Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Φάγαμε τόνους κανελόνια και λαζάνια με αλογίσιο κρέας


Προληπτική ανάκληση 2,3 τόνων από ύποπτα γεύματα που περιείχαν μοσχαρίσιο κρέας με DNA αλόγου. Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη.

Με τις αγορανομικές και υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή φαίνεται πως κατέληξαν 3,7 τόνοι των ύποπτων γευμάτων που περιείχαν μοσχαρίσιο κρέας με DNA αλόγου.

Από την Άνοιξη του 2012, η αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες της "Εφημερίδας των Συντακτών", είχε εισάγει από τη Γαλλία περίπου 6 τόνους των προϊόντων με την εμπορική ονομασία "ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ" και "ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ.".

Η εταιρεία Μαρινόπουλος προχώρησε την περασμένη Δευτέρα σε προληπτική ανάκληση περίπου 2,3 τόνων που είχαν απομείνει στα ψυγεία και τις αποθήκες της.
Οι ποσότητες αυτές θα καταστραφούν άμεσα υπό την εποπτεία του ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η "Εφημερίδα των Συντακτών", εισήχθησαν περίπου 4 τόνοι κανελόνια και έχουν ήδη καταναλωθεί περίπου οι 2,5 τόνοι.
Σε ό,τι αφορά τα λαζάνια, από τους δύο τόνους, στην κατανάλωση πέραση το 60%, δηλαδή περίπου 1,2 τόνοι.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται διεθνώς για λογαριασμό διεθνώς για λογαριασμό της Carrefour από τη γαλλική Comigel, ενώ ούτε την Τρίτη ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια Τροφίμων της ΕΕ και για τις αρχές της Βρετανίας παραμένει υπόθεση χαμηλού κινδύνου.

Με δεδομένο ότι δεν απαγορεύεται η κατανάλωση από κρέας αλόγου, οι αρμόδιοι φορείς σε Ελλάδα και ΕΕ χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως περιστατικό παραπλάνησης του καταναλωτή.
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει ότι μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Επισημαίνουν εξάλλου ότι το κίνητρο κάποιου για να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό είναι για να αποκομίσει υπερβολικό και αθέμιτο κέρδος. Και στον βωμό αυτού του κέρδους πολλά μπορούν να θυσιαστούν, ακόμα και η υγεία.


1 σχόλιο:

Μ. Σ-Μ. είπε...

Και πόσα άλλα τρόφιμα με επικίνδυνα συστατικά τρώμε από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων δεν φανταζόμαστε κάν.. Ούτε έλεγχοι ούτε πρόστιμα ,όταν τους πιάνουν κάποιες φορές, και ο χορός της κερδοσκοπίας σε βάρος της υγείας όλων μας καλά κρατεί.