Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΚΡΙΣΗ!



Στη μέγγενη της κατάθλιψης και τα Ελληνόπουλα! Η οικονομική ύφεση, η ανασφάλεια και η ανεργία που βιώνουν πολλές ελληνικές οικογένειες, οδηγεί ολοένα περισσότερα παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, στα νοσοκομεία με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Πονοκέφαλοι, κοιλιακά άλγη και πόνοι στα άκρα αναφέρονται με ανησυχητική συχνότητα ως συμπτώματα σε λιλιπούτειους και τους οδηγούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπου οι ειδικοί διαγιγνώσκουν ότι δεν πρόκειται για συμπτώματα κάποιου κοινού παιδικού νοσήματος αλλά για σοβαρές ενδείξεις κατάθλιψης!

«Δυστυχώς από τη βαριά αυτή ατμόσφαιρα που βιώνουμε στη χώρα δεν μένουν ανεπηρέαστα τα παιδιά, ακόμη και αυτά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία» υπογράμμισε ο κ. Ελευθέριος Λύκουρας, καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, με αφορμή τη διοργάνωση του 38ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου που θα γίνει το διάστημα 16 – 19 Μαΐου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Hilton).

Όπως ανέφερε ο ειδικός, οι περίοδοι οικονομικής κρίσης επιτείνουν τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια, ενώ και το ειδικό βάρος της κατάθλιψης πολλαπλασιάζεται όταν πρόκειται για ευάλωτους πληθυσμούς όπως τα παιδιά και οι έφηβοι.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η κατάθλιψη στις μικρές ηλικίες επηρεάζει αρνητικά τη σχολική επίδοση και τις σχέσεις με τους άλλους. Συνδέεται επίσης με αυξημένη αυτοκτονικότητα, χρήση ουσιών και περιοδική έξαρση των συμπτωμάτων και στην ενήλικη ζωή.

«Η έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και αντιμετώπισή της από τους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική. Ακόμα σημαντικότερη είναι η πρόληψή της μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία και την κοινότητα» ανέφερε ο κ. Λύκουρας.

Εντείνεται και η χρήση ουσιών

Επιδείνωση του σοβαρού προβλήματος των εξαρτήσεων αναμένουν οι ειδικοί, καθώς όπως τονίζουν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση.

«Αναγνωρίζοντας ότι οι εξαρτήσεις, εκτός από ένα κοινωνικό πρόβλημα, εκτός από μια προσωπική και οικογενειακή τραγωδία, αποτελούν και ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο συνδέεται, και μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί, με την οικονομική κρίση, ο ΟΚΑΝΑ διευρύνει τις θεραπευτικών του δομές», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κυρία Μένη Μαλλιώρη.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: