Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η Φωκίδα σε εγκατάλειψη…



ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η Φωκίδα σε εγκατάλειψη
(μια πρώτη προσέγγιση)  28-2-2013

Ο νομός μας αποτελεί έναν από τους φτωχότερους νομούς της χώρας και από τους πιο πλούσιους σε φυσικούς πόρους.  Πώς αξιοποιούνται οι πλούσιοι φυσικοί μας πόροι; Ποιοι είναι αρμόδιοι να υλοποιήσουν ένα σχέδιο αξιοποίησης αυτών των πόρων; Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα; Πώς θα ζήσουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι στον νομό, όταν  η κρίση, η ανεργία, βαθαίνουν; Ποιοι ευθύνονται  τελικά; Απλή η απάντηση:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΣΑΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΏΝ ΠΟΡΩΝ!!

Οι … «πράσινοι και μπλε» κόκκοι του Δικομματισμού και των Μνημονίων!! Οι ίδιοι που για άλλη μια φορά «καταπίνοντας την κάμηλο» ετοιμάζονται στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης, να επιβεβαιώσουν με τα σχέδια και τα προγράμματα τους, την αιώνια δουλικότητα τους στα εκάστοτε αφεντικά τους.
Στην πραγματικότητα Δεν έχει συνταχθεί κανένα σχέδιο αξιοποίησης των πόρων  γιατί:
(α) ο Νομός είναι παραδομένος στην Εταιρεία και την εξόρυξη, με όρους Μεξικού.
(β) αυτοί που είναι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συνδέονται –έμμεσα ή άμεσα- με την Εταιρεία και τα συμφέροντά της
(γ) έχει στηθεί ένας μηχανισμός, πολιτικός και μη, ο οποίος εξυπηρετεί όλους τους στόχους της ηγετικής ομάδας του δικομματισμού και των μνημονίων: πολιτικές καριέρες, διορισμοί, εξυπηρετήσεις, κυκλοφορία χρήματος, επιχορηγήσεις-επιδοτήσεις-προγράμματα-σκόρπια λεφτά σε αναποτελεσματικές «επενδύσεις».

Και ο τουρισμός; Πού πήγε ο τουρισμός;…
Από τους πόρους που είναι αναγκαίοι για τον προσανατολισμό μιας περιοχής στον τουρισμό, ενδιαφέρουν εκείνοι που σχετίζονται με τη φύση και τα δημιουργήματα των ανθρώπων (τουριστικοί πόροι). Αποτελούν τους «ελκυστικούς παράγοντες» ενός προορισμού, είναι διαθέσιμοι για αξιοποίηση και παραγωγή προστιθέμενης αξίας η οποία, ως αποτέλεσμα της τουριστικής παραγωγικής διαδικασίας, διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο είτε άμεσα (π.χ. εισοδήματα, θέσεις εργασίας) είτε έμμεσα (πολλαπλασιαστικές επιδράσεις-οφέλη στην οικονομία και κοινωνία γενικότερα).
Στον νομό μας, οι φυσικοί πόροι των ορεινών περιοχών έχουν «παραδοθεί & άμεσα & έμμεσα» στην εξόρυξη. Ο τουρισμός έχει περιοριστεί σε ορισμένους θύλακες στην παραλιακή ζώνη, την ενδοχώρα και βέβαια τους Δελφούς. Η εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου (Leader, ΟΠΑΧ, κλπ.) - εναλλακτικός τουρισμός- οργανώθηκε και προωθήθηκε με τρόπο ευκαιριακό & ασυντόνιστο, με αποτέλεσμα σήμερα οι μονάδες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ακόμη και στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού. Η δραματική αύξηση των εξόδων σε κίνηση-καύσιμα μαζί με την πτώση εισοδημάτων επιφέρουν νέα προβλήματα…. 

Τα Ειδικά χαρακτηριστικά του τουρισμού στην Φωκίδα
 Στην περιοχή μας, κυριαρχεί ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Δελφών, τα οποία δέχονται περίπου 205.000 και 140.000 επισκέπτες αντίστοιχα ανά έτος (ΕΛΛ. ΣΤΑΤ., 2011). Αξιόλογοι προορισμοί αποτελούν επίσης ορισμένες περιοχές της παράκτιας ζώνης (Ιτέα, Γαλαξίδι, Ερατεινή, παραλίες στο Δ. τμήμα του νομού), καθώς και ορεινές περιοχές, γύρω από το Χιονοδρομικό κέντρο. Στο Νομό έχουν αναγνωριστεί, τέσσερις παραδοσιακοί οικισμοί (Γαλαξίδι, Ζόριανος, Κουπάκι, Κροκύλειο) καθώς και σημαντικός αριθμός παραδοσιακών & διατηρητέων κτιρίων-τα περισσότερα στο Γαλαξίδι.
Διαθέτουμε κάθε είδους καταλύματα και 86 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 2.156 δωματίων και 4.008 κλινών. Κυριαρχεί ό αλλοδαπός τουρισμός (σχεδόν 70%), με σύνολο καταγραμμένων αφίξεων πάνω από 200.000, από τις οποίες η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά τους Δελφούς. Σε αυτούς, να προστεθεί και ένας μεγάλος αριθμός ημερήσιων εκδρομέων. Από άποψη  ενδιαφέροντος, ακολουθούν τους Δελφούς η Ιτέα και το Γαλαξίδι.
Η Τουριστική αξιοποίηση των φυσικών πόρων των ορεινών περιοχών είναι μικρή. Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει την εφαρμογή του σε ορισμένες  ορεινές και αγροτικές περιοχές όπου και εντοπίζεται ένα εξαιρετικό σύνολο φυσικών πόρων οι οποίοι προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση (Παρνασσός, Γκιώνα, Βαρδούσια, Οίτη). Από τους πλέον αξιόλογους φυσικούς πόρους της περιοχής, οι οποίοι προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση, αποτελούν το φαράγγι της Ρεκκά, η Ορθοπλαγιά της Συκιάς, τα σπήλαια, η λίμνη του Μόρνου, ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, το ευρύτερο-δασικό ορεινό τοπίο ειδικά στην περιοχή καταφυγίων Βαρδουσίων.  Σ’ αυτό το σημείο  ας μας επιτραπούν μερικές  ερωτήσεις…

