρούσεις ακραίων ιδεολόγων απέκτησαν ένταση και καθώς η οικονομία βυθιζόταν σε ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση, η κυβέρνηση Καραμανλή 9 μήνες αργότερα προκήρυξε εκλογές,τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ πανηγυρικά(4 Οκτωβρίου 2009).

Είναι γνωστό τι ακολούθησε.Το Μάιο του 2010 υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση,διότι το χρέος είχε ανέβει σε τρομακτικά επίπεδα και η υπαγωγή στο ΔΝΤ «ήταν μονόδρομος».Ακολούθησαν οριζόντιες περικοπές,το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έγινε κάκιστο,πολλοί ήταν οι πολίτες που ήρθαν σε ρήξη με το κομματικό σύστημα μέσω οργής και αποδοκιμασιών.Φέτος η ύφεση έφτασε σε εφιαλτικά επίπεδα,τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα απέκτησαν καταστροφική μορφή και σαν να μην έφταναν αυτά,δολοφονήθηκε από ομοϊδεάτη της Χρυσής Αυγής ο 34χρονος ράπερ Παύλος Φύσσας,ο οποίος είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση.Μεθοδικά και οργανωμένα τον δολοφόνησε ο 45χρονος δράστης λόγω πιθανόν των πεποιθήσεων του καλλιτέχνη της hip-hop.

Εκείνο που εύκολα διαπιστώνει κανείς είναι,ότι τέτοια γεγονότα συνιστούν αποτελέσματα της ανικανότητας της εξουσίας για εύρεση λύσης στα προβλήματα μιας κοινωνίας.Οι ίδιοι άνθρωποι που κατέστρεψαν μια χώρα,την έθεσαν υπό επιτροπεία,παραιτήθηκαν από κάθε νόμιμο δικαίωμα του κράτους και μάλιστα το εκχώρησαν(π.χ ασυλία).Εμπαίζουν έναν λαό συστηματικά τρία χρόνια τώρα με δήθεν πολιτικές που θα συμβάλλουν στην «έξοδο της χώρας απ’ την κρίση».Αυτό και μόνο το στοιχείο συνιστά τη βάση του κοινωνικού αναβρασμού,του ιδεολογικού διχασμού.Όσο δεν αποκαθίσταται η ευημερία,το αίσθημα δικαίου,τόσο ο οργισμένος κόσμος θα καταφεύγει σε ομάδες του περιθωρίου (Χρυσή Αυγή/ΑΝΤΑΡΣΥΑ),οι οποίες προσποιούμενες ,ότι εκφράζουν τον αντίλογο στην καταστροφή,ουσιαστικά συμβάλλουν στη δημιουργία του χάους και της σύγκρουσης.Σαφώς η οργή,αν και άλογη,είναι δικαιολογημένη.Όμως αναδεικνύει τάσεις και φανερώνει ένα βάρβαρο και πρωτόγονο συνονθύλευμα ψυχολογικά άρρωστων ανθρώπων,οι οποίοι είναι έρμαια ενστίκτων κυριαρχίας και επιβολής.

Σε αυτό το σημείο επαληθεύεται για πολλοστή φορά η ρήση «λαός που ξεχνά την ιστορία του,είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».Τριάντα εννέα χρόνια το μόνο δεδομένο,στο οποίο έβρισκε πληρότητα ζωής αυτός ο λαός,ήταν η κατανάλωση.Πέσαμε σε βαθύ λήθαργο,καθώς ο εγωκεντρισμός και η φιλαυτία είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους παντού.Ο λαός με την ψήφο του αναζωογονούσε το ανεπαρκές και ανίκανο πολιτικό προσωπικό,το οποίο επέφερε την καταστροφή και μετέβαλλε τη δημοκρατία σε στυγνή και απολυταρχική κομματοκρατία. Εν τέλει διαχειρίζεται και τη «σωτηρία» μας.Αφού δε διδαχθήκαμε από τις αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας μας,υπνωτισμένοι θέσαμε τα θεμέλια μιας ακόμα καταστροφής με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο απελπιστικό.Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει,ότι είναι ανίκανη να λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα και συνεχίζει να χειρίζεται τύχες εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η έκβαση αυτής της εφιαλτικής μικρόνοιας.δηλαδή η παρακμή, οδήγησε στη δολοφονία του 34χρονου,η οποία ίσως επιβεβαιώνει την αρχή αποσταθεροποίησης της χώρας,την αρχή ενός ενδεχόμενου χάους.Οι «εθνικιστές» (όπως θέλουν να τους αποκαλούν) Χρυσαυγίτες κερδίζουν έδαφος λόγω του χαοτικού σκηνικού.Το έγκλημα αυτό,τολμώ να φρονώ,είναι αποτέλεσμα μιας τραγικής μεταπολιτευτικής πορείας και βαθιάς παρακμής,που σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις.

Αν δεν οδηγηθούμε σε κοινωνικές αναταραχές,τότε τί μπορεί να περιμένει κανείς μετά από αυτό το στυγερό φόνο;

uperbasis.wordpress.com

www.logiosermis.net/

Πόσο θα πληρώσουμε φέτος για τους διάφορους τρόπους θέρμανσης


Τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση των κριτηρίων διανομής του επιδόματος θέρμανσης αναμένουν οι καταναλωτές αλλά και η αγορά που πέρυσι υπέστη καθίζηση λόγω... της εξομοίωσης των ΕΦΚ, καθώς αρχίζει από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του προϊόντος.
Μέχρι στιγμής αυτό που έχει γίνει σαφές από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το επίδομα δεν θα αποσυνδεθεί από το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να αποφευχθεί επιδότηση καυσίμων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και η συνεισφορά τους στα δημόσια έσοδα είναι περιορισμένη. Επίσης, δεν θα το προκαταβάλλει, δυνατότητα που εξετάστηκε και δεν μπορεί να εφαρμοστεί τουλάχιστον τη φετινή περίοδο, και δεν θα προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση των κριτηρίων για τη χορήγησή του, αίτημα που έχει υποβληθεί από την αγορά πετρελαιοειδών. Δέχεται ωστόσο να βελτιώσει το όλο σύστημα, προχωρώντας στην κατάργηση κάποιων κριτηρίων, αλλά και στην επιτάχυνση του μηχανισμού διανομής του επιδόματος.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευθεί απέναντι στους φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών ότι μέχρι την έναρξη της περιόδου διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου) θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη βελτίωση του συστήματος διανομής του επιδόματος. Το κριτήριο του εισοδήματος δεν φαίνεται να διευρύνεται, αφού τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι καλύπτουν το 80% περίπου των καταναλωτών. Στόχος είναι να καλυφθεί αυτό το ποσοστό καταργώντας εξαιρέσεις που τέθηκαν πέρυσι, όπως για παράδειγμα καταναλωτές που πληρούν το κριτήριο του εισοδήματος αλλά είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου άνω των 2.000 κυβικών. Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα κάνει έναρξη στο 1,30 ευρώ το λίτρο. Και φέτος πάντως αναμένεται στροφή των καταναλωτών στο φυσικό αέριο που αποτελεί και το μοναδικό συμβατικό εναλλακτικό καύσιμο του πετρελαίου, σε περιοχές που υπάρχει δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά η ΕΠΑ Αττικής πρόσθεσε στο δίκτυό της περίπου 5,5 χιλιάδες νοικοκυριά. Η τιμή του φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο κινείται στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα έναντι ισοδύναμης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 12 λεπτά η κιλοβατώρα (1,30 ευρώ το λίτρο). Η τιμή αυτή, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, προσφέρει εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης 44% έναντι ποσοστού 38% πέρυσι (μεσοσταθμικά για την περίοδο Οκτώβριος 2012 - Απρίλιος 2013). Η επιπλέον εξοικονόμηση προέκυψε από την έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% περίπου που πρόσφερε η ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής και η εταιρεία μετακύλισε στο σύνολό της στην κατανάλωση. Για την τρέχουσα σεζόν, η ΕΠΑ Αττικής έχει αρχίσει ήδη προσφορές για σύνδεση με το δίκτυο. Μέχρι και τον Νοέμβριο προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό για κεντρική θέρμανση, χωρίς προκαταβολή και με δωρεάν τέλη σύνδεσης, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 775 ευρώ.
Πολλοί καταναλωτές θα καταφύγουν και φέτος στη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών παρότι το κόστος είναι ακριβότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 4 ευρώ η κιλοβατώρα. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για μεσαία κατανάλωση 1.600-2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο ανέρχεται στα 16 λεπτά η κιλοβατώρα. Ο βασικός λόγος υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από ηλεκτρικές συσκευές είναι ότι το κόστος όχι μόνο δεν προκαταβάλλεται, αλλά ο καταναλωτής έχει και τη δυνατότητα διακανονισμού.
Καθημερινή

Πώς πάνε να αρπάξουν τα σπίτια ηλικιωμένων


Με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών να έχει δρομολογηθεί και τους ελεγκτές της BlackRock να υπολογίζουν ότι η πτώση στην εγχώρια αγορά ακινήτων θα φτάσει στο 60% (!), οι δανειστές μαζί με ασφαλιστικούς ομίλους ετοιμάζονται να «απαλλοτριώσουν» και τα σπίτια των ηλικιωμένων μέσω της αντίστροφης υποθήκης (reverse mortgage). Πρόκειται για ένα τραπεζοασφαλιστικό προϊόν νέας κοπής, που έχει λανσαριστεί στην Αμερική εδώ και περίπου μια δεκαετία, η ιδιαιτερότητα του οποίου έγκειται στο ότι ο δανειολήπτης δεν υποχρεώνεται να αποπληρώνει κάθε μήνα την τοκοχρεολυτική δόση του. Με απλά λόγια, κάποιος ηλικιωμένος που έχει ιδιόκτητο σπίτι βάζει υποθήκη το ακίνητό του και ανάλογα με την αξία του παίρνει δάνειο -συνήθως- υπό τη μορφή ισόβιας μηνιαίας σύνταξης.
Η αποπληρωμή από τον δανειολήπτη-συνταξιούχο δεν χρειάζεται να γίνει όσο είναι στη ζωή, αλλά μετά θάνατον… Δηλαδή όταν ο δανειολήπτης-συνταξιούχος αποβιώσει, το υποθηκευμένο ακίνητό του, ολόκληρο ή μέρος του, μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα. Σε μια άλλη εκδοχή της αντίστροφης υποθήκης ο δανειολήπτης λαμβάνει ένα εφάπαξ ποσό και το υπόλοιπο σε μηνιαίες δόσεις για κάποιο διάστημα. Μάλιστα ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ποσό του κεφαλαίου που έχει αποπληρώσει στην τράπεζα ως γραμμή δανεισμού του. Επιπλέον στην Αμερική και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που το ασφαλιστικό αυτό προϊόν βρίσκεται εν ισχύ, οι κληρονόμοι του δανειολήπτη μπορούν να αγοράσουν το ακίνητο από τον ασφαλιστικό φορέα αντί ενός προσυμφωνημένου ποσού. Στις αγορές που το προϊόν της αντίστροφης υποθήκης «πωλείται» απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει ξεπεράσει το 62ο έτος της ηλικίας του.
Ήδη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος φέρεται ότι εξετάζει σοβαρά πρόταση για το λανσάρισμα του προϊόντος «reverse mortgage».
Η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε να πέσει στην αγορά η ιδέα του εν λόγω προϊόντος μόνο τυχαία δεν είναι. Από τη μία έχουμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος με την κύρια σύνταξη υποβαθμισμένη και τη χρηματοδότηση του κράτους σταδιακά να αποσύρεται, και από την άλλη το επιχείρημα του υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης που κατέχει η χώρα μας. Ετσι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να είναι πλούσιοι σε ακίνητα αλλά φτωχοί σε εισόδημα λόγω της πετσοκομμένης σύνταξης που παίρνουν, βρίσκουν τη «λύση» να συμπληρώσουν το εισόδημά τους υποθηκεύοντας το σπίτι τους.
Την ίδια ώρα βέβαια, μετατρέποντας μέρος της ακίνητης περιουσίας σε ρευστά διαθέσιμα, η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκει τρόπο να «σωθεί» και βρει πόρους, για παράδειγμα, για τη χρηματοδότηση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
Φυσικά, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης-συνταξιούχος διαπιστώσει κάποια στιγμή ότι η εναπομείνασα αξία του μεριδίου του σπιτιού που του ανήκει δεν επαρκεί για να καλύψει τα έξοδα, για παράδειγμα, του οίκου ευγηρίας, της επιπλέον ιατρικής περίθαλψης ή για να το κληροδοτήσει σε τρίτους, η θέση των δανειοδοτών είναι ότι έπρεπε να έχει διαβάσει τα ψιλά γράμματα.
Αλλά και το βασικό επιχείρημα περί υψηλής ιδιοκατοίκησης, το οποίο και στηρίζει το όλο εγχείρημα, φαίνεται ότι μπάζει. Παρότι υποστηρίζεται ότι η καθαρή περιουσία (Net Equity) του μέσου Έλληνα αποτελείται κατά 95% από ακίνητα, με τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη και στην Αμερική να κυμαίνονται μεταξύ του 35% και 50%, δεν είναι η όλη η ακίνητη περιουσία του Έλληνα αξιοποιήσιμη. Επιπλέον καταρρίπτεται και ο μύθος του υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η οποία καλύπτει και τις 30 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση των χωρών που παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης.
Η έρευνα αυτή σπάει το ταμπού για την ιδιοκτησία της κατοικίας στην Ελλάδα, που, σύμφωνα με την ελέγξιμη χρήση επιλεγμένων στοιχείων άλλης έρευνας, έβγαζε τον μέσο Έλληνα να έχει μεγαλύτερη περιουσία από τον Γερμανό.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 60% έχουν ιδιόκτητη κατοικία χωρίς να έχουν στεγαστικό δάνειο ή υποθήκη. Σε ποσοστό 15% κατοικούν σε ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο και υποθήκη. Δηλαδή συνολικά το 75% των Ελλήνων κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι.
Πώς θα μπουν στον πειρασμό
Τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης είναι πολύ μεγαλύτερα στις πρώην ανατολικές χώρες. Οι Ρουμανία, Κροατία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λετονία, Βουλγαρία, Εσθονία, Τσεχία και Σλοβενία παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης από την Ελλάδα. Επίσης περισσότεροι Νορβηγοί και Ισπανοί κατοικούν σε δικό τους σπίτι.
Δεδομένου όμως ότι από το 2014 δημιουργείται ο ατομικός λογαριασμός κάθε ασφαλισμένου και η σύνταξη και το εφάπαξ θα υπολογίζονται βάσει των κρατήσεων, με αποτέλεσμα μείωση έως και 20% στην επικουρική και το εφάπαξ, εκτιμάται ότι πολλοί ηλικιωμένοι Έλληνες θα μπουν στον πειρασμό να «θυσιάσουν» το σπίτι τους...
Ξανθή Γούναρη
www.dimokratianews.gr/

Πρόληψη του Καρκίνου του Προστάτη με άσκηση και σωστή διατροφή

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D, medlabnews.gr

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί τον θάνατο σε 1200 άτομα το χρόνο, ενώ τα άτομα που επιβιώνουν με αυτή τη διάγνωση μπορεί να είναι ακόμα και δεκαπλάσια. Η εξέλιξη των θεραπειών και η σχετικά βραδεία πορεία εξέλιξης του καρκίνου τον κάνουν να διαγιγνώσκεται συχνά έγκαιρα ώστε οι πάσχοντες να μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια μετά την διάγνωση.
Έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη.


Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος σοβαρή αλλά όχι πάντοτε θανατηφόρος. Έχει αργή εξέλιξη και όσο πρωιμότερη είναι η διάγνωσή τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ριζικής θεραπείας.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

Η νέα εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα και οι νέες µπίζνες µε το ∆ηµόσιο!

Η νέα εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα και οι νέες µπίζνες µε το ∆ηµόσιο!
σ.σ.Netakia – Κι έσυ σαν Ιθαγενης δώσε το σπίτι σου σε πλειστηριασμό για να σωθεί ο Τραπεζίτης

«Φρέσκες» δουλειές χιλιάδων ευρώ από το δηµόσιο παίρνει, πλέον, η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα. ∆ιοργάνωση συνεδρίων, παραγωγή κοινωνικών µηνυµάτων, διεξαγωγή ερευνών και σύντοµα και… δηµοσκοπήσεις είναι τα νέα κόνσεπτ που δουλεύει!

Τι κι αν καθηµερινά βάζουν «λουκέτο» δεκάδες εταιρείες…
Κάποιους η κρίση δεν τους αγγίζει!

Μεταξύ αυτών, η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, οι δουλειές της οποίας φαίνεται πως πηγαίνουν εξαιρετικά…
Η σύζυγος του υπουργού, Σταυρούλα (Λίνα) Νικολοπούλου -λίγο καιρό µετά τις αποκαλύψεις που έφεραν την εταιρεία της, Mindwork Business Solutions ΕΠΕ, να παίρνει έργα από το δηµόσιο- επεκτείνει τις… business της και δηµιουργεί µια ακόµα εταιρεία!

Πρόκειται για την «Mindview Σύµβουλοι Επιχειρήσεων και Ερευνας ΕΠΕ», που δηµιουργήθηκε µόλις τον περασµένο Ιούνιο (ΦΕΚ ΑΕ – ΕΠΕ 3378 / 10-06-2013) και στην οποία, πέρα από την ίδια, συµµετέχουν και οι δύο κόρες του ζεύγους Στουρνάρα, Μυρτώ και Νεφέλη.