Το ερώτημα των μεταλλείων και η χρήση των πόρων
Η εξόρυξη απειλεί όχι μόνον το περιβάλλον, με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά και τοπικές κοινωνίες . Χωριά κινδυνεύουν από κατολισθήσεις (Οινοχώρι, Καστέλια, κ. ά.) ενώ για άλλα τίθεται θέμα εγκατάλειψης (Κουμαρίτσι Φθιώτιδας, Οίτη). Επιπλέον, οι εξορύξεις επηρεάζουν την ποιότητα των υπόγειων υδάτων τα οποία, στην περιοχή της Φωκίδας, καταλήγουν στον Μόρνο από τον οποίο υδρεύεται το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Με δεδομένη την τάση επέκτασης της εξόρυξης και σε άλλα σημεία του νομού, δημιουργείται ένα βασικό ερώτημα : Ποιος ο προσανατολισμός και το περιεχόμενο της αναπτυξιακής προσπάθειας των τοπικών κοινωνιών;
Στην απάντηση, σημαντική παράμετρος αποτελεί η χρήση της γης και των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι παραδοσιακές δραστηριότητες της πρωτογενούς παραγωγής (κτηνοτροφία και γεωργία ) υποχωρούν, οι μόνιμοι κάτοικοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο τουρισμός, ο οποίος αρχικά παρουσίασε μία δυναμική και έδινε την εντύπωση ότι μπορεί να αναζωογονήσει την ύπαιθρο, καθηλώθηκε, τόσο για λόγους «οργανικούς» (ελλιπής σχεδιασμός, αναιμική προώθηση, ελλιπείς υποδομές κλπ.), όσο –και-λόγω της υπάρχουσας μεταλλευτικής δραστηριότητας. Aς αναφερθεί η απαράδεχτη κατάσταση της συγκοινωνίας , ειδικά η μη σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το γεγονός ότι στην περιοχή αναπτύσσονται δραστηριότητες οι οποίες δεν είναι συμβατές μεταξύ τους, αλλά, αντίθετα, έντονα ανταγωνιστικές (αφού χρησιμοποιούν τον ίδιο φυσικό πόρο με διαφορετικό τρόπο, και σκοπό), προκαλεί αποτελέσματα τα οποία θα ευνοούν, όπως είναι φυσικό, την πλευρά εκείνη η οποία παρουσιάζεται (οικονομικά και πολιτικά) ισχυρότερη. Έτσι, τόσο ο τουρισμός όσο και η κτηνοτροφία, δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στην εξόρυξη, και σταδιακά (με τη συμβολή και της οικονομικής κρίσης) περιορίζονται, ενώ αντίθετα η εξόρυξη εξακολουθεί να διατηρεί τον δυναμικό της χαρακτήρα.

Το ερώτημα της τουριστικής ανάπτυξης
Οι Δελφοί αποτελούν τον κεντρικό πόλο έλξης στη Φωκίδα με τουρισμό όλο το χρόνο (πολιτιστικό, μορφωτικό, εκπαιδευτικό τουρισμό).
Πού πάνε οι 200.000 τουρίστες των Δελφών; Γιατί δεν υπάρχει καμία «εισροή» αυτής της τεράστιας αγοραστικής δύναμης στην υπόλοιπη Φωκίδα; Γιατί ο τουρισμός δεν αποκτά «βάθος» και διάρκεια? Ο περίφημος ελαιώνας με σφραγίδα της Ουνέσκο πως αξιοποιείται?
Πόσα λεφτά δαπανήθηκαν για τις αμέτρητες «τουριστικές διαφημιστικές καμπάνιες» της Νομαρχίας και του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια; Ποια τα αποτελέσματά τους;
Έπιασε τόπο αυτή η τεράστια οικονομική δαπάνη ή ήταν στη λογική «απορρόφηση κονδυλίων και να περνάμε εμείς καλά»; Ποιος θα κάνει απολογισμό να ενημερώσει και τους πολίτες γιατί με τόσες δαπάνες, καμπάνιες, διαφημίσεις, δημόσιες σχέσεις, ταξιδάκια και δωράκια, ο τουρισμός  μένει μόνιμα «καρφωμένος» στους Δελφούς; Γιατί ο τουρισμός τόσων χιλιάδων πολιτών στάθηκε αδύναμος να βοηθήσει να συνδράμει να προωθήσει και να αναπτύξει έναν δυναμικό πρωτογενή τομέα ο οποίος είχε(έχει) στα ράφια του την καλλίτερη παγκόσμια βρώσιμη ελιά και από τα καλλίτερα κτηνοτροφικά προϊόντα? Πως δεν δέθηκε ο τουρισμός με την επέκταση και την ανάδειξη αυτών των προϊόντων? Μπορεί άραγε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη χωρίς σύνδεσή της με τα απόλυτα πλεονεκτήματα της παραγωγής και τα συγκριτικά  που θα προκύψουν από τον κλάδο της μεταποίησης? Μόνο και μόνο ο αριθμός των τουριστών στους Δελφούς, σε άλλες περιοχές θα ήταν αρκετός να απογειώσει το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής! Εδώ στους Δελφούς  μπαίνουν λουκέτα… 

Γιατί μας παίρνουν την «προστιθέμενη αξία» άλλες περιοχές;
Είναι παντελώς ασυμβίβαστος ο τουρισμός με την μεταλλεία;
Οι φυσικοί πόροι του Νομού έχουν χρησιμοποιηθεί για ποικίλους λόγους και με διαφόρους τρόπους.
 Τα νερά του νομού μεταφέρονται στην Αττική και αν και αποτελούν φυσικό πλούτο του νομού, δεν αποφέρουν σε αυτόν κανένα αξιόλογο έσοδο. Το ίδιο ισχύει και με την λειτουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής που είναι η εξόρυξη. Ο πλούτος του υπεδάφους μεταφέρεται & αυτός εκτός  νομού, αποδίδοντας σε αυτόν τα ελάχιστα οφέλη, ξεκοιλιασμένα βουνά και σκύρα
 Γιατί οι περιβαλλοντικές μελέτες – αυτές που οι διαχειριστές εξουσίας ψηφίζουν δεν εφαρμόζονται; Γιατί μόνιμη επωδός αυτών των κυρίων είναι «εσείς θέλετε να διώξετε τα μεταλλεία» όταν τους θυμίζουμε τα αυτονόητα;  Και μια απορία: Στοιχίζει λιγότερο στην εταιρία το «μπούκωμα», από την εφαρμογή αυτών των ελάχιστων των ΜΠΕ, που η ίδια και οι κολλητοί της αποφασίζουν; Οι αποκαταστάσεις για τις οποίες αγωνιζόμαστε δεν θα επιστρέψουν ένα ακόμη ανταποδοτικό όφελος στην περιοχή? Δεν το αξιζουμε ώστε τουλάχιστον Δήμοι & Περιφέρεια να ενδιαφερθούν?
Φυσικά δεν ανοίγουμε θέμα ιδιωτικού - δημόσιου. Το δημόσιο αυτό, υπάρχει για να εξυπηρετεί το ιδιωτικό. Ενώ θα έπρεπε να ασκεί αποφασιστικά έλεγχο και ρύθμιση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας παράλληλα με την άμεση εμπλοκή του, στη βάση της μέγιστης κοινωνικής ανταποδοτικότητας …
Με βάση τα παραπάνω, οι αναπτυξιακές εξελίξεις στο νομό δεν συμβαδίζουν με το μέγεθος, την ποικιλία και την ειδική σημασία των φυσικών πόρων που κατέχει. Βέβαια ο φυσικός πλούτος αξιοποιείται από οικονομικά ισχυρότερους νομούς. Έτσι μας μένει μόνον η κτηνοτροφία και ένας ουσιαστικά μη αποδοτικός τουρισμός.

 Και πώς θα ζήσει ο κόσμος μόνο με αυτά;
Από τις οικονομικές δραστηριότητες του δευτερογενή και τριτογενή τομέα στην περιοχή, ο  τουρισμός είναι ο μόνος που αξιοποιεί φυσικούς πόρους του νομού, με την μικρότερη επιβάρυνση και το μεγαλύτερο όφελος.
Στην πλειοψηφία τους οι τουριστικές μονάδες και οι συμπληρωματικές δραστηριότητες αποτελούν ιδιοκτησία ντόπιων, ενώ χρησιμοποιούν παράλληλα ντόπιο εργατικό δυναμικό, αλλά και μέρος των τροφίμων που εδώ παράγονται. Η σημαντική συμβολή του τουρισμού στην τοπική οικονομία δεν έχει αναγνωρισθεί , ούτε έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα, ούτε υπάρχει διάθεση από τους εκλεγμένους, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες του τουρισμού να μην μπορούν να ξεδιπλωθούν.

Η σημερινή διπλή «διχοτόμηση» του νομού, με τους Δελφούς, την παραλιακή ζώνη και ορισμένους θύλακες στο εσωτερικό του (Παρνασσός) να βασίζονται στον τουρισμό για την επιβίωσή τους, ένα μεγάλο τμήμα του Νομού να κυριαρχείται από την εξόρυξη, που θα επεκταθεί όπου υπάρχουν κοιτάσματα βωξίτη, την πρωτογενή παραγωγή να καρκινοβατεί και τη μεταποίηση άστα να πάνε… ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ  οι τοπικές κοινωνίες να ενεργοποιηθούν και να αποφασίσουν ΤΩΡΑ τη μελλοντική τους πορεία, τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής τους.


ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….          

Βρυξέλλες και ΔΝΤ μιλούν ανοιχτά για απολύσεις στο Δημόσιο εντός του 2013! – Αξιωματούχος ΔΝΤ: “ Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέτρα για να μείνει ανέπαφο το δημόσιο.” - ΒΙΝΤΕΟ


- Αξιωματούχος: Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέτρα για να μείνει ανέπαφο το δημόσιο
 - Το Μαξίμου αμέσως μετά τη διαρροή έσπευσε να διαψεύσει το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο
 - Στο μικροσκόπιο του Eurogroup της 4ης Μαρτίου θα βρεθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
 - Το ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικότητα στους φόρους
 - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Για άλλη μία φορά ο έλληνας πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με το παιχνίδι διαρροών μεταξύ Βρυξελλών, Ουάσινγκτον και κυβέρνησης με μοναδικό σκοπό το "σερβίρισμα" νεών μέτρων με τον πιο ήπιο τρόπο.
Αυτή τη φορά το παιχνίδι ξεκίνησε ευρωπαίος αξιωματούχος του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο οποίος δήλωσε πως απαιτείται μεταρρύθμιση του δημοσίου και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που αποτελεί σαφή παραδοχή πως οι Βρυξέλλες ζητούν απολύσεις από το δημόσιο μέσα στο 2013.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο κατά των όσων ορίζει το Μνημόνιο, αλλά και μια εντελώς ανεύθυνη πράξη. Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο», είπε.
Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

Βέβαια μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του ευρωπαίου αξιωματούχου σήμανε συναγερμός στο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αυτή ακριβώς η δήλωση αφήνει όλα τα παράθυρα ανοιχτά για απολύσεις στο δημόσιο και μάλιστα εντός του 2013.

Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητήσει αριθμούς για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το "τελικό αποτέλεσμα" θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ


ΠΗΓΗ: www.newsit.gr




Κόρη πρώην υφυπουργού που ΠΑΣΟΚ: “Εθνική βλαχιά τα Ελγίνεια”


Φωτογραφία για Ποια είναι η κόρη του υφυπουργού που είπε τα Ελγίνεια «ένα μάτσο αρχαίες πέτρες»
«δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο να κάνουν στο Λονδίνο με τους μαθητές τους από το να διαφημίσουν την εθνική μας βλαχιά».

Ως « εθνική βλαχιά» χαρακτηρίζει η Ηλέκτρα Κοτσώνη, κόρη του πρώην υφυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Θεόδωρου Κοτσώνη την ενέργεια των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου να σηκώσουν ελληνικές σημαίες μέσα στο Βρετανικό μουσείο στη πρόσφατη επίσκεψη τους στο Λονδίνο στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής. 

Η νεαρή δημοσιογράφος που ζει στο Λονδίνο με άρθρο της στη Lifo εκφράζει τους… προβληματισμούς της για το συγκεκριμένο περιστατικό. «Μεγαλύτερη βλακεία από το να ανοίξουν τη σημαία μπροστά στα μάρμαρα δεν βρήκαν να σκεφτούν;» διερωτάται η κυρία Κοτσώνη σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη free press εφημερίδα. Παραθέτει μάλιστα και την δική της εμπειρία από την επίσκεψη της στο Βρετανικό μουσείο όταν ήταν μαθήτρια της δευτέρας λυκείου.

«Δεν ήταν και η καλύτερή μου – πολύ πιο ωραία πέρασα το βράδυ που είδαμε τον Tobey Maguire να μπαίνει σε ένα σινεμά στη Leicester Square για την πρεμιέρα του Seabiscuit», γράφει η δημοσιογράφος.

Πανικός στην Αυτοδιοίκηση μετά την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου - Δεκάδες διαχειριστικοί έλεγχοι σε Δήμους και Περιφέρειες


Φωτό EurokinissiΦωτό Eurokinissi

Από το μεσημέρι της Τετάρτης κάτι σημαντικό έχει αλλάξει στη δημόσια ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Η καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης 18 εκατομμυρίων ευρώ έχει προκαλέσει ισχυρό σοκ καθώς είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που δημόσιος παράγοντας που διαδραμάτισε ως βουλευτής και ως δήμαρχος σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας οδηγείται στη φυλακή με τόσο βαριά ποινή.

Μετά την χθεσινή καταδίκη, που ας σημειωθεί ότι είναι για τα 18 από 51 εκατομμύρια της μαύρης τρύπας που βρέθηκε στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, πανικός έχει πέσει στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες καθώς σε πάρα πολλούς Δήμους και Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη διαχειριστικοί έλεγχοι, όπως αναφέρει το "Βήμα".

Πολλοί φοβούνται ότι τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα δουν το φως της δημοσιότητας μεγάλα σκάνδαλα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς όλοι συζητούσαν για τη μεγάλη διαφθορά που υπήρχε στο χώρο αυτόν αλλά κανένας δεν προχωρούσε περισσότερο.
Τώρα όμως που φάνηκε ότι στη σημερινή πραγματικότητα της κρίσης που ανέτρεψε όλες της λογικές της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών της μεταπολιτευτικής περιόδου, κανένας από τους διαχειριστές δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Είναι πλέον φανερό ότι το πανηγύρι τελείωσε. Οι πολίτες που έχουν υποστεί τη μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους που έχει φέρει πολλούς στα όρια της φτώχειας απαιτεί παραδειγματική τιμωρία για όλους όσους έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Μετά την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου, έρχεται και η ώρα να πάρει την άγουσα προς τα δικαστήρια και η άλλη μεγάλη υπόθεση που έχει συνταράξει την βόρεια Ελλάδα. Η υπόθεση Ψωμιάδη. Και έπονται και άλλες, όπως η εκδίκαση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου που αναμένεται να αρχίσει σύντομα. Και εκεί τα 18 εκατομμύρια του Παπαγεωργόπουλου είναι ψίχουλα.

Είναι φανερό ότι η χθεσινή ημέρα αποτελεί σταθμό στα δημόσια πράγματα της χώρας. Αν συνδυαστεί μάλιστα και με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας που συζητείται σε όλα τα κόμματα για να προταθεί στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος φαίνεται ότι η ασυλία των τρωκτικών έχει πλέον τελειώσει.

ΠΗΓΗ: www.thebest.gr/

Guardian: ''Πανικός στην Ελλάδα από τις ελλείψεις φαρμάκων''


Η βρετανική εφημερίδα περιγράφει τι περνούν οι Έλληνες ασθενείς εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στα φάρμακα. Η απόσυρση φαρμάκων σε περίπτωση μη αποπληρωμής των χρεών από το κράτος.

Υπό τον τίτλο ''Πανικός στην Ελλάδα εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων από φάρμακα'' βρετανική Guardian αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των φαρμακευτικών ελλείψεων με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς στερούνται τις θεραπείες τους.

Το ελληνικό κράτος οφείλει πολλά χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά, αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει: "Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες που τις κατηγορεί για ανάσχεση των προμηθειών προς τη χώρα μας εξαιτίας των χαμηλών τιμών.
Περισσότερα από 200 φαρμακευτικά προϊόντα επηρεάζονται άμεσα από αυτή την κατάσταση συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για αρθρίτιδα, ηπατίτιδα c και υπέρταση, αντιβιοτικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη και άλλα".

Στο κείμενο τονίζεται ότι ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός σταμάτησε την παροχή αίματος προς την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας δεν έχει πληρώσει όταν έπρεπε τις οφειλές της.
Στην Αθήνα μάλιστα περιγράφονται χαοτικές καταστάσεις με τους ασθενείς να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προσπαθώντας να βρουν το φάρμακό τους, ενώ την ίδια ώρα τα νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου.

Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις. ''Η προμήθεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά έχει μειωθεί κατά 90%'', δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, ενώ συνέχισε λέγοντας πως ''οι εταιρείες προμηθεύουν με αργό και βασανιστικό τρόπο την αγορά για να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.
Οι πελάτες ανησυχούν πως αύριο ίσως δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, αφού πλέον τα φάρμακά τους είναι δυσεύρετα''.

ΠΗΓΗ: www.news.gr

Η μέρα που η Ελλάδα διέγραψε το χρέος της Γερμανίας


Η μέρα που η Ελλάδα διέγραψε το χρέος της Γερμανίας
Το χρέος της χώρας είναι μεγάλο. Η εμπιστοσύνη των δανειστών έχει κλονιστεί. Ο λόγος όχι για την Ελλάδα, αλλά για τη… Γερμανία. Πριν από 60 χρόνια υπογράφηκε στο Λονδίνο η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους.

Καλά διαβάσατε. Σαν σήμερα, η Ελλάδα (και μαζί της, άλλα 69 κράτη) “ξελάσπωνε” τη Γερμανία...

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου του 1953 η γερμανική μεταπολεμική οικονομία έθετε τα θεμέλια του μετέπειτα “οικονομικού θαύματος”, πιστεύει η Γερμανίδα ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ – Γιασίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης:

“Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα”.

Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα χρέους Γιούργκεν Κάιζερ, μέλος του συνδέσμου erlassjahr.de για τη μείωση του χρέους των υπό ανάπτυξη χωρών, δηλώνει στην DW ότι για χρόνια οι Γερμανοί απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπερχρεωμένη, όπως σήμερα η Ελλάδα ή κάποιες υπό ανάπτυξη χώρες:
“Μαθαίναμε τότε ότι το οικονομικό θαύμα οφειλόταν στην εργατικότητα του λαού μας και στους Αμερικανούς, οι οποίοι μας βοήθησαν με χρήματα και για αυτό εμείς τους στηρίζουμε όπου μπορούμε. Αυτά γνώριζα για τη περίοδο αυτή. Δυστυχώς ένα κομμάτι της ιστορίας μας αγνοήθηκε επιμελώς”.

H Γερμανία δεν ήθελε λιτότητα και αποπληρωμή
Περίπου 70 χώρες είχαν απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας τόσο από την προπολεμική, όσο και από την μεταπολεμική περίοδο. Το συνολικό χρέος της Γερμανίας ανέρχονταν γύρω στα 30 δισ. μάρκα. Ας σημειωθεί ότι το γερμανικό χρέος το 1953 αντιστοιχούσε μόλις στο 23% του ΑΕΠ.
Ακόμα και για τις υπό ανάπτυξη χώρες ισχύει σήμερα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μόνο όταν το χρέος τους ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ. Σήμερα το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 160% και μόνο οι πολύ αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι θα μειωθεί στο 120%.

Για την Γερμανία του 1953 όμως η λιτότητα και η επιστροφή των δανείων δεν αποτελούσε επιλογή. Το αντίθετο! Η γερμανική οικονομία χρειαζόταν “φρέσκο” χρήμα για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι πιστώτριες χώρες συμφώνησαν στη διαγραφή σχεδόν του 50% του χρέους, ενώ για το υπόλοιπο προέβλεψαν τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.

Η Ελλάδα συμφώνησε στη διαγραφή του γερμανικού χρέους
Παράλληλα η συμφωνία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Γερμανία εξαγωγική δύναμη. Διότι η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί το χρέος της, μόνο αν κέρδιζε χρήματα από τις εξαγωγές. “Οι δανειστές της είχαν λοιπόν συμφέρον να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα”, λέει ο Γιούργκεν Κάιζερ.

Κατά την άποψή του, μια παρόμοια ρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει και την Ελλάδα, η οποία όπως υπενθυμίζει ο Γερμανός ειδικός, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης δαπανούσε δισεκατομμύρια για γερμανικά τανκς.

“Αν εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα τότε οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μόνο αν επιτρέψουν ένα πλεόνασμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο. Και οι Έλληνες θα εξάγουν προϊόντα και θα φιλοξενούν στα ξενοδοχεία τους Γερμανούς τουρίστες μέχρι που να ξεπληρώσουν αυτά τα καταραμένα τεθωρακισμένα”.

Η ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ-Γιασίνσκι τονίζει ότι δεν είναι εύκολη η σύγκριση της μεταπολεμικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, οι Γερμανοί, λέει, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ότι κάποτε και η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειάζονταν βοήθεια. Πόσο μάλλον που τότε στο Λονδίνο η Ελλάδα ανήκε στους δανειστές και αποδέχθηκε και εκείνη τη διαγραφή του χρέους της τότε Δυτικής Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Επιμένει η Δαμανάκη: “Ανοιχτό το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού”.


Τη θέση της Κομισιόν ότι η μείωση του κατώτατου μισθού παραμένει ανοιχτό ζήτημα, επαναλαμβάνει η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.


Τη δήλωσή της ότι για την Κομισιόν είναι ανοιχτό το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, επανέλαβε η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στον Βήμα FM 99,5.

"Δεν είπα τίποτα παράλογο, τίποτα καινούργιο" δήλωσε, σημειώνοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο των ενεργειών της για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ! Το μεγάλο κόλπο των κατασχέσεων από Γερμανικές τράπεζες.


Στήνεται το μεγάλο κόλπο των κατασχέσεων από Γερμανικές τράπεζες
-Το Βερολίνο συναινεί στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων έχοντας Plan B.-Γερμανικές τράπεζες και funds θα αγοράσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια των Ελλήνων.

Η ρύθμιση για τα ''κόκκινα δάνεια'' υποκρύπτει μία τεράστια παγίδα, ένα “colpo grosso” που έχει στηθεί στο παρασκήνιο με την καθοδήγηση του Βερολίνου και της τρόικας και την ανοχή της κυβέρνησης ή την αδυναμία της να παρέμβει.
Οι Γερμανοί και η τρόικα θα συναινέσουν στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την εξαγορά αυτών των δανείων από Γερμανικές Τράπεζες και ξένα funds.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την παρέλευση 3 χρόνων οι Έλληνες δανειολήπτες δεν θα έχουν να κάνουν με την ελληνική τράπεζα που τους χορήγησε το δάνεια αλλά με μία άλλη τράπεζα γερμανικών ή ολλανδικών συμφερόντων που θα έχει εξαγοράσει το δάνειο.
Οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι την επόμενη τριετία τα ''κόκκινα'' δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Θα αγοράσουν φθηνά τώρα αυτά τα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακινήτων και επιχειρήσεων.

Τα ακίνητα θα πωληθούν ή θα διατεθούν με τη διαδικασία της χρονομίσθωσης σε Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους και ιδιώτες ενώ ανάλογη κίνηση θα γίνει και με τις επιχειρήσεις, που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και θα αλλάξουν χέρια.
Ενδιάμεσος σταθμός αυτού του κόλπου που έχει στηθεί είναι ο Μάρτιος.
Σε ένα μήνα από σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταθέσει το επιχειρησιακό τους σχέδιο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για να καταστεί βιώσιμο το επιχειρησιακό τους σχέδιο και κατ' επέκταση και οι ίδιες θα πρέπει να έχουν απαλλαγεί από τα ''κόκκινα δάνεια'', να μειώσουν το δείκτη της σχέσης δανείων προς καταθέσεις.

Με απλά ελληνικά θα υποχρεωθούν να πουλήσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής και εξυπηρέτησης.
Ακολούθως θα περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα απελευθερώνει τις κατασχέσεις για την πρώτη κατοικία μέσα στο 2014. Ήδη ο κ. Βορίδης έσπευσε να λειτουργήσει ως ''λαγός'' το περασμένο φθινόπωρο. Τότε ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά αποδείχθηκε ότι ήξερε τι έλεγε.
Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι ξένων funds και τραπεζών που προετοιμάζονται για αυτή την εξέλιξη.
Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, επιχειρώντας να εμφανίσει τη ρύθμιση για τα ''κόκκινα δάνεια'' ως επιτυχία.

Οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τόκους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μετά την παρέλευσή του θα έχουν να κάνουν με τις Γερμανικές τράπεζες και τα ξένα funds.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να αποφύγουν τις κατασχέσεις και αυτός είναι να μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων. Πόσοι όμως πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί, με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία;

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr/

ΦΩΚΙΔΑ: Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ 945 ευρώ!!!


Αναλυτική κατανομή των ποσών ανά Νομό των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών σήμερα, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Σήμερα, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 10.523 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 12,1 εκατ. ευρώ , που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2012.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε βαμβάκι, σιτηρά, ακτινίδια, οπωροφόρα δένδρα, ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά και ζαχαρότευτλα και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Αναλυτικά η κατανομή των ποσών ανά Νομό είναι η εξής:

ΦΩΚΙΔΟΣ         945,00


Για να δείτε τις αποζημιώσεις στους άλλους Νομούς κάντε κλικ ΕΔΩ


ΠΗΓΗ: www.amfissapress.gr



ΑΜΦΙΣΣΑ: «Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ» - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Φίλες και φίλοι,

    Όπως έχει γίνει γνωστό, οι προετοιμασίες για την κορυφαία εκδήλωση των αποκριών, της «Νύχτας των στοιχειών», που ως γνωστό πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο των αποκριών, δηλαδή για το 2013 το Σάββατο 16 Μαρτίου στην Πλατεία Κεχαγιά έχουν ήδη αρχίσει.
    Φέτος, την κύρια ευθύνη των εκδηλώσεων έχει το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας που ανέλαβε και την λειτουργία των τμημάτων του «Εικαστικού Εργαστηρίου Άμφισσας».
    Σύλλογος γνωστός για την διαχρονική του παρουσία σε εκδηλώσεις του τόπου μας, όπως οι εκδηλώσεις των Φωκικών που ξεκινήσαμε πριν από 30 χρόνια περίπου ή η αναβίωση του «Σαλωνίτικου κομιτάτου» στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.   
     Η εκδήλωση της «Νύχτας των στοιχειών» τα αρχικά χρόνια της ζωής της διοργανώνονταν από το σύλλογο μας που ήταν άλλωστε και ο αρχικός της εμπνευστής, στην συνέχεια όμως μέσω του Εικαστικού Εργαστηρίου και της συμμετοχής άλλων συλλογών, των καθηγητών και μαθητών αλλά και πολλών φίλων που προσέφεραν εθελοντικά εργασία σε διάφορους τομείς γιγαντώθηκε και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της πόλης μας που κύριο γνώρισμα της εκτός από την συναρπαστική ατμόσφαιρα του μύθου είναι και η μαζική συμμετοχή του κοινού που αποτελεί βέβαια και το κλειδί της επιτυχίας της εκδήλωσης.
    Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο επιδίωξη μας και φέτος είναι η «Νύχτα των στοιχειών» να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων συνεργατών. Παλαιότερων, που η εμπειρία τους είναι πάντα πολύτιμη και νέων, που οι φρέσκες ιδέες τους θα δώσουν νέα στοιχεία και ολοκαίνουργιο χρώμα στην εκδήλωση.
   Ήδη στο αρχικό κάλεσμα για την έναρξη των εργασιών ανταποκρίθηκαν αρκετοί φίλοι και η ομάδα ολοένα και μεγαλώνει.
    Όλοι οι παραπάνω αποτελούν την  «οργανωτική επιτροπή της Νύχτας των στοιχειών 2013» και συναποφασίζουν για την οργάνωση και την διεξαγωγή της εκδήλωσης. Όσοι φίλοι ή φίλες επιθυμούν να λάβουν μέρος στην προετοιμασία ή και στην διεξαγωγή της εκδήλωσης μπορούν απλά να επικοινωνήσουν μαζί μας.
     Για τις ανάγκες της εκδήλωσης δημιουργήθηκε ένας επίσημος λογαριασμός στο facebook με το όνομα: οργανωτική επιτροπή «Η νύχτα των στοιχειών 2013» και ένας ιστότοπος στη διεύθυνση:  www.harmaina.gr  μέσα από τους όποιους θα εκφράζεται επίσημα και ενιαία η οργανωτική επιτροπή.  Επίσης για την ανταλλαγή απόψεων και υλικού υπάρχει η ομάδα fb: «Η νύχτα των στοιχειών». Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικές ανακοινώσεις τόσο για την εκδήλωση προετοιμασίας της Παρασκευής 15/03, όσο και για την κορύφωση του Σαββάτου 16/03, σχετικές με προγράμματα, στολές, ομάδες εργασίας κ.α.
    Φίλες και φίλοι, η συμμετοχή μας είτε στην προετοιμασία είτε στην εκδήλωση είναι απαραίτητη και αποτελεί την κύρια συνιστώσα της επιτυχίας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας περιμένουμε  κοντά μας για να μας μείνει αξέχαστη «Η νύχτα των στοιχειών»!!!

                                                                                                             ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                                                                                       «Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ»


 

Πτήση μέσα στο cockpit ενός F/A-18F-Super Hornet - VIDEO




Η δράση μαχητικών από αεροπλανοφόρα περιείχε πάντα ιδιαίτερες συγκινήσεις για τους χειριστές και φανατικό κοινό που γοητεύεται από τη δράση των “πλωτών αεροπορικών βάσεων” του αμερικανικού Ναυτικού.

Ένα άκρως εντυπωσιακό βίντεο μας μεταφέρει μέσα στο πιλοτήριο ενός διθέσιου F/A-18F Super Hornet της Μοίρας VFA-103 “Jolly Rogers” μιας από τις πλέον γνωστές του αμερικανικού Ναυτικού εξ αιτίας του χαρακτηριστικού διάκοσμου στα κάθετα σταθερά των α/φων της.
Η εικονική «πτήση» ξεκινάει στο κατάστρωμα πτήσεων του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower το οποίο επιχειρεί με την Αεροπορική Πτέρυγα Carrier Strike Group 8.

Καταγράφεται καρέ καρέ η συγκλονιστική εμπειρία της απονείωσης και εν συνεχεία μετάβαση σε περιοχή άσκησης όπου διεξάγεται αερομαχία 1VS1 με πολλά G's!
Βελτιωμένο από όλες τις απόψεις σε σχέση με τον προκάτοχο του, το Super Hornet αποτελεί την υπέρτατη εξελικτική σχεδίαση του F/A-18 που έχει σχεδόν αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τα F-14B/D στις Μοίρες μαχητικών του αμερικανικού Ναυτικού.

Προσανατολισμένο στην ικανότητα μεταφοράς προηγμένων οπλικών συστημάτων, το νέο μαχητικό χρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά με επιτυχία στα πλαίσια της επιβολής αεροπορικού αποκλεισμού του Ιράκ με την επωνυμία «Southern Watch» το 2002 και στη συνέχεια στην επιχείρηση «Iraqi Freedom» το 2003 καθώς επίσης και στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Το Super Hornet ανήκει στην κατηγορία των μαχητικών που εξ αρχής σχεδιάστηκε για τη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών καθώς ενσωματώνει ανοιχτή αρχιτεκτονική στα ηλεκτρονικά συστήματα για ενσωμάτωση λογισμικού ενώ είναι σε θέση να δεχτεί δεδομένα στοχοποίησης από άλλες πλατφόρμες ή να τα μεταβιβάσει σε όπλα που βρίσκονται ήδη καθ οδόν προς το στόχο τους σε πραγματικό χρόνο.

Πρωταρχικά όπλα επιλογής για τα F/A-18 E/F του Αμερικανικού Ναυτικού είναι τα πυρομαχικά της οικογένειας JDAM (GBU-30-31-32) καθώς επίσης και το βλήμα Stand Off τύπου AGM-84H SLAM ER (Stand-off Land Attack Missile).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ


ΠΗΓΗ: www.defencenet.gr

SPIEGEL: Ο τουρισμός είναι η πιο βασική ελπίδα για την Ελλάδα.


Αυτή τη φορά το δημοσίευμα του του γερμανικού περιοδικού spiegel είναι μάλλον ... θετικό. Δεν αναφέρεται σε έκρηξη βίας, αλλά στην προσμονή για μια εκρηκτική άνοδο του τουρισμού που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του περιοδικού η χώρα περιμένει ότι αυτή η επίσκεψη της τρόικας θα είναι απ' τις πιο εύκολες και πως δεν θα υπάρξουν επιπλοκές στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μάλιστα, περιγράφουν οι συντάκτες, η ελληνική πλευρά έχει αυτή τη φορά και διεκδικήσεις (ΦΠΑ κλπ) για ελαφρά χαλάρωση του προγράμματος.

 Μάλιστα όπως λέει το spiegel η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία μετά της εκλογές είναι μάλλον ευνοϊκή για την Ελλάδα.

 Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα, πολλά θα κριθούν το επόμενο 6μηνο. Η κυβέρνηση κινείται σε λεπτό σχοινί, ο πρωθυπουργός, λένε οι Γερμανοί συντάκτες, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό γιατί βλέπει αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης, όμως όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν.
 Ο τουρισμός είναι αυτή τη στιγμή η πιο βασική ελπίδα για τη χώρα. Χαρακτηριστικά το Spiegel αναφέρει πως φέτος αναμένεται στην Ελλάδα αύξηση ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, γεγονός που θα δώσει πολυεπίπεδη ανάσα. Μάλιστα το περιοδικό αναφέρει τη φράση του Πρωθυπουργού «Αν κρατηθούμε γερά μέχρι και το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε».

Μάλιστα σύμφωνα με το περιοδικό η Ελλάδα στηρίζει πολλές ελπίδες στο... μετά τις Γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πιο εύκολο σε μια νέα Γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Κόβει τη ρύθμιση δανείων η Τρόικα – Τινάζει στον αέρα τα νοικοκυριά με δάνεια


- Δεν δέχεται μείωση του πλαφόν κάτω από τις 25.000 η τρόικα
 - Πρόβλημα στις τράπεζες “βλέπουν” οι δανειστές και ζητούν λιγότερες ρυθμίσεις
 - Τρικλοποδιά των τραπεζών για να μην χάσουν χρήματα

Όπως και στην περίπτωση των εργασιακών όπου οι τράπεζες έπαιξαν παιχνίδι στην πλάτη εκατομμυρίων εργαζόμενων ώστε να ρίξουν το μισθολογικό κόστος και να κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις υπαλλήλων ενόψει των συγχωνεύσεων, έτσι και στην περίπτωση της ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών παίζουν παιχνίδι με την τρόικα.

Ξαφνικά και ενώ ο επικεφαλής της Τ.τΕ. Λέει πως τα 50 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι αρκετά οι τροιϊκανοί ανακαλύπτουν τρύπα 1,1 δισ. ευρώ που θα προκύψει, λένε, από τη ρύθμιση.
Έτσι προσπαθούν να μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις δανείων των νοικοκυριών που βρίσκονται στο κόκκινο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα δεδομένα αλλάζουν και η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω διαπραγματεύσεων να ρίξει ακόμη πιο κάτω από τις 25.000 το πλαφόν οι τροϊκανοί το αρνούνται καθώς έτσι θα ενταχθούν πολύ περισσότερα νοικοκυριά και έτσι οι τράπεζες θα έχουν μικρότερα κέρδη...

Οι τραπεζίτες φαίνεται να ρίχνουν το μπαλάκι στην κυβέρνηση για το ποια θα είναι η τελική ρύθμιση, ωστόσο την ίδια ώρα μιλούν και με την τρόικα εκφράζοντας επιφυλάξεις.
Κάπως έτσι η ρύθμιση των δανείων εξακολουθεί να είναι στον αέρα.
ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Θα ελεγχτούν κι άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να επιβιώσει ο Σαμαράς!


Μετά τον Παπαγεωργόπουλο, έχουν κι άλλοι σειρά
Μετά τον Παπαγεωργόπουλο, έχουν κι άλλοι σειρά

-Το Newsbomb είχε γράψει: «η Τρόικα θέλει πολιτικούς και επιχειρηματίες στην φυλακή»-Η αρχή έγινε με τον Άκη, συνεχίζεται με τον Παπαγεωργόπουλο και το βέβαιο είναι ότι ΔΕΝ θα σταματήσουν τα πράγματα εδώ.
 
Προ μίας εβδομάδας σας είχαμε ενημερώσει ότι η Τρόικα πιέζει να "μπουν φυλακή επιχειρηματίες και πολιτικοί" ως ένα μέσο κατευνασμού των κοινωνικών αντιδράσεων στην Ελλάδα για νέα μέτρα που θα έρθουν πολύ σύντομα με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και απολύσεις στο δημόσιο.

Η εξέλιξη της ανωτάτης των ποινών που επιβλήθηκε στον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ήταν ένα μήνυμα που έφθασε εν γνώσει της Τρόικας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα και από πλευράς του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πιέσεις κατευθύνονται στο να ελέγχουν στελέχη κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Το σκεπτικό που υπάρχει στο εξωτερικό είναι ότι το κόμμα του Σαμαρά είναι η μόνη σταθερά για τους δανειστές μας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Εισηγούνται να προχωρήσει η "κάθαρση" στη ΝΔ αφού - όπως εκτιμάται- είναι ο μόνος δρόμος για να επιβιώσει στο μέλλον τόσο το κόμμα όσο και ο ίδιος ο Σαμαράς.
Το newsbomb είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ήδη δυο πρώην κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2007 μέχρι το 2009, θα μπουν υπό ασφυκτικό κλοιό ελέγχου για διασπάθιση δημόσιου χρήματος την περίοδο που υπηρέτησαν στα Υπουργεία που υπηρέτησαν. Ένας εκ των δύο είναι και σήμερα Υπουργός.

Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα ότι δεν μπαίνουν φυλακή μόνο όσοι έβαλαν στην τσέπη τους μίζες, αλλά κι εκείνοι που δεν διαχειρίστηκαν με υπευθυνότητα κρατικά κονδύλια.
Έπεται συνέχεια καθώς το πλήρωμα του χρόνου θα είναι σκληρό για πολλούς, και ιδιαίτερα για όσους δεν το περιμένουν...

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr/

Παρέμβαση της Ε.Ε. για το «ξεπούλημα» των μεταλλείων Κασσάνδρας


Παρέμβαση της Ε.Ε. για το «ξεπούλημα» των μεταλλείων Κασσάνδρας
Η ένοχη σιωπή των πρώην Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Παπακωνσταντίνου - Μπιρμπίλη!

Την ώρα που ο Παπανδρέου εκτός από το «λεφτά υπάρχουν», έταζε στον κόσμο την υπόσχεση της «πράσινης ανάπτυξης» (ποιός μπορεί να τα ξεχάσει αυτά;), οι Υπουργοί του Παπακωνσταντίνου και Μπιρμπίλη «έκαναν τις πάπιες» μπροστά στον ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής για το έγκλημα της εκχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής έναντι πινακίου φακής!

Ο σήμερα ελεγχόμενος για την λίστα Λαγκάρντ Γιώργος Παπακωνταντίνου και η κολλητή του Γιώργου που κάνει πλέον την μεγάλη ζωή στο Παρίσι μέσω του ΟΟΣΑ, Τίνα Μπιρμπίλη δεν είχαν κουβέντα να πουν τότε για την παρέμβαση-κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που άφηνε σοβαρά υπονοούμενα για σκοτεινές και συνοπτικές διαδικασίες όσον αφορά την εν λόγω πώληση, με την οποία το δημόσιο φέρεται να έχει ζημιωθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και με κάποιους να έχουν βάλει στις τσέπες τους τεράστια ποσά από μίζες που φέρονται να έχουν διακινηθεί.
Το θέμα των Μεταλλείων της Κασσάνδρας Χαλκιδικής χειρίστηκαν τότε οι δύο «κηπουροί» που είχε βάλει ο Γιώργος Παπανδρέου στα δύο κρίσιμα Υπουργεία.

Την ίδια ώρα η επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. ζητούσε να μάθει από την κυβέρνηση αν ο Ελληνικός χρυσός Α.Ε. πουλήθηκε στον Μπόμπολα έναντι 11 εκ. ευρώ (με έμμεσο τρόπο), ενώ οι Ευρωπαίοι αποτίμησαν το κόστος σε 408 εκατ. ευρώ!

Χάθηκαν δηλαδή για το Ελληνικό δημόσιο κοντά στα 400 εκ. ευρώ και παρεμβαίνει η Ε.Ε. για να ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ την Ελλάδα. Πρόκειται για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πίσω από την οποία υπάρχει ο «ΑΚΤΩΡ», δηλαδή οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας. Την υπογραφή είχε βάλει το 2003 ο Χ. Πάχτας.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη ζητώντας να μάθει γιατί η μεταβίβαση των Μεταλλείων έγινε στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις!
Επιπλέον στη σύμβαση προβλεπόταν η απαλλαγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» από την υποχρέωση καταβολής του φόρου μεταβίβασης ή οιουδήποτε άλλου φόρου, αλλά και ποιος αποφάσισε ότι η αγοράστρια εταιρεία θα καταβάλει μειωμένες δαπάνες για τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλεγξε αν όλα τα ανωτέρω είναι παράνομα, ενώ έχει καταλήξει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση!
Όλα αυτά φαίνεται να τα ξεχνούν τα ΜΜΕ της εγχώριας διαπλοκής προσπαθώντας να τα αποσιωπήσουν.

Την ίδια στιγμή, η Τίνα Μπιρμπίλη ως Υπουργός Περιβάλλοντος κατά περίεργη σύμπτωση έκανε την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» να συμπίπτει χρονικά με το νομοσχέδιο που προώθησε τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου για την «επιτάχυνση των μεγάλων έργων» που έχει δοθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση.
Το ΥΠΕΚΑ από τη μεριά του έδινε κάποιες γενικές και μόνο διαβεβαιώσεις περί της «προτεραιότητας για την προστασία του περιβάλλοντος», την ώρα που όλοι οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιφανειακή εξόρυξη ορυκτών μεταλλευμάτων, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά το κυριότερο παρακάμπτοντας την τοπική κοινωνίας της Χαλκιδικής.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλει να φέρει η Ελληνική κυβέρνηση; Ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία σε ημέτερους επιχειρηματίες της διαπλοκής;

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr

Σε κελί με άλλους εννέα o Παπαγεωργόπουλος


Σε κελί με άλλους εννέα o Β. Παπαγεωργόπουλος
 Συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha παραχώρησε η Ελ. Παπαγεωργοπούλου, σύζυγος του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

«Είναι η πρώτη φορά που χωρίζουμε ύστερα από 40 χρόνια» είπε συγκινημένη η κυρία Παπαγεωργοπούλου που υποστήριξε ότι ο σύζυγός της θα βρίσκεται στο κελί των φυλακών Διαβατών μαζί με άλλους 10 έγκλειστους.

Χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την κατάθεση του νυν Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στο Δικαστήριο, ενώ ερωτηθείσα ποιούς εννοοούσε ο σύζυγός της στο Δικαστήριο λέγοντας ότι «κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις είπε: «Εννοούσε την πολιτική αγωγή και τη διοίκηση Μπουτάρη».

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ




Στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου και στην προσπάθειά μας για την κοινωνική ενημέρωση των συμπολιτών μας καθώς και την πολιτισμική  ανάπτυξη του τόπου μας, ο Σύλλογός μας διοργανώνει την Παρασκευή 15  Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00  σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας, ιατρική ενημέρωση με θέμα ο καρκίνος του μαστού, η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, με συνδιοργανωτές τον Ιατρικό Σύλλογο Φωκίδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» με συμμετοχή από τη Τοπική κοινότητα Βουνιχώρας, τον Αθλητικός Σύλλογος «Αναγέννηση Βουνιχώρας» καθώς επίσης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλαξιδίου, η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Φωκίδας.

Ομιλητές της συνάντησης θα είναι: η Κα Αθηνά  Βούρτση, Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Απεικόνισης Μαστού, με θέμα, Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού, η Κα Ελένη Λέκα, Κοινωνική Λειτουργός Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, με θέμα, Ανασταλτικοί Παράγοντες Πρόληψης, η Κα Μαργαρίτα Πιτερού, Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», με θέμα, Προσωπική Εμπειρία με τον Καρκίνο του Μαστού, καθώς επίσης και ο Κος Καραμάλης Γεώργιος, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Φωκίδας, με θέμα, Εξελίξεις Αντιμετώπισης στον Καρκίνο του Μαστού. Την εκδήλωση προλογίζει η Κα Ζωή Σουλάντζου, γενική ιατρός του Γ.Ν. Άμφισσας, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Φωκίδας. Τον συντονισμό της συζήτησης αναλαμβάνει η κοινωνική λειτουργός του Πανελληνίου Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ».

Στόχος της εκδήλωσης είναι η έγκυρη ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού της περιοχής μας, για την σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και η κινητοποίηση των γυναικών για τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Κόλαφος η έκθεση της τρόικας για τη φοροδιαφυγή! “Να μην γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις.”


- Η τρόικα αναφέρει πως η Μονάδα Είσπραξης του δημοσίου είναι υποστελεχωμένη, χωρίς γραφεία και υπολογιστέ
 - Προτείνει ποινές ακόμα και στο Δημόσιο για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ
 - Να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει το φόρο που βεβαιώνεται
 - Θέατρο του παραλόγου από την τρόικα: Οι μισθοί των ελεγκτών είναι αντικίνητρο για τις προσλήψεις

H τρόικα λίγες ημέρες πριν φτάσει στην Ελλάδα δείχνει τα δόντια της με μία έκθεση καταπέλτη που στην ουσία βάζει κατακόκκινη κάρτα στο υπουργείο Οικονομικών για τις επιδόσεις του στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο πως ακόμα ο μηχανισμός ελέγχου είναι ευάλωτος σε πολιτικές παρεμβάσεις και στη διαφθορά.

Από την απόρρητη έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσω του δικτυακού τόπου της συνδικαλιστικής παράταξης των εφοριακών ΑΣΚΙ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται η απογόητευση των δανειστών για μία ανεξάρτητη και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΕΔΩ

Εκτακτη εισφορά στους τόκους! Νέο πλήγμα για τους καταθέτες


Διπλό φόρο για τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεών τους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι. Πρώτον, θα πληρώσουν φόρο 15% επί των τόκων, τον οποίο θα τους τον παρακρατήσει η τράπεζα. Δεύτερον, θα πληρώσουν και... εισφορά αλληλεγγύης για τους τόκους, καθώς θα τους συμπεριλάβουν στα εισοδήματα που θα αναγράψουν στη φορολογική δήλωση του 2013.

Σύμφωνα με τη διάταξη «κρεμάλα» που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, από φέτος, όλα τα εισοδήματα, ακόμη και οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση. Αυτό όμως που φρόντισε να αποκρύψει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, με τον τρόπο αυτό, «παγιδεύονται» οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης για τους τόκους των καταθέσεων.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, μισθωτό, με αποδοχές 25.000 ευρώ που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 2.000 ευρώ. Η τράπεζα θα του παρακρατήσει το 15% των τόκων, δηλαδή 300 ευρώ. Οι τόκοι των 2.000 ευρώ θα προστεθούν και στα φορολογητέα εισοδήματά του, τα οποία θα αυξηθούν στα 27.000 ευρώ. Ως εκ τούτου η εισφορά αλληλεγγύης 2% θα αυξηθεί στα 540 ευρώ αντί για τα 500 ευρώ που θα πλήρωνε εάν δεν περιελάμβανε στη φορολογική δήλωση τους τόκους των καταθέσεων.

Ένας άλλος φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ και το 2012 εισέπραξε από τόκους καταθέσεων 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει για πρώτη φορά εισφορά αλληλεγγύης 1%, δηλαδή 130 ευρώ (καθώς ξεπερνά το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ). Αν ο ίδιος έχει και εισόδημα 5.000 ευρώ από ενοίκια, τότε τα δύο εισοδήματα θα προστεθούν και η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί επί του συνολικού ποσού, δηλαδή 1% στα 18.000 ευρώ, συνεπώς φόρος 180 ευρώ.

ΠΗΓΗ: http://www.triklopodia.gr/

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΙΤΕΑ: ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ



Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις! Με τόσες φωτογραφίες που έχουμε δημοσιεύσει για τον χείμαρρο “ΣΚΙΤΣΑ” και τη συνεχόμενη μόλυνση, θα μπορούσε κάποιος να γράψει πολύτομη εγκυκλοπαίδεια!

Τις δυο φωτογραφίες που βλέπετε μας τις έστειλε χθες αναγνώστης μας από τη ανατολική παράλια της Ιτέας. Μπορείτε να φανταστείτε τί άλλο εκτός από λάσπη και σκουπίδια, κατέβασε ο χείμαρρος στη θάλασσα;

Η δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» πριν λίγες μέρες κάλεσαν σε ανοικτή συνεδρίαση τις Τοπικές Κοινότητες Ιτέας και Κίρρας αλλά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Τα συμπεράσματα μας; Ένοχη η σιωπή των αρμόδιων και εμφανή η ανικανότητα τους!

Τα δικά σας; 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»


Προσάγουν τώρα και μαθητές – Κλειστό σε διαμαρτυρία το Λύκειο Ιερισσού

IMAG0450-1


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού
Ιερισσός 27.02.2013

Το Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού μετά από ψηφοφορία αποφάσισε σήμερα 27.02.2013 να παραμείνει κλειστό σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπεράστασης για την αυθαίρετη προσαγωγή του συμμαθητή μας. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε την άρση της προσαγωγής και δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε παρόμοια ενέργεια. Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό μέχρις ότου επιστρέψει ο συμμαθητής μας.
Επιπροσθέτως, εκφράζουμε την απογοήτευση και αγανάκτησή μας για τα δυσάρεστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και επηρεάζουν αφενός την κοινωνία και αφετέρου το ίδιο το σχολείο.
ΜΕ ΜΑΤ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΧΡΥΣΑΦΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΑΠ’ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Με εκτίμηση,
Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ιερισσού
Νωρίτερα οι μαθητές του Λυκείου Ιερισσού έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του χωριού.