 ΤΟ ΧΩΝΙ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Π. Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ: Απάντηση στην ερώτηση των Περιφερειακών Συμβούλων κκ. Αθ. Χειμάρα και Κων. Παπαθανασίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Άμφισσα, 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην ερώτηση των Περιφερειακών Συμβούλων κκ. Αθ. Χειμάρα και Κων. Παπαθανασίου
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου στον παραδοσιακό ελαιώνα Άμφισσας έκαψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α. (960 δηλώσεις ιδιοκτητών) 37.000 περίπου δέντρα και 3.700 κτήματα.
Αναφέρετε στην ερώτηση σας ότι υπήρχε «παντελής απουσία συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης και έλλειψη αποτελεσματικού μηχανισμού αντίδρασης», αν  και θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι όσον αφορά την πολιτική προστασία για την οποία είμαστε υπεύθυνοι, υλοποιήσαμε με ακρίβεια το γενικό σχέδιο Δασικών πυρκαγιών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το μνημόνιο ενεργειών των  εμπλεκόμενων υπηρεσιών που συζητήθηκε στο Συντονιστικό Όργανο το οποίο  συνεδρίασε στις 15/04/2013 και στο οποίο είναι μέλος ο κος Παπαθανασίου, αλλά  δεν έχει συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του.
Στο γενικό σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας και στο Μνημόνιο ενεργειών προβλέπονται οι παρακάτω ενέργειες για την Περιφερειακή Ενότητα:
• Η διάθεση προσωπικού και μέσων προς συνδρομή του έργου της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των οικείων Δήμων προς υποβοήθηση του  έργου τους,
• Εισήγηση στο γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
• Λήψη απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών (αν υπάρξει ανάγκη)
• Ενεργοποίηση μνημονίου ενεργειών με τους φορείς
• Τήρηση κατάστασης με τα διατιθέμενα μέσα και προσωπικό
• Ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων
• Ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών
• Ενημέρωση των υπεύθυνων λειτουργίας εγκαταστάσεων (Νοσοκομείων, κατασκηνώσεων και ξενοδοχείων)
Η Περιφερειακή Ενότητα και οι φορείς βάσει του θεσμικού πλαισίου οφείλουν να συνδράμουν σε δυναμικό και μέσα το έργο της κατάσβεσης το οποίο αποτελεί  ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της  πυρκαγιάς και όλοι είμαστε υπό των εντολών της.
Υλοποιώντας των εγκεκριμένο σχεδιασμό, θέσαμε άμεσα στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής τα μηχανήματα και το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας και Βοιωτίας. Κινητοποιήσαμε τα μηχανήματα και τις υδροφόρες των εταιριών S&B και Δελφών – Διστόμου, ιδιωτών και όσα τρακτέρ δούλευαν στην εργολαβία της δακοκτονίας. Ακόμα καλέσαμε και  ήρθαν 2 υδροφόρες από τη Φθιώτιδα και 4 UNOMOC από τη Λειβαδιά, και φυσικά τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου Δελφών, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες μας.
Η εθελοντική ομάδα διάσωσης Άμφισσας κινητοποιήθηκε άμεσα, καθώς και 10 οχήματα και 60 άτομα της ομάδας Σαχινίδη από Ημαθία.  Βέβαια σε συνεργασία και με πρώτο το λόγο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία  ειδοποιήθηκε άμεσα και το Κέντρο Επιχειρήσεων για την αποστολή εναέριων και επίγειων μέσων.
Όσο για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το αίτημα έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και άμεσα έγινε η κήρυξη από τον περιφερειάρχη κο Κλέαρχο Περγαντά.
Την ίδια ημέρα ειδοποιήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. και την μεθεπόμενη ήρθαν τα συνεργεία για εκτίμηση των ζημιών και έχουν αποτιμήσει το 60% των καμένων.
Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν προβλέπονται ειδικά σχέδια αλλά γενικά για δασικές πυρκαγιές. Όσο δε για το έργο άρδευσης του ελαιώνα η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – Τμήμα
Δομών περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής:
1. Ως Διευθύνουσα Υπηρεσία του υπόψη έργου εφαρμόζουμε πιστά τις διατάξεις του Ν. 3669/2008 «Κύρωσης της κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων» και ειδικά το άρθρο 36 πρώτη υποπαράγραφος της παραγράφου 4 που αναφέρει ότι «Στην περίπτωση κατασκευής του έργου με ανάθεση σε ανάδοχο η επίβλεψη αποσκοπεί στην πιστή εκπλήρωση από τον ανάδοχο των όρων της σύμβασης σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης, ώστε να ανταποκρίνεται στον προορισμό του» καθώς και την παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου, σε ότι αφορά την διοίκηση του έργου – επίβλεψη, επίσης το άρθρο 37 και ειδικά η παράγραφος 7 σε ότι αφορά τις γενικές υποχρεώσεις του αναδόχου καθώς και το άρθρο 38 σε ότι αφορά την διεύθυνση του έργου από πλευράς αναδόχου.
2. Στην περιοχή Αγίας Παρασκευής (στο Σερνικάκι) πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς εκτελούντο μικρής κλίμακας εργασίες εκσκαφής χάνδακος με ένα μηχάνημα και πλάγια εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής στα πλαίσια  κατασκευής του έργου «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Άμφισσας Ν. Φωκίδας»
3. Δεν προβλέπεται απαγόρευση των εργασιών εκσκαφής κατά τους θερινούς μήνες.
4. Κατά την περίοδο με υψηλές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια των θερινών μηνών δεν έχουν εκτελεσθεί «εν θερμώ» εργασίες όπως είναι συγκολλήσεις σωληνώσεων κλπ.
5. Έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την σύμβαση και το σχέδιο Ασφαλείας και Υγείας του υπόψη έργου.
Με πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Α. Τσαυτάρη την οποία υιοθέτησε, θα συμπεριληφθεί υποέργο πυροπροστασίας με κρουνούς στο έργο της άρδευσης του ελαιώνα. Ο καθαρισμός των αρδευτικών αυλάκων όπως γνωρίζετε είναι αρμοδιότητα του  Τ.Ο.Ε.Β.
Για τους αγροτικούς δρόμους αρμόδιος είναι ο Δήμος.
Η δε Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας είναιαρμόδια για τη συντήρηση του εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου, στο οποίο ανήκει ο δρόμος Άμφισσας – Ιτέας – Ναυπάκτου ο οποίος καθαρίστηκε κατά το τρέχον έτος (2013) στις περιόδους Ιανουάριος – Μάρτιος και Μάιος – Ιούλιος.
Οι ενέργειες που έχουμε προβεί για την αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής είναι:
1) Άμεση ειδοποίηση του ΕΛ.Γ.Α. για την αποτίμηση της ηρτημένης σοδειάς και του φυτικού κεφαλαίου
2) Αίτημα στης 8 Αυγούστου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων κο Τσαυτάρη α) για στοχευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα δράσης ανασύστασης του καμένου ελαιώνα και προώθηση των προϊόντων της  ελιάς, β) μελέτη πυροπροστασίας, γ) ενίσχυση χρηματοδότησης και ένταξης όλων των δικαιούχων και συνέχιση του προγράμματος του παραδοσιακού ελαιώνα, δ) οι αποζημιώσεις να δοθούν με τη διαδικασία των προκαταβολών και ε) επιστροφή άμεσα Φ.Π.Α. και ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου
3) Αίτημα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κο Κ. Χατζηδάκη για εξέταση ένταξης του πυρόπληκτου ελαιώνα στα μέτρα ανακούφισης του Κανονισμού 2012/2002 του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (Τ.Α.Ε.Ε.)
4) Υπόμνημα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κας Αικ. Τζιτζικώστα
5) Αίτημα στον Υπουργό περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κο Π. Βασιλείου για ένταξη στον άξονα προτεραιότητας 3
6) Υπόμνημα στον Ευρωβουλευτή κο Σπ. Δανέλλη, αναπληρωτή στην ΕπιτροπήΓεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου για τη δυνατότητα εξεύρεσης ειδικού προγράμματος
7) Αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κο Χ. Θεοχάρη για απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων
8) Αίτημα στον Υπουργό Οικονομικών κο Ι. Στουρνάρα και στον πρόεδρο του  Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς κο Μ. Σάλλα για χαμηλότοκα δάνεια και πάγωμα των ήδη υπαρχόντων δανείων και την απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Α.
9) Αίτημα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για αεροφωτογράφιση του ελαιώνα
 Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Νέο «μαγειρείο» περικοπών κυβέρνησης-τρόικας

Οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα. Φωτογραφία: REUTERS/Yorgos Karahalis
Οι νεοναζί πάνε στη γωνιά, αλλά το «μαγείρεμα» των περικοπών μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας συνεχίζεται με νέο ραντεβού ελέγχου στις 14 Οκτωβρίου. Το πλεόνασμα στο οποίο πόνταρε η κυβέρνηση και το οποίο υπολόγιζε σε 1,5 δισ. ευρώ θα είναι από 80 ως 100 εκατομμύρια ευρώ!
Οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα. Φωτογραφία: REUTERS/Yorgos Karahalis
Το Σάββατο το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του νέου γύρου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα, έχοντας συμφωνήσει ουσιαστικά μόνον στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013.
Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη σημερινή ολιγόωρη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο, τις επόμενες 15- 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους
Τα «ανοικτά μέτωπα» είναι πολλά και ενδεικτικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
* Ο προϋπολογισμός του 2014, με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνει από χθες το βράδυ, ότι «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», και να αναφέρει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Ειδικότερα, πρόκειται για:
-το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα)
-τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία
-τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).
* Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο (μάλιστα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας εκτιμά ότι πλέον θεωρείται χρονικά αδύνατον να συζητηθεί το θέμα της δόσης στο Euro Working Group στις αρχές του Οκτωβρίου). Ειδικότερα:
-συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ (σήμερα επιδόθηκαν νέα στοιχεία στην τρόικα)
-συνεχίζεται η αξιολόγηση για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, με σημείο αιχμής να αποτελούν οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια
-ο Κώδικας των Δικηγόρων μεταφράζεται στα αγγλικά για να εκτιμηθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών
-η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 10- 15 ημέρες.
* Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί
* Η πορεία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά
* Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία (σήμερα ανακοινώθηκε ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ)
* Οι γενικότερες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, θα αποτυπώνεται ουσιαστικά μόνον το κλείσιμο για το 2013 και, ειδικότερα, αναμένεται ύφεση 4% (για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%). Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται, με τις έως τώρα πληροφορίες, να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, εκτός από την αλληλογραφία με την ελληνική πλευρά, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.
 

Κι ένα «μπράβο» στην Κυβέρνηση!

mixaloliakos-mega (1)
Του Θανάση Νικολαΐδη

ΙΣΟΒΙΑ, αλλά δεν τα εννοούσε ο αείμνηστος Κων. Καραμανλής. Ο πρωτεργάτης πέθανε στη φυλακή, ο Δερτιλής (εκτελεστής του 20/χρονου Μυρογιάννη, στο Πολυτεχνείο) πιστός στον…όρκο του, ο κ. Πατακός μελετά Αγία Γραφή «κατ’ οίκον» και οι μόνοι που ΔΕΝ τιμωρήθηκαν κατά τα «έργα» τους ήταν οι βασανιστές. Σπανοί, Χατζηζήσηδες, Θεοφιλογιαννάκοι κ.ά. του στρατού εύοσμα άνθη δεν εξέφρασαν ένα «ήμαρτον» προς τους σακάτηδες (απ’ το ξύλο) και μόνο οι Μάλιοι και Μπαμπαλήδες της (λεγόμενης) Εθνικής Ασφάλειας τιμωρήθηκαν…αυστηρά.
ΠΕΡΑΣΕ η μπόρα, ήρθε ξαστεριά με αγώνες των ολίγων, εκμετάλλευση των πολλών και «αμερικανική φροντίδι», αλλά παρέμειναν «σταγονίδια». Αδιάφορα για τους παλιούς ΕΡΕτζήδες που γίναν’ Νεοδημοκράτες. Διψούσε για δημοκρατία ο λαός, αλλά οι παραπάνω δεν διψούσαν για ψήφους. Τις είχαν δεδομένες, μετά το «μάθημα» απ’ την βραχύβια(;) τυραννίδα. Και μια πέτρα να’ βαζε υποψηφιότητα, θα εκλέγονταν.
ΤΑ χρόνια πέρασαν, τα σταγονίδια συνενώθηκαν, με τη δημοκρατία παραμορφωμένη από χτυπήματα «δημοκρατών» και οι «νοσταλγοί»…νοστάλγησαν. Χωρίς μεγαλόπνοα και μυστικά σχέδια. Άρπαξαν το όπλο, το μαχαίρι, το πιστόλι. Πρακτικές προσαρμοσμένες στους καιρούς και πατώντας στη λαϊκή δυσαρέσκεια. Για τους πολιτικούς και τα «έργα» τους κι ας σημειώσουμε εδώ πως χαίρουν άκρας ελευθερίας οι τελευταίοι πρωθυπουργοί των «Ολυμπιακών», του Βατοπεδίου και του Χρηματιστηρίου.
ΚΑΙ γέμισε ο τόπος…Θεοφιλογιαννάκους. Με το ελεύθερο και χωρίς προφυλάξεις. Χοντροκομμένους κι αμόρφωτους, μάζες ακατέργαστες  με μυαλό νηπίου που φαντασιώνονταν στο…στρατόπεδο-Ελλάδα, αλλά με το πάνω χέρι δικό τους. Κι αν, σήμερα, δεν είναι της…μόδας να κυνηγάς κομουνιστές και να φακελώνεις «συνοδοιπόρους», είναι εξόχως ηρωικό να δέρνεις (τους μισούς) μετανάστες. Τους άλλους μισούς τους σκοτώνεις, αν δεν τους έχεις για εκμετάλλευση, συνεργασία και…ποσοστά.
«ΜΙΛΟΥΣΑΝ» με μαχαίρια και πιστόλια. Η δημοκρατία τους συμπεριφέρεται αυστηρά, αλλά δίκαια. Δεν μέτρησε η παλικαριά τους, δεν πήγαν μακριά τα βήματά τους. Αμάθητοι να βαδίζουν σε κοινοβούλια, στραβοπάτησαν. Κι ήταν τα πρώτα δείγματα ύφους, είδους και «ιδεολογίας». Με τη απειλή και τη βρισιά και νόμισαν πως κόσμος τους λάτρεψε από απέχθεια στους πολιτικούς, αλλά το μαχαίρι στην καρδιά ενός αθώου είναι απεχθέστερο.

Από το υπουργείο Πολιτισμού για τον ελαιώνα : Ευθύνες σε Τοπικούς Φορείς και στο Δήμο Δελφών

φωτια φωκιδα 1

Από το υπουργείο Πολιτισμού για τον ελαιώνα
Ευθύνες σε Τοπικούς Φορείς και στο Δήμο
-«Εκκρεμεί από πλευράς τους η σύνταξη ενός σχεδίου διαχείρισης του τμήματος του παραδοσιακού ελαιώνα που εμπίπτει εντός της Α Ζώνης απολύτου προστασίας», τονίζει ο υφυπουργός Ιωάννης Ανδριανός απαντώντας στον κ. Αποστόλου.
 
-«Η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει με το αρ. πρωτ. Φ.11/13/3964/4.12.2012 έγγραφο της από τον Δήμο Δελφών τη συνεργασία για τη σύνταξη ου σχεδίου – πλαισίου», επισημαίνεται.
Για την ανυπαρξία σχεδίου διαχείρισης επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στους τοπικούς φορείς ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου, για τον ελαιώνα της Άμφισσας, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε οι τοπικοί φορείς να έχουν εκπονήσει σχέδιο – πλαίσιο, σε συνεργασία με κεντρικές υπηρεσίες για τη διαχείριση του τμήματος του ελαιώνα που βρίσκεται εντός Α Ζώνης του Δελφικού Τοπίου.
Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:
 
Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 577/8.8.2013 Ερώτηση
 
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 577/8.8.2013 Ερώτησης του Βουλευτού κ. Ευάγγελου Αποστόλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η προστασία του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και του Δελφικού Τοπίου, όπως καθιερώθηκε να καλείται η ευρύτερη περιβάλλουσα περιοχή, υπήρξε ανέκαθεν προτεραιότητα για τις υπηρεσίες αρχαιοτήτων. Κατά το 1972 θεσπίστηκε για πρώτη φορά καθεστώς προστασίας για τους Δελφούς με την κήρυξή τους ως αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου και τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κηρύχθηκε επίσης μια περιοχή περιορισμένης έκτασης περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου (Υ.Α. 1385/22.4.2972, ΦΕΚ 384/Β’/1.6.1972, «Περί κηρύξεως των Δελφών ως αρχαιολογικού χώρου»). Ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα ο χαρακτηρισμός του Δήμου Δελφών ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου (ΥΑ Α/Φ31/103620745/15.5.1975,ΦΕΚ 589/Β/6.6.1975). Η ευρύτερη περιοχή των Δελφών ορίστηκε ως προστατευτέα το 1981 με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας (ΦΕΚ 551/Β/15.9.1981), χρονικό σημείο από το οποίο τέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών την εισήγηση και λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για τη διαφύλαξη του φυσικού τοπίου και τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής. Σε εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης καθορίστηκαν το 1985 με το από 23.7.1985 Π.Δ. (ΦΕΚ 417/Δ/1985) Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα, υπήρξε πρόβλεψη για τον καθορισμό πέντε περιοχών (με τους αρ. 1,2,3,4, 4Α) για καθεμία από τις οποίες ορίζονταν ειδικές χρήσεις γης, κατώτατο όριο κατάτμησης και περιορισμοί δόμησης. Το συγκεκριμένο Π.Δ. ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1068/1991) λόγω πλημμελούς τήρησης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας.
 
Το νομοθετικό κενό καλύφθηκε με τη θέσπιση των ισχυουσών ζωνών προστασίας (ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ10/13624/725/27.3.1991 Υ.Α., ΦΕΚ259/Β/1991 κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 1892/1990, αρ. 91, ΦΕΚ101/Α/31.7/1990 «Περί ρυθμίσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού»). Στη συγκεκριμένη Υ.Α. υπήρξε πρόβλεψη για τα υφιστάμενα κτίρια εντός Ζώνης Α’, ενώ αναφορικά με τη Ζώνη Β’ παρέπεμπε ως προς τα όρια στο καταργημένο Π.Δ. του 1985 και ως προς τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης σε Υ.Α. που επρόκειτο να εκδοθεί από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού & Περιβάλλοντος. Η αναμενόμενη Υ.Α. δεν εκδόθηκε και αντί αυτής εκδόθηκε η Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ10/25153/1266/4.6.1991 «Καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης στη ζώνη προστασίας Β του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και ευρύτερου Δελφικού Τοπίου». Με τη συγκεκριμένη καθορίστηκαν 8 περιοχές (με τους αρ. 1Β, 1Γ, 2Γ, 3, 3Α, 3Γ, 4, 4Β) για καθεμία από τις οποίες, όπως και στο Π.Δ. 417/1985, ορίστηκαν χρήσεις γης και περιορισμοί δόμησης. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι όροι και περιορισμοί δεν απέκτησαν ισχύ νόμου, καθώς δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία με την από κοινού από τους Υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος έκδοση Κ.Υ.Α. ή Π.Δ.. Από το 1987 ο χώρος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το 2007 με την με αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/16921/835/27.3.2007 Υ.Α., ΦΕΚ 141/τ.Α.Α.Π.Θ./19.4.2007) οριοθετήθηκε βάσει συντεταγμένων ο αρχαιολογικός χώρος Δελφών και το ευρύτερο Δελφικό Τοπίο.
 
Πρόσφατα εκδόθηκαν δύο Υ.Α. (ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/39267/1932/25.4.2012, ΦΕΚ 133/ΑΑΠ/27.4.2012) «Αναδιατύπωση της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/16921/835/27.3.2007 υπουργικής απόφασης «Αναορθιοθέτηση κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Δελφών και ευρύτερου Δελφικού Τοπίου», ΦΕΚ 141/ΑΑΠ/19.4.2007» και ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/35829/1801/2.5.2012, ΦΕΚ ΑΑΠ/147/2.5.2012 «Έγκριση ανακαθορισμού των ορίων των Ζωνών Α’ και Β’ Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και τους ευρύτερου Δελφικού Τοπίου»). Με τις συγκεκριμένες Αποφάσεις αντιμετωπίζονται οριστικά οι ασάφειες στην οριοθέτηση των Ζωνών προστασίας, ενώ επίσης δηλώνονται με σαφήνεια οι περιορισμοί που διέπουν την Ζώνη Α’.
 
Για τη διαχείριση του ελαιώνα Άμφισσας εκκρεμεί η σύνταξη από τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενός σχεδίου – πλαισίου διαχείρισης του τμήματος του παραδοσιακού ελαιώνα που εμπίπτει εντός της Ζώνης Α’ απολύτου προστασίας, όπως ρητώς ορίζεται στη διάταξη του άρθρου 10 της Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/35829/1801/2.5.2012, ΦΕΚ ΑΑΠ/147/2.5.2012. Στη συγκεκριμένη διάταξη ορίζεται ότι θα πρέπει να προβλεφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών της ελαιοκαλλιέργειας όπως για τη φύλαξη εργαλείων και λοιπού εξοπλισμού αγροτικών εργασιών και για την προσωρινή αποθήκευση της ελαιοπαραγωγής, αποκλειόμενης οιασδήποτε δόμησης. Επίσης, να προβλεφθεί σύστημα διάθεσης των υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου και την παραγωγή ελαιολάδου, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το πολιτιστικό τοπίο των Δελφών από την ελεύθερη απορροή των υγρών αποβλήτων σε ρέματα – χειμάρρους ή από τη συγκέντρωση τους σε λιμνοδεξαμενές εξάτμισης. Η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει με το αρ. πρωτ. Φ.11/13/3964/4.12.2012 έγγραφο της από τον Δήμο Δελφών τη συνεργασία για τη σύνταξη ου σχεδίου – πλαισίου.
 
Επιπροσθέτως όσον αφορά στον περιφραγμένο Χώρο των Δελφών έχει εγκατασταθεί και ήδη τεθεί σε λειτουργία το αναβαθμισμένο σύστημα πυρόσβεσης με πιστώσεις του ΕΣΠΑ, ενώ επίκειται εντός των προσεχών μηνών η εφαρμογή της φυτοτεχνικής μελέτης για την αποφυγή πυρκαγιάς που δύναται να προκληθεί από μη πυράντοχα φυτά.
Ο Υφυπουργός
Ιωάννης Ανδριανός